Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας

Το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας, που οφείλεται σε διάφορα αίτια, διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε 20.000 περίπου κατοίκους της χώρας μας, ενώ πρόκειται για το μόνο καρδιολογικό πρόβλημα που αυξάνει σε συχνότητα.
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και παιδιά, ενώ συχνότερα εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία. Οσον αφορά τα δύο φύλα, δεν έχουν παρατηρηθεί διαφορές ως προς τη συχνότητα εμφάνισης αλλά ως προς τα αίτια: στις γυναίκες πιο συχνό αίτιο είναι η υπέρταση, ενώ στους άνδρες η στεφανιαία νόσος. Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καρδιακής Ανεπάρκειας, Νικόλαος Εξαδάκτυλος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου το ερχόμενο Σάββατο στο «Κάραβελ». Το συνέδριο οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Ερευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής.
Σήμερα, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, το 50% των προσπαθειών της καρδιολογίας παγκοσμίως αφορά τη διάγνωση ή τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση των συμπτωμάτων της (όπως δύσπνοια και πρήξιμο), με αποτέλεσμα την προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής στους ασθενείς.
Ανάμεσα στις νέες θεραπευτικές μεθόδους είναι η αντιμετώπιση του δισυγχρονισμού της αριστερής κοιλίας, όπου ορισμένα τμήματα συσπώνται με μη ικανοποιητική σειρά. Πλέον οι ειδικοί επιτυγχάνουν αλλαγή της σειράς με διέγερση και σύσπαση μέσω της τοποθέτησης ειδικού βηματοδότη, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς είναι μεγάλη η βελτίωση των ασθενών σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ πιθανότατα επιτυγχάνεται και παράταση της επιβίωσης των ασθενών αυτών. Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι υπάρχουν αναστρέψιμες μορφές της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί είτε με χειρουργικές επεμβάσεις είτε με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με τον ηλεκτρικό επανασυγχρονισμό.
Ενθαρρυντικά, όμως, είναι και τα αποτελέσματα από τη χρήση της μηχανικής υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας, της λεγόμενης «τεχνητής καρδιάς», η οποία αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως «γέφυρα» μέχρι να βρεθεί μόσχευμα για να υποβληθεί ο ασθενής σε μεταμόσχευση καρδιάς.
Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της συσκευής παραμένουν ακόμη και όταν ο ασθενής αποσυνδεθεί από το μηχάνημα, χωρίς να έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Τέλος, η μέθοδος εμφύτευσης κυττάρων του μυοκαρδίου έχει ανοίξει νέους ορίζοντες, καθώς βρέθηκε ότι σε αυτά εμπεριέχονται ουσίες οι οποίες δρουν ευεργετικά στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να τις απομονώσουν.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος και διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό, όπως ο καθηγητής Μ. Yacoub, που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τη χρήση συσκευών υποβοήθησης της καρδιάς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/02/2005

Αρχείο Αναρτήσεων