Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σακχαρώδης διαβήτης με απλά λόγια

Τι είναι ο διαβήτης
Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζει το διαταραγμένο μεταβολισμό και την ανώμαλα υψηλή συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα (Υπεργλυκαιμία), ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών επιπέδων της ορμόνης ινσουλίνης, με ή χωρίς πρόσθετη αντίσταση σε ινσουλίνη  σε πολλά κύτταρα του σώματος.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη, είναι η υπερβολική παραγωγή ούρων (Πολυουρία) λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης αίματος, υπερβολική δίψα και αυξανόμενης πρόσληψης υγρών (πολυδιψία) που προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ούρηση, θολή όραση λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων γλυκόζης αίματος στο μάτι, ανεξήγητη απώλεια βάρους, και λήθαργος. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι λιγότερο προφανή εάν το ζάχαρο του αίματος είναι μόνο λίγο αυξημένο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization WHO) αναγνωρίζει τρεις κύριες μορφές σακχαρώδη διαβήτη: ο τύπος - 1, ο τύπος - 2 και ο διαβήτης κύησης (που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), που έχουν διαφορετικές αιτίες και τις διανομές πληθυσμών.

Ενώ, τελικά, όλες οι μορφές οφείλονται στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που είναι ανίκανα να παραγάγουν ικανοποιητική ποσότητα ινσουλίνης για να αποτρέψουν την υπεργλυκαιμία, οι αιτίες είναι διαφορετικές.

 • Διαβήτης τύπου - 1: οφείλεται συνήθως στην αυτοάνοση καταστροφή των παγκρεατικών βήτα κυττάρων.
 • Διαβήτης τύπου - 2: χαρακτηρίζεται από την αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη. Αυτό προκαλεί την ανάγκη για ανώμαλα υψηλά ποσά ινσουλίνης και ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα βήτα κύτταρα αυτήν την απαίτηση.
 • Διαβήτης κύησης: είναι παρόμοιος με τον διαβήτη τύπου - 2 δεδομένου ότι περιλαμβάνει αντίσταση ινσουλίνης εξ᾽ αιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αυτή την αντίσταση στις γυναίκες που προδιαθέτονται γενετικά στην ανάπτυξη αυτής της νόσου.

Με απλά λόγια:

1.Τι είναι;
Παθαίνεις διαβήτη όταν το σώμα σου δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη η όταν η ινσουλίνη που παράγει δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Χωρίς ινσουλίνη ο οργανισμός δεν μπορεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται, γιατί δεν μεταβολίζει την τροφή.
2.Είναι σοβαρό;
Ναί. Ο διαβήτης είναι μία κατάσταση που ακολουθεί σε όλη την ζωή. Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών, της καρδιάς, σε τύφλωση, σεξουαλική ανικανότητα και ακρωτηριασμό των ποδιών.
3.Υπάρχει θεραπεία;
Όχι. Υπάρχει όμως αποτελεσματική αντιμετώπιση και εάν γνωρίζεις να φροντίζεις σωστά τον εαυτό σου, βασισμένος σε κατάλληλη  ιατρική συμβουλή, μπορείς να περάσεις μια ζωή γεμάτη υγεία και ζωντάνια.
4.Ποιός βρίσκεται σε κίνδυνο να πάθει διαβήτη;
Ο καθένας. Τα παραπάνω κιλά και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.
5.Εχω διαβήτη;
Παρόλο που μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, παρατεταμένη πολυδιψία, συχνοουρία, κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι τα συχνότερα συμπτώματα του διαβήτη.


Διαβήτης και τρόπος ζωής

Η υγεία σου εξαρτάται από εσένα. Εάν φροντίζεις κατάλληλα τον εαυτό σου, μπορείς όχι μόνο να μειώσεις τον κίνδυνο να πάθεις διαβήτη τύπου 2 η να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, εάν έχεις διαβήτη , αλλά θα έχεις  και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Τώρα είναι ώρα να δράσεις!

ΓΝΩΣΗ:Τι πρέπει να γνωρίζεις

 • Υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Αυτό είναι σημαντικό για όλους, είτε έχουν είτε όχι διαβήτη
 • Ο καθένας διατρέχει τον κίνδυνο να πάθει διαβήτη σε κάποιο στάδιο της ζωής του, αλλά και ο καθένας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού, εφαρμόζοντας υγιεινό τρόπο ζωής.
 • Όσοι έχουν διαβήτη μπορούν με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση της κατάστασης του, να περάσουν μια ζωή με υγεία και ζωντάνια.
 • Οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά ενθαρύνοντας αλλαγή στον τρόπο ζωής,  επενδύοντας στη πρόληψη για τον διαβήτη και προωθόντας την πρόσβαση  στο σύστημα υγείας και την κατάλληλη εκπαίδευση σε όλα τα άτομα με διαβήτη και ανεξάρτα από ηλικία και κοινωνικό-οικονομική τάξη

ΔΡΑΣΗ: Τι πρέπει να κάνεις:

 • Είτε έχεις είτε όχι διαβήτη, υοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρώγοντας σωστά. Αυτό θα βοηθήσει να έχεις φυσιολογικό σάκχαρο και σωματικό βάρος. Ο καθένας χρειάζεται σωστή και ισοροπημένη διατροφή.
 • Είτε έχες είτε όχι διαβήτη, κάνε συστηματική σωματική άσκηση. Αυτό δημιουργεί καλή διάθεση, τονώνει τους μυς και μειώνει το σωμαικό βάρος.
 • Είτε έχεις είτε όχι διαβήτη, ζήσε μια υγιεινή κοινωνική ζωή. Αυτό θα μειώσει το στρές, έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση και τον έλεγχο του διαβήτη.
 • Εάν έχεις διαβήτη, να αναζητάς πάντα κατάλληλη ιατρική συμβουλή. Είτε χρειάζεται χορήγηση ινσουλίνης είτε χάπια, ενθάρρυνε τον εαυτό σου βρίσκοντας την σωστή ιατρική συμβουλή για την κατάσταση σου.
 • Παρότρυνε το κράτος σου να προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής για όλους και να επενδύσει στην πρόληψη του διαβήτη τώρα!!!
 • Βοήθησε στην ανάπτυξη γνώσης για τον διαβήτη και τις επιπλοκές του, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες των ατόμων με διαβήτη!!

Αρχείο Αναρτήσεων