Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Επείγοντα περιστατικά

Το να γνωρίζετε πώς να παρέχετε σωστά τις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες καταστάσεις σώζει ζωές .Αν έχετε εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες, θα μπορέσετε αναγνωρίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, να κάνετε τεχνητή αναπνοή και καρδιοπνευμονική ανάνηψη, να βοηθήσετε κάποιον που πνίγεται και να εμποδίσετε το θύμα να τραυματιστεί περισσότερο, μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια. Μην περιμένετε μέχρι να γίνει το ατύχημα για να μάθετε αυτές τις μεθόδους: να είστε έτοιμοι.

Τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορεί ν' αποτρέπουν όλα τ' ατυχήματα. Ευτυχώς, τα πιο πολλά έχουν σαν αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς, όπως μικρά κοψίματα ή μώλωπες. Είναι σημαντικό να είστε πλήρως προετοιμασμένοι και να ξέρετε πώς ν'αντιδράσετε, αν εσείς ή άλλοι άνθρωποι βρεθούν σε μια σοβαρή επείγουσα κατάσταση. Η ενέργεια που θ' αναληφθεί μέσα στα λίγα πρώτα λεπτά μετά από ένα ατύχημα καθορίζει συχνά αν ένα άτομο θα επιζήσει από έναν πιθανώς θανάσιμο τραυματισμό.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Το να έχετε εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες συντελεί στο να έχουν οι ενέργειές σας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάθετε ν' αναγνωρίζετε πιθανά σημάδια καρδιοπάθειας (βλ. σελ. 137) και πώς να κάνετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (ΚΠΑ). Αν αρχίσετε έγκαιρα την ΚΠΑ σ' ένα άτομο που έπαθε καρδιακή προσβολή, μπορείτε να σώσετε τη ζωή του. Σε μια μεγάλη μελέτη στο Σηάτλ, 175.000 κάτοικοι έκαναν βασική εκπαίδευση στην ΚΠΑ. Σ' ένα χρόνο το 43% των θυμάτων επέζησαν, αφού τους έγινε ΚΠΑ, σε σύγκριση με το 21%, όταν οι επείγουσες πρώτες βοήθειες καθυστέρησαν μέχρι την άφιξη ιατρικής βοήθειας. Ομάδες, όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, προσφέρουν μαθήματα πρώτων βοηθειών. Όταν μάθετε την τεχνική των πρώτων βοηθειών, πρέπει να παρακολουθείτε ένα τμήμα μετεκπαίδευσης κάθε δύο χρόνια.

Να είστε έτοιμοι

Ποιον πρέπει να καλέσετε

Βάλτε κοντά στο τηλέφωνο σας τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση του τοπικού κέντρου ελέγχου δηλητηριάσεων και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Χρησιμοποιήστε το 166 ή άλλο αριθμό συστήματος επείγουσας ανταπόκρισης που υπάρχει στην κοινότητά σας, για να καλέσετε ασθενοφόρο. Αν ζητήσετε ασθενοφόρο, δώστε όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο. Μετά, εξηγήστε σύντομα τι έχει συμβεί και περιγράψτε κάθε φανερό τραύμα. Παραμείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που θα σας δώσουν. Αν είναι δυνατόν, βάλτε κάποιον να περιμένει το ασθενοφόρο και να κατευθύνει το ιατρικό προσωπικό στο θύμα. Ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα του τραύματος και το είδος της ιατρικής υπηρεσίας επείγουσας ανάγκης που διατίθεται στην κοινότητά σας ,το να πάτε με το αυτοκίνητο σας στο νοσοκομείο μπορεί να είναι καλύτερο από το να περιμένετε το ασθενοφόρο. Αν είναι δυνατό, τηλεφωνήστε πρωτύτερα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ότι πηγαίνετε και ενημερώστε για το είδος της αρρώστιας ή τραυματτσμού που επτσυνέβη.

Επείγουσες πληροφορίες

Κρατήστε αρχείο των ιατρικών ιστορικών κάθε μέλους της οικογένειάς σας. Σημειώστε πότε έγιναν εμβόλια, φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθήθηκαν (μαζί με τις δοσολογίες) και τυχόν αλλεργίες (τσιμπήματα εντόμων κατ φάρμακα). Οι ιατρικές πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημανττκές, αν έχετε κάποια κατάσταση όπως διαβήτη ή αιμοφιλία. Το να φοράτε ένα μπρασελέ ή κολιέ με επείγουσες πληροφορίες σ' αυτό ή το να έχετε στο πορτοφόλι σας μια κάρτα μ' αυτές τις πληροφορίες μπορεί να σώσει τη ζωή σας, αν τραυματιστείτε κατ δεν μπορείτε να μιλήσετε. Οι πληροφορίες αναγνώρισής σας πρέπει να περιέχουν το όνομα κατ τη διεύθυνσή σας κατ κάθε ιατρική κατάσταση ή φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ;

Αν είστε το πρώτο άτομο στον τόπο ενός ατυχήματος, αξιολογήστε γρήγορα την κατάσταση, πριν αναλάβετε δράση. Ενώ είναι σημαντικό το να βοηθήσετε, μην επιχειρήσετε να το κάνετε, αν αυτό σημαίνει ότι θα εκθέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας. Αν είστε μόνος στην περιοχή, εφαρμόστε τις πρώτες βοήθειες για κάθε τραύμα που απειλεί άμεσα τη ζωή. πριν καλέσετε ιατρική βοήθεια.

