Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Χρήσιμα στιχεία για τη στεφανιογραφία και την αγγειπλαστική

Στεφανιογραφια είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία ο καρδιολόγος ελέγχει αν και κατά πόσον οι αρτηρίες που δίνουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά έχουν στενώσεις η αποφράξεις.
Τα ευρήματα από την στεφανιογραφια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου με φαρμακευτική, επεμβατική (αγγειοπλαστική με μπαλόνι και stent), ή χειρουργική (bypass) θεραπεία. 
Ποια είναι η επικινδυνότητα της στεφανιογραφιας;

Ο κίνδυνος από την στεφανιογραφια είναι εξαιρετικά μικρός ιδίως σε κατάλληλα εκπαιδευμένα χεριά. Εξάλλου, η εξέταση προτείνεται όταν υπάρχει κλινική ένδειξη και τα οφέλη από την συλλογή πληροφοριών που θα προκύψουν είναι μεγαλύτερα από τον ελάχιστο κίνδυνο της. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ο κίνδυνος τοπικής επιπλοκής (όπως αιμορραγία) είναι κάτω του 1%, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής(όπως καρδιοαγγειακό συμβραμα, αλλεργική αντίδραση) είναι περίπου 0,1% (μια στις χίλιες εξετάσεις).
Πως πρέπει να προετοιμαστώ για την στεφανιογραφια;

Α) Ενημερώστε τον γιατρό σας πριν την εξέταση εάν:

  1. Έχετε προβλήματα με αιμορραγία
  2. Παίρνετε  φάρμακα που αραιώνουν το αίμα
  3. Έχετε αλλεργία σε φάρμακα, στο ιώδιο ή στο σκιαστικο
  4. Έχετε προβλήματα με τα νεφρά
  5. Παίρνετε  φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη
  6. Έχετε προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση

Β) Την ημέρα της εξέτασης να έρθετε στο νοσοκομείο νηστικός.
Τι να περιμένω την ημέρα της εξέτασης

Αφού έρθετε νηστικός στη κλινική, θα γίνει αιμοληψία για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα και θα τοποθετηθεί ορός στο χέρι σας. Η περιοχή στην οποία θα γίνει η παρακέντηση για τη στεφανιογραφια (συνήθως στον μηρό) προετοιμάζεται με ξύρισμα.
Ακόμα θα ζητηθεί από το συνοδό μέλος σας να κάνει την διαδικασία έγκρισης της εισαγωγής σας στην κλινική μέσω του ασφαλιστικού σας ταμείου.
Πως πραγματοποιείται η στεφανιογραφια

  1. η εξέταση γίνεται σε έναν ειδικό χώρο που ονομάζεται αιμοδυναμικό εργαστήριο.
  2. χρησιμοποιειται τοπική αναισθησία και αποστειρωμένο περιβάλλον.
  3. τοποθετείται ένα μικρό πλαστικό σωληνάκι στην αρτηρία (συνήθως) του ποδιού ή του χεριού. Μέσα από αυτό, οδηγούνται ανώδυνα καθετήρες στις αρτηρίες της καρδιάς και χορηγείται ένα ακτινοσκιερο υγρό (σκιαστικο).
  4. με την χρήση ακτινών βλέπουμε όλες τις αρτηρίες της καρδιάς και οι εικόνες καταγράφονται στην οθόνη. Οι εικόνες αυτές δείχνουν αν υπάρχουν στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς, που βρίσκονται ακριβώς και πόσες είναι.

Τι είναι το μπαλονάκι και το stent;

Με την αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) ο καρδιολόγος ανοίγει μια ή παραπάνω στενώσεις των αρτηριών της καρδιάς και αποκαθιστά την φυσιολογική ροή του αίματος και οξυγόνου σε αυτήν. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση, στο σημείο της στένωσης, ενός μικρού καθετήρα που έχει ένα μπαλόνι στο άκρο του. Το μπαλονάκι φουσκώνει πιέζοντας την πλακά που δημιουργεί την στένωση και έτσι ανοίγει η αρτηρία.. προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η αρτηρία, συνήθως τοποθετείται ένα μικρό μεταλλικό πλέγμα, το οποίο ονομάζεται stent. Το stent είναι φορτωμένο σε ένα καθετήρα με μπαλονάκι που εισάγεται ακριβώς στη σημείο της στένωσης. Κατόπιν το μπαλονάκι φουσκώνει και το stent ανοίγει και πιέζει το τοίχωμα της αρτηρίας. Το μπαλόνι ξεφουσκώνει και αφαιρείται, ενώ το stent παραμένει στην θέση του και κρατάει την αρτηρία ανοιχτή.

Ποσό θα παραμείνω στην κλινική μετά την στεφανιογραφια ή την αγγειοπλαστική;

Μετά την στεφανιογραφια επιστρέφετε στον θάλαμο σας, ενώ μετά την αγγειοπλαστική μεταφέρεστε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένος για μερικές ώρες. Η μικρή τομή στην αρτηρία κλείνει μετά από συμπίεση με ελάχιστη περίδεση ή με ειδική συσκευή από κολλαγόνο. Εξιτήριο παίρνεται από την κλινική συνήθως την απομένει ημέρα. Είναι σημαντικό κατά την διάρκεια της νοσηλείας σας να ενημερώσετε το προσωπικό εάν αισθάνεται δυσφορία στο στήθος, πόνο, μούδιασμα ή πρήξιμο στο σημείο της παρακέντησης.

Шаг 1 Шаг 2 Шаг 3

Αρχείο Αναρτήσεων