Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Χειρουργική θεραπεία της Παχυσαρκίας

Παχυσαρκία, η Ασθένεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως  είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 300 εκατομμύρια από αυτούς είναι παχύσαρκοι. Εκτιμάται ότι περίπου 115 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους θα αναπτύξουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο και υπέρταση.

Η επαρκής απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την υγεία , να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής.

Επιτυγχάνοντας τον Έλεγχο του Βάρους σας

Πολλά παχύσαρκα άτομα έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να χάσουν τα περιττά κιλά που θέτουν σε κίνδυνο της υγεία τους. Παρ΄όλα αυτά , οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς που δοκιμάζουν δίαιτες, προγράμματα  γυμναστικής ή φαρμακευτικά σκευάσματα, μπορούν να χάσουν περίπου 10% του βάρους τους, έχουν όμως την τάση να επανακτήσουν τα 2/3 των κιλών που έχασαν μέσα στο πρώτο χρόνο και περίπου όλο το βάρος τους σε διάστημα 5 ετών. Είναι λοιπόν φυσικό επόμενο για πολλούς ανθρώπους να συνεχίζουν να αναζητούν κάποια νέα θεραπευτική επιλογή.

Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να  βοηθήσει να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο του βάρους σας και την ζωής σας. Το Σύστημα του Γαστρικού Δακτυλίου LAP-BAND είναι μία χειρουργική μέθοδος που εκτελείται λαπαροσκοπικά και κατά την οποία τοποθετείται γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου ένας δακτύλιος που είναι ικανός να υποστεί ρυθμίσεις δηλαδή ένας δακτύλιος που μπορούμε να φουσκώνουμε και να ξεφουσκώνουμε. Η νέα , μικρή στομαχική σακούλα στο άνω τμήμα του στομάχου καθώς και το στενό στόμιο εισόδου που προκύπτουν από την τοποθέτηση του δακτυλίου, περιορίζουν την χωρητικότητα του στομάχου και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι μειώνεται η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και έχουμε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Το Σύστημα LAP-BAND είναι μία χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας που προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του ασθενούς και είναι αναστρέψιμη. Εξαλείφει πολλούς από τους κινδύνους άλλων χειρουργικών επεμβάσεων, όπως είναι η γαστρική παράκαμψη ή η γαστροπλαστική. Αφού εμφυτευθεί ο δακτύλιος, μπορούμε να τον ρυθμίσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο σφιχτός ή πιο χαλαρός μέσω του μπαλονιού που βρίσκεται στην εσωτερική του επιφάνεια και το οποίο φουσκώνει ή ξεφουσκώνει με αλατούχο διάλυμα. Οι ρυθμίσεις του LAP-BAND πραγματοποιούνται εκτός χειρουργείου και είναι μία διαδικασία που κρατά μόνο λίγα λεπτά.

Τα Πλεονεκτήματα του Συστήματος  LAB-BAND

Ελάχιστα Επεμβατικό

 • Αποτελεί την λιγότερο επεμβατική χειρουργική μέθοδο
 • Δεν επεμβαίνει στην συνέχεια και δομή του πεπτικού συστήματος
 • Δεν χρειάζεται να κοπεί ή να συρραφή στομαχικό ή εντερικό τοίχωμα
 • Δεν υπάρχει η κλασική τομή
 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και αποθεραπείας

Μικρότεροι Κίνδυνοι και Παρενέργειες

 • Ανύπαρκτος κίνδυνος ελλειμμάτων θρέψης, όπως αυτά παρατηρούνται στη γαστρική παράκαμψη
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση “συνδρόμου dumping” που να συνδέεται με τους διαιτητικούς περιορισμούς του προγράμματος

Ρυθμιζομενο

 • Επιτρέπει στο κάθε άτομο να έχει το προσωπικό του ποσοστό περιορισμού της τροφής, για την ιδανική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους
 • Οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετης χειρουργικής επέμβασης
 • Δεν παρεμποδίζει την εγκυμοσύνη , εφόσον επιτρέπει στην είσοδο του στομάχου να ανοίγει έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις επιπρόσθετες διατροφικές ανάγκες.

Αναστρέψιμο

 • Μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή
 • Το στομάχι και τα υπόλοιπα όργανα, συνήθως επανέρχονται πλήρως στην αρχική τους μορφή και λειτουργία

Αποτελεσματική Μακροπρόθεσμη Απώλεια Βάρους

 • Περισσότερα από 120.000 LAP-BAND έχουν τοποθετηθεί παγκοσμίως
 • Αποτελεί πρότυπο φροντίδας για εκατοντάδες χειρουργούς σε ολόκληρο τον κόσμο
 • Έχουν δημοσιευθεί ακαδημαικές μελέτες για σειρά ετών.

Μεταμορφώνοντας Ζωές

Το σύστημα LAP-BAND είναι μία αποτελεσματική θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας και μπορεί να  βοηθήσει  μακροπρόθεσμα  μειώνοντας την κατανάλωση του φαγητού, μειώνοντας την όρεξη και επιβραδύνοντας την πέψη. Οι ασθενείς του Συστήματος  LAP-BAND μπορούν να αναμένουν σταδιακή απώλεια βάρους, περίπου 2-3Kg την εβδομάδα κατά μέσο όρο, για τον πρώτο χρόνο. Όμως το ποσοστό βάρους που χάνει κάθε άτομο, μπορεί να ποικίλει.

Η λαπαροσκοπική τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου είναι μια απλή επέμβαση όταν διενεργείται από εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο. Αποτελεί μαζί με άλλες επεμβάσεις όπως π.χ. διαφραγματοκήλης, βουβωνοκήλης, κοιρσοκήλης, χοντρού και λεπτού εντέρου την τελευταία εξέλιξη της χειρουργικής στο τομέα αυτό και έχοντας επιδείξει άριστα αποτελέσματα χωρίς μετεγχειρητικά προβλήματα. Το μέλλον της χειρουργικής έγκειται αδιαμφισβήτητα στις καινούργιες τεχνικές εξελίξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής που με τεράστια άλματα προόδου προχωρεί συμβάλλοντας σημαντικά στη υγεία της ανθρωπότητας.

ΔΡ. ΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  MD, BDC, DGC
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ GOETTINGEN ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Αρχείο Αναρτήσεων