Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η στυτική δυσλειτουργία «δείχνει» στεφανιαία νόσο

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να είναι προάγγελος της στεφανιαίας νόσου; Μπορεί, λένε Ελληνες επιστήμονες που σε μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπίστωσαν ότι:

- Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια αρκετή συχνή (μέχρι 75% των περιπτώσεων), συνυπάρχουσα με τη στεφανιαία νόσο ασθένεια.
- Ένας στους τέσσερις άνδρες (20-25%) άνω των 40 ετών που εμφανίζουν προβλήματα στη στύση, τα οποία δεν σχετίζονται με ψυχολογικές ή ορμονικές διαταραχές, έχουν αγγειογραφικά τεκμηριωμένη υποκλινική στεφανιαία νόσο (έχουν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν).
«Το ανδρικό γεννητικό όργανο είναι αγγείο. Έτσι δυσλειτουργεί και όταν το άτομο αντιμετωπίζει καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας. Παρατηρείται ότι οι ασθενείς με αγγειοπάθεια παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό κάποιου βαθμού προβλήματα στη στύση», επισήμανε ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, που διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής που πραγματοποιείται 8-9 Απριλίου στην Αθήνα.
«Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου στους άνδρες αυτούς, όπως είναι η υπέρταση ή η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωστόσο αναζητούν τη βοήθεια των ειδικών όταν αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη στύση», είπε ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του νέου τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Σεξουαλικής Υγείας της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου», Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.
Στεφανιαία νόσος
«Οι εγχειρήσεις μπαϊ-πας (by pass) θα περιοριστούν στο μέλλον σε πολύ μικρό ποσοστό, αφού θα αντικατασταθούν με τη μη χειρουργική αντιμετώπιση τοποθέτησης stent», ανέφερε ο Χρ. Στεφανάδης.
Το stent (πρόθεση) τοποθετείται, κατευθυνόμενο από ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα μέσα στο πάσχον στεφανιαίο αγγείο με τη μέθοδο της αγγειοπλαστικής και κρατάει μόνιμα ανοιχτό τον αυλό του πάσχοντος αγγείου.
Τα αποτελέσματα από τη χρήση τα τελευταία χρόνια των νέων μεταλλικών stent για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου -πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες- είναι σημαντικά, είπε ο Χρ. Στεφανάδης.
«Τα νέα stent απελευθερώνουν φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την επαναστένωση από 20-30%, το πρώτο εξάμηνο στο 8-9%. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η επαναστένωση πέφτει στο μηδέν».
Σε ασθενείς με πολλαπλές στενώσεις δε, όπως έδειξαν οι τελευταίες κλινικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα των νέων stent, έπειτα από ένα χρόνο, είναι η ίδια με αυτή της χειρουργικής επέμβασης μπαϊ-πας.
Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν την αισιοδοξία στους επιστήμονες ότι θα αντιμετωπιστούν με παρόμοια αποτελεσματικότητα και ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου για επαναστένωση, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με τη νόσο στελέχους.
Εφηβοι
Αλλη μία σημαντική ελληνική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου από κορυφαίους Ελληνες και ξένους καρδιολόγους, διαπιστώνει την αύξηση των κρουσμάτων υπέρτασης κυρίως στους εφήβους, αλλά και στους ενήλικες.
Οι υπερτασικοί έφηβοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες, εξήγησε ο Γρηγόριος Βυσσούλης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Υπέρτασης στο «Ιπποκράτειο»:
- Σε εκείνους που δεν αθλούνται και τρώνε από ταχυφαγεία (fast-food) και γενικότερα προτιμούν τα έτοιμα φαγητά.
- Σε εκείνους που αθλούνται υπερβολικά, που κάνουν ισομετρική άσκηση (body building) είτε λαμβάνουν είτε δεν λαμβάνουν ουσίες (απαγορευμένες και μη).
Στους ενήλικες η αύξηση των κρουσμάτων υπέρτασης που παρατηρείται στη χώρα μας -πρόσθεσε ο Γρ. Βυσσούλης- οφείλεται κατ' αρχάς διότι το ψάχνουμε περισσότερο (ιατρογενής), καθώς και λόγω της επιδημίας της παχυσαρκίας εξαιτίας των διατροφολογικών επιλογών (βλέπε ταχυφαγεία).
Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις θα κάνουν στη διάρκεια του συνεδρίου και οι αναπληρωτές καθηγητές Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Χρήστος Πίτσαβος και Κωνσταντίνος Τεντολούρης, της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ο Χαράλαμπος Γαωράς, καθηγητής στο Boston University, ο Σερ Μαγκντί Γιακούμπ του Harefield της Βρετανίας, ο Filipo Krea του Καθολικού Πανεπιστημίου Sacred Heart και άλλοι κορυφαίοι επιστήμονες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/04/2005

Αρχείο Αναρτήσεων