Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Καρδιακή ανεπάρκεια

«Πληγή» και στο ΕΣΥ φαίνεται να είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, πάθηση που ταλαιπωρεί 200.000 Έλληνες. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Μόνον οι νοσηλείες στο νοσοκομείο λόγω της πάθησης απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία!


Οι ειδικοί καρδιολόγοι στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην τελειοποίηση της εμφυτεύσιμης τεχνητής καρδιάς για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατασκευή μίας μικρής πλήρως εμφυτεύσιμης τεχνητής καρδιάς αναμένεται να εφαρμοστεί σε κλινικές μελέτες στο πολύ εγγύς μέλλον.

Τεχνήτη
Ηδη, η τεχνητή καρδιά (συστήματα μηχανικής υποβοήθησης της καρδιάς) έχει βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσής τους και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 100 τεχνητές καρδιές και αρκετοί ασθενείς εξακολουθούν να υποστηρίζονται από αυτές ακόμα και 4 έτη μετά την επέμβαση.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες οι καρδιολόγοι - μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, κ.κ. Γ. Νανάς, Σ.. Αδαμόπουλος, Αθ. Τρίκας και Αρ. Σιδέρης, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική, ανέρχεται σε 15.000-30.000.

Αρχείο Αναρτήσεων