Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Διπλό μπαλονάκι στα... πόδια

Διπλό μπαλονάκι στα... πόδια σώζει τα κάτω άκρα των διαβητικών από τον ακρωτηριασμό. Πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες στην 5η Χειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειοχειρουργικής - Αγγειολογίας, που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Πόδια που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν χαμένα, σήμερα μπορούν να σωθούν», είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Χειρουργικής - Αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ, Θωμάς Γερασιμίδης, προσθέτοντας πως με την πρόοδο της ενδαγγειακής χειρουργικής, λεπτά υλικά, όπως σύρματα, μπαλονάκια και στεντ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, είναι τώρα διαθέσιμα στα δύσκολα και ταλαιπωρημένα αγγεία των διαβητικών. Επίσης, η τεχνική της υπενδοθηλιακής αγγειοπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας σε τέτοιους ασθενείς.

Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο κ. Γερασιμίδης, η τοποθέτηση μπαλονιού στα αγγεία των ισχαιμικών διαβητικών ποδιών εξασφαλίζει την επαναφορά των αγγείων που έχουν υποστεί στένωση και κατά συνέπεια την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Παρότι η μέθοδος εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια, στην 5η Χειρουργική του Ιπποκρατείου έχει αναπτυχθεί τελευταία η πρωτοποριακή εφαρμογή του «φιλούμενου μπαλονιού», δηλαδή δύο μπαλονιών που τοποθετούνται στα διπλά αγγεία, εξασφαλίζοντας πως η ομαλή λειτουργία του ενός δεν θα επηρεάσει το διπλανό του. «Διαβητικό πόδι» ονομάζεται το πόδι διαβητικών ασθενών με έλκη ή γάγγραινα, που οφείλονται σε λοίμωξη (μόλυνση), κακή κυκλοφορία και νευρολογικές διαταραχές.

Τα ποσοστά
Υπολογίζεται ότι το 20% των διαβητικών θα μπουν σε νοσοκομείο μία φορά στη ζωή τους λόγω προβλημάτων με το διαβητικό πόδι. Κάθε χρόνο περίπου 2% έως 6% των διαβητικών θα εμφανίσουν διαβητική γάγγραινα, με τον ακρωτηριασμό να αποτελεί την πιο τρομακτική επιπλοκή.

Οι διαβητικοί αποτελούν τα 2/3 των ασθενών που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό ετησίως. Η πιθανότητα ακρωτηριασμού είναι 15 φορές μεγαλύτερη στους διαβητικούς απ ό,τι στους μη διαβητικούς, ενώ το 85% των ασθενών που θα υποβληθούν σε ακρωτηριασμό αρχίζουν με ένα διαβητικό έλκος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνδυασμός κακής κυκλοφορίας και μόλυνσης επιταχύνει την εξέλιξη της διαβητικής γάγγραινας, οδηγώντας στον ακρωτηριασμό. Μεταξύ των δύο φύλων, πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ελκών και διαβητικής γάγγραινας είναι οι άνδρες.

Αλλα «όπλα» στη σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού είναι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, τα διάφορα επιθέματα που καθαρίζουν και προωθούν την επούλωση των ιστών, και η συσκευή V.A.C., ένα ειδικό σφουγγάρι που καλύπτει το ανοικτό τραύμα και είναι συνδεμένο με αντλία αρνητικής πίεσης, η οποία «ρουφά» συνεχώς τις εκκρίσεις και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Έθνος  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8777&pubid=358449

Αρχείο Αναρτήσεων