Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Δίαιτα και προστασία της καρδιάς

Επιδημιολογικά δεδομένα για τη θνησιμότητα ανέδειξαν την παρουσία παραγόντων οι οποίοι επηρέαζαν ευεργετικά την υγεία των λαών της Μεσογείου. Αν και η φροντίδα υγείας για πολλούς από τους λαούς της Μεσογείου υπήρξε κατώτερη από αυτήν της Βόρειας Αμερικής και η επικράτηση του καπνίσματος είναι υψηλή, τα ποσοστά θανάτων, κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα, τείνουν να είναι χαμηλότερα από αρκετές πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Οι στατιστικές αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν ότι η θνητότητα από καρδιακή νόσο ποικίλει από 180-270 ανά 100000 από το 1970 έως το 1995 στο Ηνωμένο Βασίλειο και από 50-100 ανά 100000 στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μια πιθανή εξήγηση των χαμηλότερων ποσοστών καρδιαγγεικών νοσημάτων στους λαούς της Μεσογείου φαίνεται να είναι η παραδοσιακή τους δίαιτα.

Η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, και ειδικά η ελληνική εκδοχή της, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει 9 χαρακτηριστικά: υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, μέτρια με υψηλη κατανάλωση ψαριού, μέτρια κρασιού, γαλακτοκομικών, κυρίως τυριού και γιαουρτιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και παραγώγων του. Η δίαιτα αυτή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά (λιγότερο από 9% της ολικής ενέργειας), με την ολική πρόσληψη λίπους να κυμαίνεται από λιγότερο από 30% έως πάνω από 40% των προσλαμβανομένων θερμίδων.

Σήμερα υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την προστατευτική δράση που έχει μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, και η οποία περιλαμβάνει ψάρια, καρύδια και γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, της οποίας η κύρια πηγή διαιτητικών λιπών είναι το ελαιόλαδο, συμπεριλαβάνει όλα τα παραπάνω διαιτητικά χαρακτηριστικά. Επιδημιολογικές μελέτες συνέδεσαν την εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας με την ολική θνησιμότητα, αλλά και με την επίπτωση της στεφανιαίας νόσου και με μερικούς τύπους καρκίνου. Ανάμεσα σε αυτές η μελέτη των 7 χωρών και η μελέτη ΕΠΙΚ, η οποία περιελάμβανε 22.043 μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκους από την Ελλάδα απέδειξαν την ευεργετική δράση της μεσογειακής δίαιτας στη μείωση θανατηφόρων καρδιαγγειακκών επεισοδίων.

Η υψηλή περιεκτικότητα της μεσογειακής δίαιτας σε λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά και ελαιόλαδο εξασφαλίζει υψηλή πρόσληψη από Β-καροτένιο, βιταμίνη C και Ε, πολυφαινόλες και διάφορα μέταλλα. Επίσης φαίνεται ότι με ισορροπημένο λόγο ω-6: ω-3απαραίτητων λιπαρών οξέων περιλαμβάνει έναν αριθμό από προστατευτικές ουσίες, όπως το σελήνιο, η γλουταθειόνη, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, τα οποία συσχετίζονται με την παρεχόμενη προστασία από στεφανιαία νόσο και καρκίνο, οδηγώντας σε μείωση της κακής χοληστερόλης και παραγόντων θρόμβωσης, βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών. Επιπρόσθετα έχει δειχθεί από την μελέτη "Αττική" της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ότι σε δείγμα 1500 ατόμων η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με σημαντική μείωση παραγόντων αίματος που αποδεδειγμένα ευθύνονται για την εμφάνιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πολλά είναι τα οφέλη από την μεσογειακή δίαιτα για την ανθρώπινη υγεία. Λυπηρό είναι όμως ότι οι Νεοέλληνες δείχνουν να απομακρύνονται από την διατροφή αυτή, γεγονός που θα επιδράσει δυσμενώς την υγεία του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια.

Αρχείο Αναρτήσεων