Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση

blood-pressure3 Είναι γνωστό ότι η υπέρταση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης επισημαίνουν οι ειδικοί μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή δίαιτα -και κυρίως τη μειωμένη κατανάλωση αλατιού- και τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος της τακτικής σωματικής άσκησης.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης με την τακτική άσκηση οφείλεται κυρίως στη μείωση της καρδιακής συχνότητας, που οδηγεί σε μεγαλύτερο όγκο παλμού. Έτσι, η καρδιά μπορεί να αντλεί το απαιτούμενο αίμα καταβάλλοντας μικρότερη προσπάθεια και τελικά να ασκείται μικρότερη πίεση στις αρτηρίες. Ειδικά η αερόβια άσκηση βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία του μυοκαρδίου.

Οι επιδράσεις αυτές της φυσικής δραστηριότητας στο καρδιαγγειακό σύστημα, φαίνεται ότι μπορούν να επιφέρουν μέση μείωση κατά 3,8 mm Hg στη συστολική και 2,6 mm Hg στη διαστολική αρτηριακή πίεση αντίστοιχα, τόσο σε άτομα με οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση όσο και σε υπερτασικούς ασθενείς.

Ένταση και διάρκεια της άσκησης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 30 λεπτά καθημερινής άσκησης και ειδικά αερόβιας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με οριακές τιμές που δεν παίρνουν αντιϋπερτασικά φάρμακα καθώς και ως επικουρική θεραπεία σε υπερτασικούς ασθενείς, που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης καθημερινά φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν κατά 10 mm Hg τη διαστολική και τη συστολική πίεση μαζί. Ωστόσο, ακόμα και 10 λεπτά ήπιας άσκησης, όπως είναι το περπάτημα ή το ανέβασμα της σκάλας αντί για τη χρήση ανελκυστήρα, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά ισοτονικές και στατικές ασκήσεις, όπως είναι η άρση βαρών, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Επομένως οι υπερτασικοί θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιου τύπου ασκήσεις.

Αρχείο Αναρτήσεων