Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προσβάλλει και τους νέους

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και κάτω των 30 ετών στους άντρες και κάτω των 40 στις γυναίκες, παρουσιάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου -γεγονός που ήταν σπάνιο κάποτε- το οποίο αποτελεί και την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, ενώ ακολουθούν τα τροχαία και ο καρκίνος.

Σ' αυτό οφείλεται και το γιατί στη χώρα μας αυξάνεται το ποσοστό των νέων ανθρώπων και των γυναικών που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, κυρίως όμως και στο κάπνισμα, όπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επίκ. καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 21ο Συνέδριο «Εξελίξεις στην Καρδιολογία» που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Οταν εμφανιστεί σε ένα άτομο πόνος στο στήθος, πρέπει γρήγορα να λάβει μια ασπιρίνη και να καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ. Αυτός είναι ο 1ος χρόνος, ο οποίος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. Ο 2ος χρόνος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να πάρει το ΕΚΑΒ τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο που έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο, με οργανωμένη ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων και εκπαιδευμένων νοσηλευτριών και τεχνολόγων.

Και ο 3ος χρόνος είναι αυτός που απαιτείται για να γίνει αγγειοπλαστική, από την ώρα που θα φτάσει ο άρρωστος στο νοσοκομείο. Και οι τρεις αυτοί χρόνοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις δύο ώρες, και ακόμα καλύτερα τα 90 λεπτά.

Στην Αττική εφαρμόζεται από τον Ιούνιο ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 500 περιστατικά με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία αιφνίδιου θανάτου και ως εκ τούτου ενέργειες για την πρωτογενή πρόληψη αυτής της μάστιγας, όπως η μείωση της χοληστερόλης, η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή θεραπεία του διαβήτη και της υπέρτασης είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου, τόνισε ο διευθυντής του Α' Καρδιολογικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» Αντώνης Σ. Μανώλης.

Από την πλευρά του, ο δρ Α. Μελιδώνης, αν/τής διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου, τόνισε ότι η σχέση διαβήτη και στεφανιαίας νόσου είναι αναμφισβήτητα ισχυρή, σημαντική και συχνά... θανατηφόρα.

Οι διαβητικοί παρουσιάζουν διπλάσιο (οι άνδρες) και τριπλάσιο έως τετραπλάσιο (οι γυναίκες) κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου συγκριτικά με μη διαβητικούς και το 70% των διαβητικών πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=1347468

Αρχείο Αναρτήσεων