Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ποτέ δεν είναι αργά για τις υγιεινές συνήθειες

Ποτέ δεν είναι αργά για να αποφασίσει κανείς να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες, για να προασπίσει την υγεία του. Μία νέα μελέτη έδειξε ότι ακόμα και στα 40 ή στα 50 του να αρχίσει να προσέχει τη διατροφή του, να γυμνάζεται και να μην καπνίζει, μπορεί να ελαττώσει έως 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου τα επόμενα χρόνια.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής», διεξήχθη σε σχεδόν 16.000 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία 45 έως 64 ετών στα τέλη της δεκαετίας του '80 που άρχισε.
Όπως έδειξε, όσοι εξ αυτών άρχισαν να τρώνε πέντε ή περισσότερα φρούτα και σαλάτες την ημέρα, να γυμνάζονται τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, να διατηρούν χαμηλό το σωματικό βάρος τους και να μην καπνίζουν, είχαν μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου τέσσερα χρόνια αργότερα.
«Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι κέρδισαν το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνα Κινγκ, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας. «Βέβαια, δεν υπονοεί ότι πρέπει να περιμένουμε τα 40 ή τα 50 τους για να ασχοληθούμε με την υγεία μας, αλλά ακόμα και τότε υπάρχουν σχεδόν άμεσα και σημαντικά οφέλη».
Κατά την έναρξη της μελέτης μόλις το 8,5% των εθελοντών ακολουθούσαν και τις τέσσερις προαναφερθείσες υγιεινές συνήθειες. Μέσα σε 6 χρόνια, όμως, το παράδειγμά τους είχαν μιμηθεί άλλοι 970 εθελοντές (το 8,4%).
Αυτοί οι 970 που άλλαξαν συνήθειες ζωής άρχισαν βάζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά στη ζωή τους. Η λιγότερο δημοφιλής αλλαγή και αυτή που υιοθέτησαν πιο αργά απ' όλες ήταν το αδυνάτισμα.
Ωστόσο, για να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=6713863899578758964#τους έπρεπε να υιοθετήσουν και τις τέσσερις καλές συνήθειες τρεις ή λιγότερες δεν φάνηκε να ωφελούν ιδιαιτέρως, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι καλύτερα τρεις παρά καμία.
Η μελέτη παρείχε επίσης στοιχεία για το ποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να αλλάξουν τη ζωή τους: οι άνδρες, όσοι είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και χαμηλό εισόδημα, καθώς και οι πάσχοντες από υπέρταση ή διαβήτη είχαν τις λιγότερες πιθανότητες απ' όλους να υιοθετήσουν τις υγιεινές συνήθειες.

Αρχείο Αναρτήσεων