Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Με υπέρταση το 4,4% των μαθητών

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και οι καρδιολόγοι κ. Μανώλης Βαβουρανάκης και Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής, το οποίο πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το 22% των νέων που μετρήθηκαν είχαν παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος. Τα ευρήματα -είπαν- προκαλούν ανησυχία, καθώς οι παράγοντες κινδύνου και η υπέρταση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι πιο συχνή απ όσο αναμενόταν. Σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου, όμως, ζουν και οι ενήλικοι. Μελέτη της Α Πανεπιστημιακής κλινικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας έδειξε ότι ακόμη και ένα απλό αριθμητικό τεστ μπορεί να αυξήσει το στρες.

Οι επιστήμονες κάλεσαν μία ομάδα εθελοντών να αφαιρούν τον αριθμό 7 από έναν τετραψήφιο αριθμό.

Η άσκηση διήρκεσε τρία λεπτά και στο διάστημα αυτό διαπιστώθηκε ότι σκλήρυναν τα αγγεία των συμμετεχόντων για τουλάχιστον μία ώρα μετά το τεστ. Ανάλογη επιβάρυνση στα αγγεία προκάλεσε και η παρακολούθηση μίας πολεμικής ταινίας επί 20 λεπτά, ενώ το αντίθετο αποτέλεσμα είχε η παρακολούθηση κωμωδίας.

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, ο κίνδυνος για εκδήλωση εμφράγματος μπορεί να αυξηθεί έως 30% από στρες στον εργασιακό χώρο, χαμηλή κοινωνική και οικονομική κατάσταση και χρόνια φόρτιση.

Το άγχος στον εργασιακό χώρο -εξήγησαν- είναι ό,τι χειρότερο για την καρδιά και τα αγγεία. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έως και 50%, αν ο εργαζόμενος έχει υψηλές προσδοκίες και εργάζεται πολλές ώρες, χωρίς να αναγνωρίζεται η προσπάθειά του από τους προϊσταμένους τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΘΝΟΣ

Αρχείο Αναρτήσεων