Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σακχαρώδης διαβήτης και άλλοι παράγοντες κινδύνου

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια ασθένεια η οποία, όταν δεν ελέγχεται, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Πιθανόν να γνωρίζετε άτομα με διαβήτη που είχαν προβλήματα όπως νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης, έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακρωτηριασμούς. Σήμερα πολλά από αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.
Αν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει ψηλό για πολύ καιρό, ολόκληρο το σώμα μπορεί να επηρεαστεί. Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε πώς να θεραπεύσουμε τον διαβήτη καλύτερα από ποτέ. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και κρατώντας το σάκχαρο κοντά στο φυσιολογικό θα έχετε τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα υγιές μέλλον.
Για αυτό τον λόγο θεωρείται ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια ουσία στο αίμα, που δείχνει την μέση τιμή του σακχάρου τους τελευταίους 2–3 μήνες. Αν είναι πάνω από 7% θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο τροποποίησης της θεραπευτικής σας αγωγής.
Εκτός όμως από τον έλεγχο του σακχάρου, είναι απαραίτητη και η τροποποίηση κάποιων άλλων παραγόντων που υπονομεύουν περαιτέρω την υγεία των διαβητικών, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.
Επίσης οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει περιοδικά να υποβάλλονται και σε κάποιες εξετάσεις που βοηθούν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των σημαντικότερων επιπλοκών της ασθένειάς τους.

Παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νεοπλασιών. Ειδικότερα όμως στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι επίσης πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα, περιφερική αγγειοπάθεια, διαβητική νευροπάθεια, νεφροπάθεια ή άλλες επιπλοκές. Για αυτό είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να συζητούν με το γιατρό τους δυνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Σκεφτείτε το: η διακοπή του τσιγάρου είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας αλλά και για τους γύρω σας! 

Αρτηριακή υπέρταση.
Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τόσο από το καρδιαγγειακό σύστημα (έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό) όσο και από τους νεφρούς και τα μάτια (νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια). Για αυτό είναι απαραίτητο στα άτομα με διαβήτη να αντιμετωπίζεται επιθετικά. Η πίεση πρέπει να ελέγχεται τακτικά, σε κάθε επίσκεψη στον διαβητολόγο, και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80/130 mmHg.
Δυσλιπιδαιμία. Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, σχετίζεται με σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους. Οι τιμές-στόχοι για τους διαβητικούς όπως ισχύουν σήμερα είναι:
* «Κακή» (LDL) χοληστερόλη κάτω 100 mg/dl
* Τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dl
* «Καλή» (HDL) χοληστερόλη πάνω από 40 mg/dl στους άντρες και πάνω από 50 mg/dl στις γυναίκες με διαβήτη.
Η δυσλιπιδαιμία αντιμετωπίζεται με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση (δίαιτα, άσκηση), αλλά και φαρμακευτική αγωγή, όταν η πρώτη δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έλεγχος για παρουσία επιπλοκών

Στεφανιαία νόσος. Ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την παρουσία υποκειμενικών ενοχλημάτων ή παθολογικών ευρημάτων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι ασθενείς με διαβήτη υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο για την παρουσία στεφανιαίας νόσου.
Διαβητική νεφροπάθεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας. Εκτός όμως από τον έλεγχο της γλυκόζης (σακχάρου), οι ασθενείς πρέπει να ρυθμίζουν και την αρτηριακή τους πίεση, καθώς και να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο με εξετάσεις αίματος (κρεατινίνη) και ούρων (μικρολευκωματίνη) για την έγκαιρη ανίχνευση της διαβητικής νεφροπάθειας. 

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Όπως για τη νεφροπάθεια έτσι και για την αμφιβληστροειδοπάθεια, οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο (βυθοσκόπηση) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για την έγκαιρη ανεύρεση επιπλοκών από τα μάτια. Η απουσία διαταραχών της οπτικής οξύτητας δεν θα πρέπει να ξεγελά τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν για την τακτική παρακολούθηση των ματιών τους.
Διαβητική νευροπάθεια – έλκη κάτω άκρων. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο μία φορά κάθε χρόνο για την παρουσία διαβητικής νευροπάθειας, περιφερικής αγγειοπάθειας ή ελκών (πληγών) στα πόδια. Επίσης θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην αυτοφροντίδα και την τακτική ενασχόληση με την υγιεινή των ποδιών τους.

Σωτήρια μέτρα

Η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι εφικτή, εφόσον επιτυγχάνεται στενός γλυκαιμικός έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση των πρόωρων ενδείξεων (συμπτωμάτων) των επιπλοκών. Η άμεση αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να προλάβει την επιδείνωσή τους. Γι’ αυτό είναι όμως απαραίτητη:
* Η διακοπή του καπνίσματος
* Η διατήρηση του σακχάρου αίματος κοντά στο στόχο
* Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
* Η ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος


Ο Απόστολος Τσάπας είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Μονάδας Μεταβολικών Νοσημάτων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
ΤΑ ΝΕΑ

Αρχείο Αναρτήσεων