Αν τα τραύματα του ατόμου οφείλονται σε πτώση ή τροχαίο ατύχημα, μη μετακινείτε το άτομο αυτό, εκτός αν είναι απόλυτα αναγκαίο. Η μετακίνηση ενός τραυματισμένου ατόμου μπορεί να χειροτερέψει ένα τραύμα στο λαιμό ή στην πλάτη κατ θα μπορούσε να προκαλέσετε παράλυση.

Αν το άτομο είναι σε μη ασφαλές • περιβάλλον, όπως π..χ κοντά σε φωτιά, προσπαθήστε να το μεταφέρετε σε ασφαλέστερο μέρος, καταβάλλοντας ειδική φροντίδα να κινήσετε τη σπονδυλική του στήλη όσο το δυνατόν λιγότερο.

Εκτιμήστε τα τραύματα και βοηθήστε πρώτα το πιο σοβαρά τραυματισμένο άτομο. Αν το άτομο είναι αναίσθητο εφαρμόστε τα βασικά στοιχεία υποστήριξης ζωής (βλ. σελίδα 125).

Τηλεφωνήστε για • βοήθεια ή ζητήστε από κάποιον άλλον να καλέσει ιατρική βοήθεια. Το να τηλεφωνήσετε έγκαιρα στο 166 (ή τον αριθμό επειγουσών καταστάσεων της κοινότητάς σας) είναι ζωτικό, για να μπορέσει το ιατρικό προσωπικό να φτάσει στον τόπο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ρωτήστε αν μπορείτε να κάνετε κάτι ακόμα μέχρι να φτάσουν.

Χαλαρώστε τα • σφιχτά ρούχα και σκεπάστε το άτομο μ' ένα παλτό ή κουβέρτα. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, το άτομο πρέπει να ξαπλώσει ή -τουλάχιστον- ν' ακουμπάει κάπου.

Μαζέψτε στοιχεία από άλλους μάρτυρες. Δώστε κάθε πληροφορία στο ιατρικό προσωπικό, όταν φτάσει. Η απόκτηση πληροφοριών για τα γεγονότα που οδήγησαν σε ατύχημα μπορεί να είναι κρίσιμη. Για παράδειγμα, αν ξέρετε ότι ένας οδηγός είχε δυνατούς πόνους στο στήθος και λιποθύμησε, πριν γίνει το ατύχημα, δείχνει ότι το άτομο έχει κάποια ιατρική κατάσταση πέρα από τους τυχόν τραυματισμούς από το ατύχημα.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΑΣ

Μην πλησιάζετε το θύμα ενός ατυχήματος αν, κάνοντάς το, διακινδυνεύετε τη ζωή σας.

Εμποδίστε τους άλλους να το κάνουν. Αν είναι δυνατόν, εξαλείψτε τον κίνδυνο. Αν πρέπει να μετακινηθεί το θύμα, ακινητοποιήστε κάθε μέρος του σώματος του, πριν το κάνετε.

Ποτέ μην αγγίζετε ένα άτομο που είναι σε επαφή με ηλεκτρισμό. Προσπαθήστε να κόψετε το ρεύμα ή χρησιμοποιήστε μια στεγνή σανίδα ή σκούπα με ξύλινη λαβή για να μετακινήσετε το άτομο εκτός επαφής με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μην πλησιάζετε αυτοκίνητο που μεταφέρει τοξικές χημικές ουσίες και έχει υποστεί τροχαίο ατύχημα.

Μπορεί να χρειάζεται προστατευτικός ιματισμός για τις προσπάθειες διάσωσης. Φωτιά ή κίνδυνος έκρηξης μπορεί να επιβάλλουν να μην πλησιάσετε στον τόπο του ατυχήματος, μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Όμως, αν ένα άτομο έχει πάθει καρδιακή προσβολή ή ανακοπή καρδιάς, προσπαθήστε να μεταφέρετε το άτομο σε ασφαλές μέρος και κάντε του καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Προσέξτε για κινούμενα αντικείμενα, όπως διερχόμενα οχήματα ή ερείπια που πέφτουν στο χώρο του ατυχήματος. Για να βοηθήσετε ένα άτομο που πνίγεται, φτάστε το από την όχθη, την παραλία ή την άκρη της πισίνας, ρίξτε του ένα σωσίβιο ή πηγαίνετε κοντά του με βάρκα.

Αρχείο Αναρτήσεων