Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Στηθάγχη


Το πιο σημαντικό σήμα κινδύνων της καρδιάς είναι ο πόνος στο στήθος που ονομάζεται και στηθάγχη. Πρόκειται για πόνο που διαρκεί συνήθως μερικά μόνο δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να  επιμείνει και για αρκετά λεπτά. Η στηθάγχη εμφανίζεται συνήθως σε στιγμές έντονης προσπάθειας, μπορεί όμως να εκδηλωθεί και από στρες, βαρύ φαγητό ή από το κρύο.

Τα συμπτώματα

Η στηθάγχη παρουσιάζεται με διάφορες μορφές. Άλλοτε σαν ένα αίσθημα καύσου στο στήθος που μπορεί να συνοδεύεται και με σφίξιμο γύρω από αυτό, καθώς και με δυσκολία στην αναπνοή. Ή σαν μια πίεση στην καρδιά και μερικές φορές σαν ένας πολύ ισχυρός πόνος σαν μαχαιριά. Συνήθως, ο πόνος αυτός εκτείνεται από το κέντρο του στήθους στο αριστερό ή σπάνια στο δεξί χέρι.

Συμπτώματα στηθάγχης μπορεί να είναι όμως και ο πόνος στο σαγόνι, την πλάτη και στο υπογάστριο. Έτσι, λοιπόν, αν στη διάρκεια μιας σωματικής προσπάθειας νιώσει κανείς πόνο μεταξύ του σαγονιού και του υπογαστρίου, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα στηθάγχης.

Πώς παρουσιάζεται η στηθάγχη

Ο πόνος που περιγράψαμε παραπάνω, οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στα κύτταρα. Πώς γίνεται αυτό; Λόγω του ότι -με το πέρασμα του χρόνου- τα στεφανιαία αγγεία μας στενεύουν από την εναπόθεση λιπιδίων και άλλων ουσιών στο εσωτερικό τους (αθηροσκλήρωση). Έτσι μειώνεται η αιμάτωση των αγγείων αυτών, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα.

Αυτό είναι κάτι που γίνεται συνήθως αντιληπτό στη διάρκεια σωματικής ή πνευματικής προσπάθειας, όταν δηλαδή η καρδιά αναγκάζεται να παράγει αυξημένο έργο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κρίσεις στηθάγχης εμφανίζονται, όταν τα στεφανιαία αγγεία έχουν χάσει το 75% της εσωτερικής τους διαμέτρου.

Η κρίση στηθάγχης εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να εκδηλωθεί έμφραγμα. Γι’ αυτό, αν τα συμπτώματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση.

Είδη της στηθάγχης

Αν τα παραπάνω συμπτώματα παραμένουν σταθερά για πολύ χρόνο και παρουσιάζονται πάντα κάτω από τις ίδιες συνθήκες, τότε έχουμε να κάνουμε με τη λεγόμενη σταθερή στηθάγχη.

Το παραπάνω, όμως, δεν είναι πάντα σωστό. Διότι μικροί τραυματισμοί στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων είναι σημεία, στα οποία συσσωρεύονται αιμοπετάλια, ο αριθμός των οποίων βαθμιαία αυξάνει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θρόμβος. Έτσι τα αγγεία στενεύουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στηθάγχη ακόμα κι όταν κάτι που κάνουμε, δε χρειάζεται μεγάλη σωματική προσπάθεια ή ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε ηρεμία. Αυτή η περίπτωση ονομάζεται ασταθής στηθάγχη και μπορεί να καταλήξει σε οξύ έμφραγμα του μυοακρδίου, αν ο θρόμβος διακόψει τελείως τη ροή του αίματος.

Αντιμετώπιση

Η αρχική αντιμετώπιση της στηθάγχης έχει στόχο να ελέγξει τα συμπτώματα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό ο ασθενής, αν καπνίζει, να σταματήσει το κάπνισμα. Γιατί; Διότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα συμβάλλουν στην προοδευτική εξέλιξη του προβλήματος και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Οι υπέρβαροι θα πρέπει να χάσουν βάρος, έτσι ώστε να καταπονείται λιγότερο η καρδιά.

Εάν πάλι, κατά την εξέταση βρεθεί ότι ο ασθενής είναι υπερτασικός, τότε θα πρέπει να του χορηγηθούν αντιυπερτασικά φάρμακα, για να μειωθεί έτσι
το φορτίο έργου της καρδιάς στην άντληση του αίματος. 

Φάρμακα

Με τα φάρμακα μπορεί να ελέγχονται για πολλά χρόνια οι κρίσεις της στηθάγχης, αλλά η ίδια η νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί. Εάν οι κρίσεις γίνουν σοβαρότερες, πιο συχνές ή διαρκούν περισσότερο χρόνο, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, και εάν υπάρχουν και αγγειογραφικές ενδείξεις ότι το στένεμα των αγγείων έχει προχωρήσει, τότε μπορεί να χρειάζεται να γίνει αγγειοπλαστική επέμβαση ή επέμβαση by pass, προκειμένου να αποκατασταθεί η αιματική ροή στην καρδιά.

Ένα από τα φάρμακα που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας, είναι η ασπιρίνη, γιατί η προστατευτική δράση της είναι ευεργετική στην πρόληψη ενός εμφράγματος. Στις πιο σοβαρές μορφές στηθάγχης, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των θανάτων από αυτή την αιτία.
http://www.belife.gr/magazine/content/view/1821/23/

Αρχείο Αναρτήσεων