Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Νεότερα δεδομένα για τη στεφανιογραφία

Είναι πολλοί που πιστεύουν ακόμα ότι η στεφανιογραφία, δηλαδή η απεικόνιση με καθετηριασμό των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς, είναι η μέθοδος εκλογής για να πληροφορηθούμε εάν υπάρχει στεφανιαία νόσος και πόσο επικίνδυνη είναι.

Ομως η άποψη αυτή στηρίζεται σε μία πλάνη. Από τις αρχές του '90 η καρδιολογία στηρίχθηκε σε αυτό το δόγμα. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η στεφανιογραφία απεικονίζει το εσωτερικό μιας αρτηρίας και όχι το τοίχωμά της. Δηλαδή, δεν απεικονίζει τις αθηροσκληρωτικές βλάβες που βρίσκονται στο τοίχωμα. Απεικονίζει τις στενώσεις που δημιουργούν οι αθηροσκληρωτικές αυτές πλάκες όταν μεγαλώσουν.

Το περίεργο μάλιστα αυτής της ιστορίας είναι το γεγονός ότι με βάση την κλασική στεφανιογραφία δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε σε ποια θέση θα φράξει μια αρτηρία ούτε μπορεί να προβλεφθούν η έκταση και οι επιπτώσεις του εμφράγματος που θα προκύψει από το φράξιμο.

Μήπως άραγε μπορεί η στεφανιογραφία να προβλέψει τον χρόνο που θα συμβεί το έμφραγμα; Η απάντηση και σ' αυτό το ερώτημα είναι αρνητική.

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί απλούστατα οι μεγάλες στενώσεις δημιουργούν εμφράγματα μόνο στο 30% περίπου των περιπτώσεων. Στο 70% των εμφραγμάτων το έμφραγμα γίνεται από μικρές ή και ασήμαντες βλάβες, γι' αυτό και η προγνωστική αξία της στεφανιογραφίας είναι χαμηλή. Αρκεί να υπάρχει μια μικρή ασήμαντη πλάκα και αυτή να δημιουργήσει έμφραγμα με σοβαρές επιπλοκές.

Τότε γιατί πρέπει να γίνει στεφανιογραφία; Η στεφανιογραφία σήμερα είναι αναγκαία και αναντικατάστατη όταν ο καρδιολόγος πειστεί από την κλινική εικόνα του αρρώστου και το σύνολο των εργαστηριακών του εξετάσεων ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει επέμβαση είτε με αγγειοπλαστική είτε με εγχείρηση bypass. Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις ο καρδιολόγος διαθέτει μία σειρά εξετάσεων με τις οποίες μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.

Επί κεφαλής όλων των καρδιολογικών εξετάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου είναι η αξονική στεφανιογραφία. Πρόκειται για την αξονική τομογραφία πολλαπλών τομών με την οποία μπορούν να απεικονιστούν οι βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών σε ποσοστά που πλησιάζουν πολύ την κλασική στεφανιογραφία. Μπορεί επίσης να απεικονιστεί και το ασβέστιο που υπάρχει πάνω στις στεφανιαίες αρτηρίες και υποδηλώνει με την παρουσία του την ύπαρξη αθηροσκλήρωσης των στεφανιαίων αρτηριών.

Σε κάθε περίπτωση που ο καρδιολόγος έχει σοβαρή υποψία ύπαρξης σταθερής στεφανιαίας νόσου μπορεί να καταφύγει στη μέθοδο αυτή και τούτο γιατί στις περιπτώσεις ασταθούς στηθάγχης ή εμφράγματος του μυοκαρδίου επιβάλλεται η κλασική στεφανιογραφία. Και αυτό γιατί κατά κανόνα θα επακολουθήσει αγγειοπλαστική (μπαλόνι) και εμφύτευση stent (μεταλλικού πλέγματος), οπότε ο καθετηριασμός της καρδιάς είναι υποχρεωτικός.

Η αξονική στεφανιογραφία υπερέχει της κλασικής γιατί αναδεικνύει ακόμα και τις μικρές αθηροσκληρωτικές πλάκες στο τοίχωμα έστω και εάν δεν προκαλούν στένωση των αρτηριών, που είναι οι πιο επικίνδυνες για να δημιουργήσουν έμφραγμα εάν ραγούν (σπάσουν) απότομα.

Εντούτοις υπάρχει μία επιφύλαξη όσον αφορά την αξονική στεφανιογραφία και τη δυνατότητα της παρακολουθήσεως των αρρώστων με αλλεπάλληλες αξονικές στεφανιογραφίες. Η αξονική στεφανιογραφία είναι μέθοδος που απελευθερώνει ακτινοβολία και όπως είναι γνωστό ο άρρωστος δεν μπορεί να δέχεται μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας γιατί η ακτινοβολία συνδέεται με καρκινογένεση. Για τον λόγο αυτό δεν θεωρείται μέθοδος παρακολουθήσεως του αρρώστου. Είναι ασφαλής μέθοδος διαγνώσεως της στεφανιαίας νόσου, αλλά δεν είναι η μέθοδος παρακολουθήσεως των αρρώστων με λήψη σειράς αξονικών στεφανιογραφιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

http://www.enet.gr

Αρχείο Αναρτήσεων