Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Προσοχή στη κολπική μαρμαρυγή

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πάσχουν στη χώρα μας από κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, που ευθύνεται για το 15-20% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει στο διπλάσιο έως τριπλάσιο τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.

Η συχνότητα εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας και η νόσος συχνά συνυπάρχει με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου. Η κολπική μαρμαρυγή μαζί με τον διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και την καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν περαιτέρω ως συνοδοί της γήρανσης του πληθυσμού στον αιώνα μας. Σήμερα στην Ευρώπη, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω κολπικής μαρμαρυγής αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου των νοσηλειών για αρρυθμιολογικά προβλήματα και καρδιακό θάνατο.

Παρά τις προόδους στη θεραπευτική της κολπικής μαρμαρυγής, κυρίως με τη χρήση της καρδιοπηξίας (radiofrequency ablation), η φαρμακευτική θεραπεία εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγητήριες γραμμές. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των χρησιμοποιούμενων αντιαρρυθμικών φαρμάκων συχνά περιορίζουν τη χρήση τους.

Τα παραπάνω επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παν. Βάρδας, τονίζοντας πως η χορήγηση μιας νέας ουσίας, της δρονεδαρόνης, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ΑΤΗΕΝΑ ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» και διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος για νοσηλεία εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου, ή και ο ολικός κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, μειώθηκε κατά 24% στην ομάδα των ασθενών που έλαβε δρονεδαρόνη επιπρόσθετα της συνήθους αγωγής.

Επίσης η δρονεδαρόνη μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Τέλος, το κλινικό όφελος που παρατηρήθηκε στην ομάδα ασθενών με δρονεδαρόνη δεν συνδυάστηκε με αυξημένο κίνδυνο τοξικών εκδηλώσεων, όπως λόγου χάρη στους πνεύμονες ή τον θυρεοειδή.

Σημειώνεται ότι στη μελέτη ΑΤΗΕΝΑ συμπεριελήφθησαν 4.628 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή από 550 κέντρα 37 χωρών. *
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αρχείο Αναρτήσεων