Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από καρδιοπάθειες, καρκίνο, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

md Η πλήρης και με συνέπεια τηρούμενη μεσογειακή δίαιτα παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι σοβαρών χρόνιων ασθενειών, μεταξύ των οποίων οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα ιταλών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".
H διατροφή των Μεσογειακών πληθυσμών έχει εδώ και καιρό αποκτήσει φήμη ότι αποτελεί μοντέλο υγιούς διατροφής και ποιότητας ζωής. Είναι πλούσια σε λάδι, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, φρούτα και ψάρι, ενώ είναι φτωχή σε κρέας και γαλακτοκομικά.
Παλαιότερες έρευνες είχαν επισημάνει τον προστατευτικό ρόλο της μεσογειακής δίαιτας για την καρδιά και τον καρκίνο, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συμπεριέλαβε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα με τόσο σφαιρικό τρόπο. Οι Ιταλοί ερευνητές αξιολόγησαν 12 διεθνείς μελέτες για το θέμα αυτό, που συνολικά περιλάμβαναν στοιχεία από 1,5 εκατ. άτομα, για χρονικές περιόδους από τρία έως 18 έτη.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι έχει σημασία η προσκόλληση σε μια αυστηρή Μεσογειακή δίαιτα και όσοι το κάνουν αυτό, βλέπουν την υγεία τους να βελτιώνεται σημαντικά, ενώ μειώνεται αισθητά η θνησιμότητά τους: κατά 9% συνολικά, κατά 9% από καρδιοπάθειες, κατά 6% από καρκίνο και κατά 13% από Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Τα ανωτέρω ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις συστάσεις και οδηγίες όλων σχεδόν των επιστημονικών φορέων, που ενθαρρύνουν μια Μεσογειακού τύπου δίαιτα για την αποφυγή των μεγάλων και χρόνιων ασθενειών.

http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=96386

Αρχείο Αναρτήσεων