Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Οι επιπλοκές της γρίπης Η1Ν1 στη καρδιά

Οι ιοί γενικά προσβάλλουν κυρίως το μυοκάρδιο και το περικάρδιο, προκαλώντας μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Η πιο σοβαρή εκδήλωση θεωρείται η μυοκαρδίτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν προσβληθεί μία πόλις 1 εκατομμυρίου κατοίκων από μία επιδημία ιογενούς γρίπης, περίπου 10 άτομα θα εκδηλώσουν κλινικά μυοκαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα δεν είναι μια απλή φλεγμονή του μυοκαρδίου. Είναι καταστροφή (νέκρωση) μικρού ή μεγάλου αριθμού μυοκαρδιακών κυττάρων, τα οποία ανάλογα με τη θέση τους μέσα στην καρδιά δημιουργούν καρδιακή ανεπάρκεια ή επικίνδυνες για τη ζωή του αρρώστου αρρυθμίες. Από τις μυοκαρδίτιδες που εκδηλώνονται με συμπτώματα (αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια) το 50% ιάται αυτόματα (περνά όπως μία γρίπη), ενώ στο 20-30% εκδηλώνεται με σοβαρές βλάβες στην καρδιά που οδηγούν σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Οι υπόλοιπες αντιμετωπίζονται με επιτυχία με τις σύγχρονες θεραπείες της αντιμετώπισης της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και προκαλεί καταστροφή των κυττάρων. Ομως η μεγαλύτερη καταστροφή των μυοκαρδιακών κυττάρων είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού προς τον ιό.
Οσοι άρρωστοι παρουσιάζουν προβλήματα καρδιάς και φοβούνται τον συγκεκριμένο ιό των χοίρων πρέπει αυτή τη στιγμή να ηρεμήσουν γιατί πρακτικά δεν γνωρίζουμε εάν ο συγκεκριμένος ιός προκαλέσει επιδημία που θα φτάσει μέχρι την Ευρώπη και, εάν αυτό συμβεί, σε τι ποσοστό από αυτούς που θα νοσήσουν, ο ιός αυτός θα προσβάλει την καρδιά τους.
Η γρίπη των χοίρων εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή πονόλαιμο, καταρροή (συνάχι), βήχα, δύσπνοια ή το πεπτικό σύστημα (μετεωρισμός στην κοιλιά, διάρροια, πόνοι). Αναμφισβήτητα εάν αναπτυχθεί βρογχοπνευμονία επιβαρύνεται και η καρδιακή λειτουργία, ιδιαίτερα στους αρρώστους που ήδη πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανακοινωθεί 106 θάνατοι παγκοσμίως ενώ οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η επιδημία αφορά κυρίως το Μεξικό και βρίσκεται υπό έλεγχο.
Αυτό που σήμερα είναι γνωστό για τον συγκεκριμένο ιό των χοίρων είναι ότι ο ιός αυτός έχει υποστεί μετάλλαξη και φαίνεται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα με τον αέρα και την επαφή. Η διατροφή με χοιρινό κρέας δεν είναι επικίνδυνη, γιατί ο ιός καταστρέφεται σε θερμοκρασία βρασμού άνω των 70°C. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο σενάριο είναι η γρίπη των χοίρων να έχει την ίδια τύχη με τη γρίπη των πουλερικών, όπου όλη η χώρα είχε τρομοκρατηθεί από τα μέσα ενημέρωσης περισσότερο από την Κίνα, που παρουσίασε και τα κρούσματα της επιδημίας.
Στην ιστορία των ιώσεων τρεις επιδημίες έπληξαν τον κόσμο και τη χώρα μας. Το 1918 η ισπανική γρίπη με 50 εκατομμύρια νεκρούς στον κόσμο, το 1957 η ασιατική γρίπη με 2 εκατομμύρια νεκρούς και το 1968 η γρίπη του Χονγκ Κονγκ με 1 εκατομμύριο νεκρούς. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τη γρίπη των χοίρων ως μέσου κινδύνου όσον αφορά την πιθανότητα να εξελιχθεί σε πανδημία και να επεκταθεί ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο.
Η σωστή αντιμετώπιση του θέματος είναι η συμμόρφωση του κοινού προς τις οδηγίες που καθημερινά εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι υστερικές εκδηλώσεις κανένα δεν βοηθούν, πέρα από το να γελοιοποιούν τη χώρα διεθνώς. Η σοβαρότητα απαιτεί το υπουργείο Υγείας καθημερινά να λαμβάνει κάθε μέτρο που υποδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανότητα εισόδου της συγκεκριμένης επιδημίας στη χώρα.Τέλος, όσον αφορά τους καρδιοπαθείς, δεν θα πρέπει να κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που θα κάνει ο γενικός πληθυσμός.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ


Αρχείο Αναρτήσεων