Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η σχέση της υπέρτασης και της παχυσαρκίας

Είναι σημαντικό ο υπερτασικός να διατηρεί φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με μελέτες η απώλεια βάρους στον υπέρβαρο, η διά βίου τροποποίηση διατροφικών παραγόντων και συνηθειών της καθημερινότητας,ορισμένα υποβοηθητικά φυσικά φάρμακα και πρακτικές που σχεδιάζονται μετά από σοβαρή και εξατομικευμένη ιατρική μελέτη, αρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περισσότερων περιπτώσεων υπέρτασης, αλλά οδηγούν και σε μείωση της δοσολογίας επιβαλλόμενων χημικών φαρμάκων. H διακοπή του καπνού επιπροσθέτως μειώνει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών από την υπέρταση. Πολλά από τα μέτρα αυτά επιβάλλουν την σταθερή κινητοποίηση της δύναμης της θελήσεως.

Σε μια εποχή που παράλληλα με την έκρηξη της παχυσαρκίας, αυξάνονται και τα κρούσματα της ψυχογενούς ανορεξίας (άρνηση λήψης τροφής από άτομα φυσιολογικού βάρους ή λιποβαρή) λόγω των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται, είναι σημαντική η τοποθέτηση της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το θέμα αυτό.

Η ιατρική χρησιμοποιεί σήμερα ένα ειδικό δείκτη, τον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους.Γενικώς κάτω του 18,5 είναι πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. ΒΜΙ=18,5-24,9, είναι φυσιολογικό. ΒΜΙ=25-29 χαρακτηρίζει τα υπέρβαρα άτομα και πάνω από τριάντα τα παχύσαρκα άτομα. Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης οι ακριβείς στόχοι εξατομικεύονται. Οι στόχοι για παράδειγμα είναι πιο αυστηροί σε άτομα με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, υπερχοληστερολαιμία ή διαβήτη. Τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά, θώρακα και άκρα έχουν ανδρικού τύπου κατανομή λίπους που είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς.

H αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε ιατρικά νοσήματα ή φάρμακα.

Η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, επιτυγχάνεται με κατάλληλη άσκηση και διατροφή και πρέπει να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, καλό είναι να μην υπερβαίνει τα τρία κιλά τον μήνα. Η γρήγορη απώλεια βάρους έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική για την παχυσαρκία φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα, ενώ άνθρωποι με υψηλό ΒΜΙ, άνω του 40, μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Γενικοί υγιεινοί κανόνες για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους:

• Τρία κύρια γεύματα καθημερινώς και λαχανικά στις περιπτώσεις που πεινάτε ενδιαμέσως.

• Πρωινό γεύμα κάθε μέρα.

• Περιορισμός στην κατανάλωση άλατος και κρέατος.

• Κατανάλωση άπαχων κρεάτων ψητών και όχι τηγανητών.

• Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.

• Όχι αλκοόλ.

• Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά.

• Όχι βούτυρο και αποφυγή τηγανητών.

• Μαλακό, όχι σκληρό τυρί.

• Μικρότερη ποσότητα φαγητού με χρήση μικρότερων πιάτων.

• Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση).

• Όχι αργά φαγητό πριν την κατάκλιση.

Η άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους, καθώς και για την ρύθμιση των υψηλών τιμών της αρτηριακής πίεσης στον υπερτασικό.

Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως, με ήπια ένταση.

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται.

Η άσκηση προστατεύει το άτομο, από νοσήματα καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, υπερχοληστερολαιμία, ορισμένα είδη καρκίνου, ψυχικές παθήσεις.

Κατά την διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχές αναπνοής σε ευαίσθητα άτομα.

Αυτές προλαμβάνονται με την ιατρική εξέταση, που δεν πρέπει να αμελείται στο άτομο που ασκείται, την αποφυγή έντονης άσκησης και την καθιέρωση προθέρμανσης, αποθεραπείας και ασκήσεων stretching

.

Αρχείο Αναρτήσεων