Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ερωτικές σχέσεις και Υγεία

Μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων, αναφέρει ότι οι κακές ερωτικές σχέσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το συμπέρασμα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 9.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ότι το στρες και το άγχος μιας κακής ερωτικής σχέσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή στηθάγχης αυξάνονται κατά 34% σε όσους βρίσκονται σε μια "κακή" σχέση, σε σύγκριση με όσους διατηρούν "καλές" σχέσεις με το σύντροφό τους.

"Η κατάσταση της καρδιάς φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις κακές ερωτικές σχέσεις. Αποδείξαμε ότι οι αρνητικές πλευρές των στενών σχέσεων συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο" αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Αρχεία Παθολογίας".

Παλαιότερα, έρευνες είχαν δείξει ότι οι πιο κοινωνικοί άνθρωποι ήταν και υγιέστεροι, ελάχιστες μελέτες όμως είχαν ασχοληθεί με το πώς η φιλία ή ο γάμος επηρεάζουν την υγεία, δήλωσε ο επιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, Ρομπέρτο Ντε Βόγκλι.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις "αρνητικές" πλευρές των σχέσεών τους (με συζύγους ή φίλους) στο διάστημα 1989-90 ή μεταξύ 1985-88. Τα ερωτήματα ήταν εάν ένιωθαν ότι είχαν συναισθηματική υποστήριξη, αν είχαν την ευκαιρία να συζητούν τα προβλήματά τους με κάποιον άλλο άνθρωπο ή αν μπορούσαν να βασιστούν σε κάποιον ( σύντροφο ή φίλο ) για απλά πράγματα, όπως π.χ. για τα καθημερινά ψώνια.

Οι επιστήμονες επανήλθαν με νέα ερωτηματολόγια δώδεκα χρόνια αργότερα και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν αναφέρει συχνούς τσακωμούς, επικρίσεις και διαφωνίες είχαν κατά 34% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιοπάθειες ή στηθάγχη. Ακόμη και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους ανθυγιεινούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κληρονομικότητα, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής για όσους ζούσαν σε μια κακή σχέση ήταν αυξημένη κατά 23%.

"Το να έχει κανείς καλούς ανθρώπους γύρω του κάνει καλό στην υγεία. Είναι κακό για την υγεία να έχεις αρνητικούς ανθρώπους στο πλάι σου", είπε ο Ντε Βόγκλι

Αρχείο Αναρτήσεων