Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η αγγειοπλαστική δεν βοηθάει πάντα τους ασθενείς

Οσοι υπέστησαν καρδιακή προσβολή και καθυστέρησαν τουλάχιστον τρεις ημέρες προτού καταφύγουν σε ιατρική βοήθεια, δεν είδαν καμιά βελτίωση της υγείας τους παρά τη διάνοιξη των φραγμένων αρτηριών, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Τέτοιες μέθοδοι αγγειοπλαστικής θεωρούνται απαραίτητες για το σύνολο σχεδόν όσων υπέστησαν προσβολή, λόγω φραγμένων αρτηριών, και έχουν καταφύγει στο γιατρό το πολύ δώδεκα ώρες μετά το καρδιακό επεισόδιο.
Η άμεση θεραπεία επιτρέπει την καλή αιμάτωση της καρδιάς, τη διατήρηση του καρδιακού μυός, ενώ περιορίζει τις πιθανότητες θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας. Ομως, το 30% αυτών που παθαίνουν καρδιακή προσβολή φτάνουν στο νοσοκομείο αφού έχει περάσει το κρίσιμο δωδεκάωρο.
Πολλοί γιατροί πίστευαν, ώς τώρα, ότι ακόμα και όσοι πήγαιναν στους ειδικούς με καθυστέρηση ωφελούντο από την αγγειοπλαστική.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπιστώνει πως η αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά, με αγγειοπλαστική, τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο, δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα στον περιορισμό των θανάτων, από ό, τι η θεραπεία με τα συνήθη φάρμακα. Επίσης δεν μείωνε τις πιθανότητες δεύτερης καρδιακής προσβολής ή καρδιακής ανεπάρκειας.
Η συντάκτης της έκθεσης, δρ Τζούντιθ Χόχμαν της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, λέει: «Περιμέναμε πως η αγγειοπλαστική θα περιόριζε τουλάχιστον κατά 25% τα επεισόδια. Κι όμως δεν διαπιστώσαμε κανένα όφελος».
Bασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η ανάγκη παροχής άμεσης φροντίδας στον άρρωστο. «Από μία άποψη το αποτέλεσμα της έρευνας μας αποδεικνύει πόσο καλά είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα ευρέως, όπως λόγου χάρη, οι στατίνες, η χρήση ασπιρίνης, οι αναστολείς βήτα και όλα τα άλλα. Πράγματι σώζουν ζωές». Η μελέτη, που διήρκεσε 4 χρόνια, χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Αρχείο Αναρτήσεων