Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τι είναι και που τοποθετήτε το στεντ (Stent)


To στεντ είναι ένα συρμάτινο πλέγμα (βλέπε φωτό) που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει μια αρτηρία ανοιχτή κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής.
Το στεντ αρχικά είναι συμπτυγμένο και τοποθετείται γύρω από το μπαλονάκι που χρησιμοποιείται για την επέμβαση και, καθώς αυτό φουσκώνει, τεντώνονται μαζί με την αρτηρία και μένει εκεί για να την διατηρήσει ανοιχτή όταν το μπαλονάκι αφαιρεθεί.
Αυτό έχει σαν συνέπεια την καλύτερη ροή του αίματος στον μυ της καρδιάς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων (συνήθως θωρακικός πόνος).
Η τεχνική αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.
Είναι καλύτερη για ασθενείς με μία ή δύο περιοχές στενώσεως σε μεγάλες αρτηρίες, ενώ δεν προσφέρει πολλά σε όσους έχουν πολλές μικρές στενωμένες περιοχές ή στένωση και στις τρεις βασικές στεφανιαίες αρτηρίες.
Στους παραπάνω ασθενείς τα στεντς βοηθάνε στην μη επαναστένωση που μπορεί να προκύψει μετά την επέμβαση με το μπαλονάκι ή από άλλες διαδικασίες που χρησιμοποιούν καθετήρα.
Βοηθάνε επίσης στην αποκατάσταση της ροής του αίματος στις περιπτώσεις που μια αρτηρία μπορεί να έχει τραυματιστεί από τον καθετήρα του μπαλονιού κατα τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Η επαναστένωση της αρτηρίας μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά την τοποθέτηση του στεντ. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ειδικά στεντ εμποτισμένα με φάρμακα τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά στα τοιχώματα της αρτηρίας και την κρατάνε ανοιχτή. Τα νέα αυτά στεντ υπόσχονται καλύτερη μακροπρόθεσμη πορεία του για τον ασθενή.
Οι ασθενείς που έχουν κάνει τοποθέτηση στεντ πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που βοηθούν την αραίωση του αίματος (π.χ. Ασπιρίνη).
Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι ο ασθενής πρέπει να αποφύγει την Μαγνητική τομογραφία για τις πρώτες 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση και να έρθει σε επαφή με το γιατρό του αν πρέπει να υποβληθεί σε μια τέτοια εξέταση.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν δείξει κάποιο μακροπρόθεσμα πρόβλημα στους ασθενείς που έχουν τοποθετημένο στεντ μόνιμα στο σώμα τους.

Αρχείο Αναρτήσεων