Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Tεχνητή καρδιά

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ειδικοί ευελπιστούν πως είναι «θέμα χρόνου» η ευρεία χρήση τεχνητής καρδιάς που θα δώσει…ανάσα ζωής στους ασθενείς.

«Το όραμα της κατασκευής μιας μικρής πλήρως εμφυτεύσιμης τεχνητής καρδιάς η μιας συσκευής με κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την χρησιμοποίηση της ακόμα και σε νεογνά, βρέφη και παιδιά δεν θεωρείται απλά εφικτό, αλλά αναμένεται να εφαρμοστεί σε κλινικές μελέτες στο πολύ εγγύς μέλλον» τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Καρδιακής Ανεπάρκειας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 – 7 Φεβρουαρίου, ο κ Σταμάτης Αδαμόπουλος, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Ήδη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την τελευταία τετραετία, οι συσκευές μηχανικής υποβοήθησης παλμικής ροής έχουν δώσει τη θέση τους σε συσκευές συνεχούς ροής. Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς, για σημαντική εξέλιξη δεδομένου πως είναι μικρότερες, προκαλούν λιγότερες λοιμώξεις και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Παράλληλα με την εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής, επιμηκύνουν σημαντικά και το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων.

Ειδικότερα και όπως υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΜΕΚΑ κ Ιωάννης Νανάς, «η ετήσια επιβίωση υπερβαίνει το 70% με τις νέες αυτές συσκευές συνεχούς ροής, ενώ η προηγούμενη γενιά συσκευών παλμικής ροής προσέφερε ετήσια επιβίωση περί το 50%».

Σημειώνεται πως σε αυτή την κατηγορία ασθενών το προσδόκιμο ζωής για το πρώτο χρόνο χωρίς μηχανική υποστήριξη ή μεταμόσχευση, δεν υπερβαίνει το 25%.

Στην Ελλάδα…

Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια στην χώρα μας εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 και περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική, ανέρχεται σε 15.000-30.000 ανθρώπους και ως εκ τούτου η ανάγκη αντιμετώπισης του ολοένα αυξανόμενου αυτού πληθυσμού, είναι πλέον επιτακτική.

Και μπορεί η μεταμόσχευση καρδιάς να είναι η ιδανικότερη λύση για τις περιπτώσεις, όπου οι άλλες θεραπείες που εφαρμόστηκαν δεν πέτυχαν να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου, όμως λόγω του περιορισμένου αριθμού των δοτών (2300 μόνο μοσχεύματα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο), η συνολική επίδραση της μεταμόσχευσης στην πρόγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας έχει περιγραφεί ως “επιδημιολογικά μηδαμινή”.

Μάλιστα, το κλινικό σύνδρομο της καρδιακής ανεπαρκείας ταξινομείται μεταξύ των πιο πολυδάπανων ιατρικών προβλημάτων. Υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες στο νοσοκομείο λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Δεν πρόκειται ωστόσο για ελληνικό φαινόμενο: στις ΗΠΑ για παράδειγμα αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας προσβάλλοντας 2-3.000.000 ασθενείς συνολικά με 300.000 νέα περιστατικά ετησίως, ενώ το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 10.3 δις δολάρια.

Αρχείο Αναρτήσεων