Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Προφυλαχθείτε από το κρύο

Και αποφύγετε όσα φέρνει η... μπόρα

Αν αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες, φροντίστε, εκτός από την ομπρέλα σας, να πάρετε μαζί σας και τα παυσίπονα για τις ημικρανίες σας ή τα φάρμακα για τους πόνους στις αρθρώσεις σας. Oι ατμοσφαιρικές πιέσεις δεν «πιέζουν» μόνο την ατμόσφαιρα, αλλά και τον οργανισμό μας. O πολύ υγρός και ψυχρός καιρός, η απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης και οι θυελλώδεις άνεμοι είναι φαινόμενα που επηρεάζουν περισσότερο την ψυχική και σωματική υγεία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Προσέξτε λοιπόν ιδιαίτερα για να περάσετε χωρίς προβλήματα το υπόλοιπο του Χειμώνα. Αυτή την εποχή, λόγω του κρύου και της βροχής, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας, που μπορούν να επιδεινωθούν ή να παρουσιάσουν έξαρση. Γι' αυτό, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που πρέπει να προσέχουν περισσότερο τις κρύες μέρες. Ρίξτε μια ματιά σε όσα ακολουθούν και θα μάθετε όλα όσα θα πρέπει να κάνετε για να προφυλαχθείτε. Με απλές πρακτικές συμβουλές θα βγείτε αλώβητοι τις κρύες χειμερινές ημέρες! Ομάδες υψηλού κινδύνου Οι καρδιοπαθείς: Επειδή όταν κάνει πολύ κρύο η καρδιά αναγκάζεται να υπερλειτουργεί για να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, ευαισθητοποιείται πολύ στο κρύο. Παρόλο που για έναν υγιή οργανισμό η υπερλειτουργία αυτή της καρδιάς δεν έχει σοβαρές συνέπειες, για έναν καρδιοπαθή μπορεί να έχει. Για παράδειγμα, ένας που υποφέρει από στηθάγχη μπορεί να κινδυνεύσει και από έμφραγμα εάν δεν είναι κατάλληλα ντυμένος στο κρύο. Γι' αυτό, όσοι αντιμετωπίζετε κάποιο καρδιακό πρόβλημα πρέπει να ντύνεστε ζεστά όταν κάνει κρύο. Οι ρευματοπαθείς: Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών συνήθως γίνεται αμέσως αντιληπτή από τους ρευματοπαθείς, με πόνους στα άκρα. Η κατάσταση, μάλιστα, αυτή συχνά επιδεινώνεται από την υγρασία και τον ψυχρό αέρα. Επίσης, δεν είναι λίγοι και αυτοί που παραπονιούνται τώρα, που η θερμοκρασία έχει κατέβει αισθητά, ότι τους πονά ένα παλιό κάταγμα ποδιού ή χεριού. Όσοι επομένως έχετε προβλήματα τέτοιου είδους δεν θα πρέπει να αψηφάτε το κρύο, αλλά αντίθετα να το αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον είναι σίγουρο ότι απειλείστε από αυτό.

Οι αρτηριοπαθείς: Κι εσείς που πάσχετε από αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων και υποφέρετε από κακή κυκλοφορία στα άκρα θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα στο κρύο. Γιατί το κρύο μπορεί, όχι μόνο να προκαλεί πόνους στα μέρη του σώματός σας που εκτίθενται σ' αυτό, αλλά να επιδεινώνει και γενικότερα την υγεία σας. Η μέση χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη Το κρύο και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν και προβλήματα στη μέση. Παρόλο που οι ενοχλητικοί πόνοι στην περιοχή της μέσης προέρχονται συνήθως από μια απότομη κίνηση ή από την επιβάρυνση ενός μυός στην πλάτη, εντούτοις μην παραβλέπετε και το κρύο. Γι' αυτό, σε περίπτωση που σας πονέσει η μέση, το πρώτο βήμα που συνιστάται είναι να σταματήσετε οτιδήποτε κάνετε και να ξαπλώσετε σε ζεστό μέρος. Ένα ελαφρύ παυσίπονο σίγουρα θα βοηθήσει, καθώς και 10λεπτα πολύ ζεστά μπάνια πρωί-βράδυ, αν δεν έχετε προβλήματα με την καρδιά σας. Επίσης, οι ζεστές κομπρέσες στην περιοχή της μέσης θα σας ωφελήσουν πολύ. Τα παραπάνω θεωρούνται πρώτες βοήθειες και στην περίπτωση που ο πόνος συνεχίζεται, ο γιατρός είναι ο πιο κατάλληλος για να δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

Εποχιακοί... πονόλαιμοι Αυτή την περίοδο δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται συχνά ότι τους... γαργαλά ο λαιμός, ότι τους... καίει ή ότι δεν μπορούν να καταπιούν. Ανεξάρτητα από πού προήλθε το πρόβλημα -από κάποιο κρυολόγημα ή μικρόβιο- βοηθήστε το λαιμό σας να μαλακώσει: · Πίνετε άφθονα υγρά -κυρίως χυμούς από πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια κ.ά.- που περιέχουν βιταμίνη C. · Κάνετε γαργάρες με αλατόνερο και μαγειρική σόδα ή με ζεστό νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει δύο σταγόνες αιθέρια έλαια λεμονανθών και δύο σταγόνες αιθέρια έλαια σανταλόξυλου.

Αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα: ένας αόρατος εχθρός Μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται από την καύση άνθρακα (ή καυσίμων που περιέχουν άνθρακα) με παροχή οξυγόνου. Έτσι, λοιπόν, όταν καίμε ξύλα στο τζάκι, όταν χρησιμοποιούμε συσκευές γκαζιού και λαδιού ή όταν η μηχανή του αυτοκινήτου είναι αναμμένη, παράγεται μονοξείδιο του άνθρακα. Όταν το μονοξείδιο του άνθρακα απελευθερωθεί στον αέρα και το εισπνεύσουμε, φτάνει με μεγάλη ταχύτητα στην κυκλοφορία του αίματος και συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη. Με τη σύνδεση αυτή, όμως, ο οργανισμός στερείται το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και σε πιθανή ασφυξία. Τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα είναι ασαφή και ελαφρά, όπως πονοκέφαλος, ζάλη, αδυναμία, ναυτία. Αλλά όταν η έκθεση στο αέριο συνεχιστεί, τότε τα πρώτα συμπτώματα εντείνονται και αμέσως μετά εμφανίζονται δύσπνοια, αύξηση του καρδιακού παλμού, σύγχυση, προβλήματα στην όραση, πόνος στο στήθος ή στην κοιλιά και μυϊκές κράμπες. Στις σοβαρότερες, μάλιστα, περιπτώσεις προκαλούνται απώλεια των αισθήσεων και θάνατος. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις βλαβερές επιδράσεις του μονοξειδίου του άνθρακα είναι έμβρυα, βρέφη, μικρά παιδιά, όσοι πάσχουν από χρόνιες καρδιολογικές ή πνευμονικές ασθένειες και οι ηλικιωμένοι. Προλάβετε το κακό Το καλύτερο προληπτικό μέτρο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι: Να φροντίζετε να δουλεύουν στην εντέλεια όλες οι συσκευές του σπιτιού σας που λειτουργούν με καύσιμη ύλη. Να καθαρίζετε κάθε χρόνο την καμινάδα του τζακιού. Να προσέχετε αν οι οικιακές συσκευές σας που λειτουργούν με γκάζι έχουν μπλε και όχι κίτρινη φλόγα. Να μη χρησιμοποιείτε ποτέ συσκευές που λειτουργούν με κάρβουνο μέσα στο σπίτι. Μη μαρσάρετε ποτέ μέσα στο γκαράζ, ούτε να αφήνετε αναμμένη τη μηχανή. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ είναι: Να αφήνετε πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό όσο μαγειρεύετε ή έχετε ανάψει στο σπίτι κάποια θερμαντική συσκευή που λειτουργεί με γκάζι.

Κρύο και αέρας βλάπτουν το δέρμα Tο τσουχτερό κρύο και ο δυνατός αέρας «επιτίθενται» στο δέρμα και το ερεθίζουν. Προκαλούν αγγειοσύσπαση των αρτηριών του δέρματος, με αποτέλεσμα τα άκρα σας να γίνονται ψυχρά, ωχρά ή να μελανιάζουν. Aν μάλιστα δεν είναι κατάλληλα καλυμμένα, είναι δυνατόν να βγάλουν χιονίστρες. Επίσης, τις πολύ κρύες, μέρες του Χειμώνα φουντώνουν συνήθως και ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση, τα εκζέματα, καθώς και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με κοκκινίλα στο πρόσωπο, φαγούρα και πιτυρίδα στα μαλλιά. Tο κρύο σε συνδυασμό με τον αέρα κάνει τα χείλη και το δέρμα να «σκάνε» και να ξεφλουδίζουν. Γι' αυτό, προστατέψτε το δέρμα σας με μια ενυδατική κρέμα, η οποία θα συγκρατήσει την υγρασία στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος. Στα χείλη σας απλώστε ένα στικ χειλιών με βάση το κερί, που θα λειτουργήσει ως προστατευτικό φίλτρο. Φροντίστε, όταν εκτίθεστε στο κρύο και στον αέρα, τα άκρα σας (δάχτυλα χεριών και ποδιών, μύτη και αυτιά) να είναι πάντα καλά καλυμμένα. Για το πλαίσιο πάνω δεξιά Η άνθηση της Bιομετεωρολογίας Δεν είναι τυχαίο ότι στην Aμερική και σε πολλές χώρες της Eυρώπης γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση η Bιομετεωρολογία. Συγκεκριμένα, οι προγνώσεις των βιομετεωρολόγων στηρίζονται σε «δείκτες δυσφορίας», οι οποίοι προκύπτουν από μαθηματικούς τύπους που σχετίζονται με την υγρασία, τους ανέμους και τη θερμοκρασία.

Αρχείο Αναρτήσεων