Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Μάθετε για τα στεντ

Η αγγειοπλαστική με το γνωστό «μπαλονάκι», από τις πλέον συνηθισμένες καρδιολογικές επεμβάσεις, δεν προσφέρει περισσότερα οφέλη από τη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς που διατηρούνται σε σταθερή κατάσταση, προκύπτει από μελέτη-ορόσημο στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αγγειοπλαστική δεν σώζει ζωές ούτε προλαμβάνει τα εμφράγματα σε ασθενείς που δεν χρήζουν άμεσης νοσηλείας. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη δημιουργεί το συμπέρασμα ότι η αγγειπλαστική δεν καταπολεμά τη στηθάγχη καλύτερα από τα φάρμακα.

«Λίγοι θα περίμεναν αυτά τα αποτελέσματα» σχολίασε ο Ουίλιαμ Μπόντεν του Γενικού Νοσοκομείου Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Η έρευνα θα δημοσιευτεί επίσης στο New England Journal of Medicine.

Στις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής, ο χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα μέσα από μια μικρή τομή στο πόδι και τον οδηγεί μέχρι την καρδιακή αρτηρία που παρουσιάζει στένωση. Εκεί φουσκώνει ένα μικρό μπαλονάκι για να ανοίξει το αγγείο και συνήθως αφήνει μέσα του ένα κυλινδρικό μεταλλικό πλέγμα που ονομάζετα στεντ.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι τα νεώτερα στεντ, εμποτισμένα με φάρμακα, αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, συγκριτικά με τα στεντ που αποτελούνται από σκέτο μέταλλο.

Η νέα μελέτη μεταφέρει το ερώτημα, από το ποια στεντ πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί στο αν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούνται σε σταθερούς ασθενείς.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2.287 ασθενείς στις ΗΠΑ και τον Καναδά που παρουσίαζαν σημαντική στένωση, συνήθως σε δύο αρτηρίες, αλλά ήταν ιατρικά σταθεροί. Κατά μέσο όρο είχαν 10 επεισόδια στηθάγχης την εβδομάδα, ενώ το 40% είχε υποστεί παλαιότερα και καρδιακή προσβολή.

Όλοι ακολούθησαν φαρμακευτική θεραπεία -π.χ. με ασπιρίνη, στατίνες κατά της χοληστερόλης και βήτα αναστολείς- και οι μισοί υποβλήθηκαν και σε αγγειοπλαστική.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες παρουσίαζαν την ίδια πιθανότητα εμφράγματος και θανάτου, περίπου 19%, καθώς και την ίδια συχνότητα στηθάγχης. Το 72% των ασθενών στην ομάδα της φαρμακευτικής αγωγής και το 74% στην ομάδα της αγγειοπλαστικής είχαν απαλλαγεί από τον πόνο στο στήθος. Η διαφορά είναι στατιστικά ασήμαντη.

Γιατί όμως η αγγειοπλαστική δεν βοηθά περισσότερο. Η επέμβαση διορθώνει τη στένωση σε ένα σημείο, ενώ τα φάρμακα δρουν σε όλες τις αρτηρίες, επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης. Επιπλέον, οι στενώσεις που προκαλούν πόνο και αντιμετωπίζονται με «μπαλονάκι» έχουν παραδόξως μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσουν έμφραγμα σε σχέση με στενώσεις που δεν προκαλούν συμπτώματα.

Η τελευταία μελέτη, πάντως, ήδη προκαλεί διαμάχη ανάμεσα στους καρδιοχειρουργούς και στους καρδιολόγους που δεν κάνουν επεμβάσεις. Αρκετοί χειρουργοί επισήμαναν ότι τα στεντ δεν χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν τη ζωή, αλλά για να μειώσουν τη στηθάγχη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, η μελέτη χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από τις φαρμακοβιομηχανίες Merck, Pfizer και Sanofi Aventis, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές στεντ, η Jοhnson & Johnson και η Boston Scientific, αρνήθηκαν να τη χρηματοδοτήσουν.

Αρχείο Αναρτήσεων