Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Νέα γενιά βηματοδοτών

Επανάσταση στη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με καρδιοπάθειες φέρνει μια νέα γενιά βηματοδοτών. Οι νέοι βηματοδότες που έχουν έρθει στη χώρα μας εδώ και 20 μέρες, σε αντίθεση με τους παλαιότερους, επιτρέπουν τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας στους ασθενείς στους οποίους εμφυτεύονται.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μεγάλη εξέλιξη στους βηματοδότες, καθώς πολλοί γιατροί σήμερα προβληματίζονται με περιπτώσεις ασθενών με βηματοδότη που είναι ανάγκη να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία. Συνήθως οι γιατροί καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, όπως να υποβάλλουν τους ασθενείς σε αξονική τομογραφία αντί για μαγνητική ή να τους υποβάλλουν τελικά σε μαγνητική αλλά με την κινητοποίηση ολόκληρου ιατρικού επιτελείου που είναι έτοιμο να επέμβει ανά πάσα στιγμή αν κατά τη διάρκεια της μαγνητικής η ζωή του ασθενούς τεθεί σε κίνδυνο, ενδεχόμενο πολύ πιθανό.

Με τους βηματοδότες νέας τεχνολογίας όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται, όπως αναφέραν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρρυθμιών και καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Π. Βάρδας και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" Γ. Θεοδωρουλάκης.

Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται οι βηματοδότες που έχουν εμφυτευθεί μέχρι σήμερα να αντικατασταθούν, αφενός επειδή οι κλασικοί βηματοδότες δεν είναι επικίνδυνοι (απλά η εμφύτευσή τους καθιστά επικίνδυνη τη μαγνητική τομογραφία, η οποία όμως στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί) και αφετέρου γιατί η επέμβαση που απαιτείται για την αντικατάσταση του βηματοδότη δεν είναι ρουτίνας.

Ορσαλία Φυτά - 29/01/2009 ΣΚΑΙ.GR

Αρχείο Αναρτήσεων