Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται πολύτιμα προϊόντα της φύσης όπως ακριβώς και πριν από χιλιάδες χρόνια. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Πέρσες πίστευαν ότι η κατανάλωση πέντε αμυγδάλων πριν από την οινοποσία, προλάμβανε τη μέθη και απωθούνταν οι μάγισσες. Επιπλέον θεωρούσαν πως συνέβαλλαν στην αύξηση της ποσότητας γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.

Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πηγή ενέργειας, θρεπτικών συστατικών και στοιχείων που έχουν τη ιδιότητα να προλαβαίνουν πολλές ασθένειες, από καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι ακόμα και τον καρκίνο. Θεωρούνται ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς, βοηθούν στην αποφυγή καρδιαγγειακών επιπλοκών και εμφάνισης καρκίνου. Επίσης είναι ωφέλιμη τροφή για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Εχει επιπλέον αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα καταστροφής των αρτηριών από την LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη), την «κακή» χοληστερίνη, όπως λέγεται.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 84.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυτές που προτιμούσαν να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών 3-4 φορές την εβδομάδα είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Σε σχετική έρευνα πάλι, μελετήθηκαν 490 άνδρες σε σχέση με τη μείωση που παρουσίασε η χοληστερίνη τους, όταν καθημερινά η διατροφή τους περιελάμβανε τουλάχιστον εφτά καρύδια. Μετά το πέρας τριάντα ημερών, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της κακής χοληστερίνης γεγονός που συνοδεύεται πάντα και από ελάττωση του ποσοστού των καρδιακών επεισοδίων.

Οσο για τον μύθο που θέλει τους ξηρούς καρπούς να προσθέτουν επιπλέον κιλά, σημειώστε πως μόλις επτά καρύδια ή 15 αμύγδαλα περιέχουν 180 θερμίδες, όσες δηλαδή 4 κουταλάκια ελαιολάδου.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΘΝΟΣ

Αρχείο Αναρτήσεων