Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Συνθετική HDL χοληστερίνη κατά καρδιοπαθειών

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ, υπό τους Σαντ Θάξτον και Τσαντ Μίρκιν αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη και «καλή» χοληστερόλη. Η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για τη μείωση της υψηλής συνολικής χοληστερίνης και των καρδιακών κινδύνων που τη συνοδεύουν.

Η συνθετική χοληστερόλη βασίζεται σε νανοσωματίδια χρυσού και είναι παρόμοια σε μέγεθος με τη φυσική HDL, μιμούμενη τη σύνθεσή της επιφάνειάς της, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

Τα φάρμακα και η κατάλληλη δίαιτα μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), όμως είναι δύσκολο να αυξηθεί η «καλή» (HDL), καθώς η λήψη φαρμακευτικών ουσιών οδηγεί συχνά σε παρενέργειες, δήλωσαν οι ερευνητές, που εξέφρασαν την ελπίδα ότι μελλοντικά η συνθετική χοληστερόλη τους θα αποτελέσει τη βάση για ακίνδυνα και αποτελεσματικά φάρμακα που θα αυξάνουν την ΗDL.

Στον πυρήνα της συνθετικής HDL βρίσκεται ένα μη τοξικό νανοσωματίδιο χρυσού, το οποίο στη συνέχεια επικαλύπτεται με ένα λιπίδιο που προσδένεται στην επιφάνεια του χρυσού και από πάνω προστίθεται ένα ακόμα λιπίδιο και τελικά η πρωτεΐνη ΑΡΟΑ1, το βασικό συστατικό της φυσικής HDL. Τα τελικά νανοσωματίδια λιποπρωτεϊνης υψηλής πυκνότητας έχουν διάμετρο 18 νανόμετρων (18 δισεκατομμυριοστών του μέτρου), όσο περίπου και η φυσική HDL.

Αρχείο Αναρτήσεων