Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Αυξημένο κίνδυνο αρρυθμίας ακόμη και σε πρώην καπνιστές

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας της καρδιάς φέρεται πως διατρέχουν ενεργοί και πρώην καπνιστές.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας εξηγούν ότι ενώ είναι γνωστό πως το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου καρδιακής νόσου, δεν είναι ξεκάθαρο αν η συνήθεια αυτή ενισχύει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ειδικότερα.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 5.700 ενήλικες, 55 ετών και άνω, ενεργούς και πρώην καπνιστές και διαπίστωσαν ότι είχαν πάνω από 50% πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή σε διάστημα επτά ετών.

Aρα λοιπόν η κολπική μαρμαρυγή θα πρέπει να προστεθεί στη μακριά λίστα των παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία και η υπέρταση ή το έμφραγμα, το κάπνισμα εξακολουθούσε να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώην καπνιστές διατρέχουν συγκρίσιμο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής με τους ενεργούς καπνιστές.

Πάντως η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι ανούσια, καθώς είναι γνωστό ότι η διακοπή του τσιγάρου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων σχετιζόμενων με τον καπνό παθήσεων όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και των εμφραγμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Heart Journal

ΤΑ ΝΕΑ

Αρχείο Αναρτήσεων