Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

"Βρογχοκήλη-εξόφθαλμος" – Αίτια και θεραπεία

Μάτια που προεξέχουν, οίδημα στα βλέφαρα, διπλωπία και ξηροφθαλμία συνθέτουν την συνηθισμένη εικόνα της εξόφθαλμου βρογχοκήλης.
Ο υπερθυρεοειδισμός που προκαλεί το πρόβλημα είναι ωστόσο πολύ συγκεκριμένος.
Σύμφωνα με τον κύριο Αναστάσιο Μόρτογλου, Ενδοκρινολόγο, Διευθυντή Τομέα Ενδοκρινολογίας – Μεταβολισμού σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό αποκλειστικά της νόσου του Graves, μιας φλεγμονώδους πάθησης του θυρεοειδούς.
Έτσι, μια κατάσταση οζώδους τοξικής βρογχοκήλης για παράδειγμα, που είναι επίσης σχετική με τη διόγκωση του αδένα, δεν θα οδηγήσει ποτέ σε εξόφθαλμο.
Παράλληλα, η εκδήλωση της νόσου στα μάτια, συχνά δεν είναι ταυτόσημη με την πορεία της Graves. Δηλαδή, μπορεί οι ορμόνες να συμμορφώνονται με τη θεραπεία, και ο εξόφθαλμος να επιδεινώνεται. Ή αντίθετα, η Graves να βρίσκεται σε έξαρση, και τα μάτια να δείχνουν φυσιολογικά.
Τα καθημερινά, πρακτικά προβληματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πάσχων δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Η ποιότητα ζωής πολλές φορές υποβιβάζεται σημαντικά, και η ψυχική κατάσταση τίθεται υπό δοκιμασία.
Ένα πολύ εκτεταμένο πρόβλημα που δεν ελέγχεται, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει την όραση του ασθενούς σε κίνδυνο?
Ο κύριος Ιωάννης Μαυρικάκης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Οφθαλμικής Πλαστικής Παθήσεων Δακρυϊκής Συσκευής και Κόγχου, μας αναφέρει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις – εκτεταμένου προβλήματος – υπάρχει η πιθανότητα να ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στην πίσω πλευρά του ματιού. Η πίεση αυτή στην περιοχή του οπτικού νεύρου, οδηγεί έως και σε απώλεια όρασης.
Ειδικές μετρήσεις ακρίβειας θα ελέγξουν τη βαρύτητα του εξόφθαλμου. Ποιες πρακτικές οδηγίες ωφελούν την καθημερινότητα του ασθενούς?
Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρικάκη, ένα κύριο - πραγματικά δραστικό - μέτρο είναι η διακοπή του καπνίσματος.
Άλλα μέσα που βοηθούν πολύ είναι η ανύψωση του κεφαλιού με χρήση δυο μαξιλαριών το βράδυ, η χρήση γυαλιών ήλιου κυρίως κατά τις ημέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά και όχι μόνο, η εφαρμογή γυαλιών με πρίσματα ειδικά για την περίπτωση, και η χρήση σταγονών τεχνητών δακρύων, για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.
Λήψη φάρμακων, και τοπική χρήση ακτινοβολίας μειώνουν τη διόγκωση των ιστών. Ωστόσο, και οπωσδήποτε μόνο όταν τα συντηρητικά μέσα δεν επαρκούν, η λύση θα είναι χειρουργική.
Τρεις είναι οι σχετικές κατηγόριες επεμβάσεων που υπάρχουν στις μέρες μας.
Η πρώτη είναι αυτή της αποσυμπίεσης του κόγχου. Η δεύτερη, στοχεύει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου συνυπάρχοντος στραβισμού, και γίνεται μόνο όταν υπάρχει σχετικό πρόβλημα (ενν. στραβισμού), λίγους μήνες μετά το χειρουργείο της αποσυμπίεσης. Τέλος, το τρίτο είδος χειρουργικής επέμβασης στοχεύει στην αποκατάσταση των βλεφάρων.
Το ενδεχόμενο για μετεγχειρητικές ούλες είναι ιδιαίτερα μικρό, αφού η τομή γίνεται σε συγκεκριμένο, όχι ιδιαίτερα ορατό, σημείο πέριξ του ματιού.
Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων είναι αρκετά ικανοποιητική -αγγίζει το 95 τοις εκατό - αρκεί να πραγματοποιείται από ειδικό οφθαλμίατρο, και αποκλειστικά και μόνο όταν είναι αναγκαίο._

Άννα Περουτσή ert.gr

Αρχείο Αναρτήσεων