Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Μεταβολικο συνδρομο - σπλαχνικό λίπος

Λίγα χρόνια πριν, το λίπος γύρω από την κοιλιά ενοχοποιείται, και από απλός αποθηκευτικός ιστός ενέργειας μετονομάζεται σε βασικό κριτήριο του μεταβολικού συνδρόμου.
Γατί το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος θεωρείται τόσο επικίνδυνο?
Ο κύριος Ιωάννης Κακλαμάνος, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, μας εξηγεί ότι πλέον γνωρίζουμε με ασφάλεια ότι το σπλαχνικό λίπος παράγει ουσίες όπως ορμόνες και πεπτίδια, και προκαλεί προβληματα αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόκληση φλεγμονής στην επιφάνεια του ενδοθηλίου των αγγείων.
Τα όρια ανάμεσα στο «φυσιολογικό» και το «παθολογικό» ακόμη καθορίζονται, και διεθνείς οργανισμοί σχεδόν βρίσκονται σε διένεξη. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ορίζει ως φυσιολογική την περίμετρο μέσης που δεν ξεπερνά τα 102 εκατοστά του μέτρου για τους άντρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες, ενώ το IDF ορίζει τα 94 και 80 εκατοστά, αντίστοιχα.
Τι προκαλεί τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση?
Σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα ορμονών, - αφού για παράδειγμα οι άντρες ως γνωστό εκδηλώνουν την ανάπτυξη σπλαχνικού λίπους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη προδιάθεση είναι κυρίως.. ζήτημα DNA. «Ουσιαστικά πρόκειται για τον σωματότυπο του καθενός από μας. Η επιβάρυνση είναι εν πολλοίς γενετική», όπως μας αναφέρει ο κύριος Κακλαμάνος.
Η πρόσφατη ανακάλυψη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, έλυσε απορίες για τη δημιουργία και την αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους. Το σύστημα, που συνδέεται με την πρόσληψη τροφής και τον μεταβολισμό, αποτελείται από υποδοχείς εντοπισμένους σε εγκέφαλο, λιπώδη ιστό και ζωτικά όργανα. Αν είναι υπερδραστήριο, ο κίνδυνος για ενδοκοιλιακή παχυσαρκία καραδοκεί. Α.
Ο κύριος Τζιοβάννι Μαρσικάνο, VD, PhD στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μπορντώ της Γαλλίας, μας εξηγεί. «Αν το σύστημα υπερλειτουργεί, αρχίζει να συσσωρεύει πάρα πολλή ενέργεια. Το σύστημα λοιπόν που δημιουργήθηκε για να προστατεύει, κάτω από αυτές τις συνθήκες μετατρέπεται σε επιβαρυντικό, αν λειτουργεί σε υπερβολικά υψηλό ρυθμό..»
Παράλληλα, ο κύριος Ζαν – Πιέρ Ντιπρέ, Διευθυντής ερευνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λαβάλ στο Κεμπέκ του Καναδά, μας περιγράφει το πώς η ανακάλυψη του συγκεκριμένου συστήματος μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων, μέσω δημιουργίας ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
«Αν μπλοκάρεις αυτούς τους υποδοχείς στο συκώτι και τα λιποκύτταρα για παράδειγμα,- για να ονομάσουμε 2 είδη ιστών όπου εντοπίζονται οι υποδοχείς, - θα έχεις ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στη διαδικασία του μεταβολισμού των λιποκυττάρων, καθώς και στον μεταβολισμό του ήπατος.»
Η μελέτη για το ενδοκοιλιακό λίπος εξελίσσεται. Έως τότε, ας αξιοποιήσουμε τη μεζούρα μας. Η υγεία μας σίγουρα θα επωφεληθεί.._

Μεγάλη Βρετανία.
To άγχος στην εργασία προδιαθέτει για μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί μελετητές, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
10.000 Bρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι, εξετάστηκαν για 14 χρόνια –δίνοντας στοιχεία για την εργασία, τη διατροφή, το κάπνισμα, και άλλα δεδομένα του τρόπου ζωής τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι ένας βασικός επιβαρυντικός παράγων για τα αγγεία ήταν το εργασιακό άγχος – και κυρίως στις χαμηλόβαθμες εργασιακές θέσεις. Πιθανολογείται ότι το χρόνιο άγχος μειώνει τη βιολογική προσαρμοστικότητα του οργανισμού – θέτοντας τον ευάλωτο απέναντι σε καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο.
Μεγάλη Βρετανία.
Ποτέ δεν είναι αργά να αποφύγουμε το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό υπογραμμίζει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου , με δείγμα πάνω από 3 χιλιάδες άτομα, ηλικίας από 60 έως 79 ετών. Οι ηλικιωμένοι ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής. Όσοι έχασαν βάρος, αντιμετώπισαν έως και 3 φορές μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου, σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομήλικους τους. Γεγονός που δηλώνει ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής δημιουργεί προϋποθέσεις καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας, όποια ηλικία και αν έχουμε.
Ιταλία.
Το μεταβολικό σύνδρομο ως προγνωστικός δείκτης υπότροπης του καρκίνου του μαστού? Πιθανόν ναι, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου του Μιλάνο. Γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο για αντιμετώπιση κακοήθειας στο μαστό, παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια. Όσες παρουσίασαν μεταβολικό σύνδρομο, εκδήλωσαν 40% αυξημένες πιθανότητες υπότροπης της νεοπλασίας – συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Ωστόσο, τα συμπεράσματα επιβάλλεται να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, πριν κριθούν ως δεδομένα.
Φινλανδία.
Έχετε μεγάλη περίμετρο μέσης? Τότε ασκηθείτε, ώστε να προλάβετε τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2., υποστηρίζει έκθεση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Ελσίνκι. Οι ερευνητές μελέτησαν 2 χιλιάδες - υπέρβαρα και μη – άτομα. Οι ασθενείς με κεντρικού τύπου παχυσαρκία, - που δεν γυμνάζονταν - διέτρεχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο ενδεχόμενο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη, σε σχέση με τους υπολοίπους. Τα δυσοίωνα αποτελέσματα, ωστόσο, ανατράπηκαν σημαντικά, όταν οι συγκεκριμένοι υπέρβαροι ακολούθησαν πρόγραμμα ήπιας 30λεπτης σωματικής άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα._

Άννα Περουτσή ert.gr

Αρχείο Αναρτήσεων