Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Πρώτες βοήθειες

Πνιγμονή
Όταν κάποιος πνίγεται, επειδή έχει στραβοκαταπιεί, βήχει ή προσπαθεί να βήξει και κρατάει χαρακτηριστικά τον λαιμό του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τον βοηθήσουμε να σκύψει ελαφρώς μπροστά και του δίνουμε πέντε δυνατά χτυπήματα στο κέντρο της πλάτης.
Στην περίπτωση που αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε πρέπει να σταθούμε πίσω από τον ασθενή και να πιέσουμε δυνατά και απότομα το στομάχι με φορά προς τα εμάς. Με το τρόπο αυτό προκαλούμε απότομη εκπνοή και «εκτόξευση του ξένου σώματος, όπως είναι παραδείγματος χάριν η τροφή.
Εάν δεν αποδώσει τίποτα από αυτά, τότε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία εναλλάξ.
Τα πρώτα λεπτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς μετά ξεκινάνε οι νευρολογικές βλάβες. Γι’ αυτό και η βοήθεια των παριστάμενων αλλά και η διατήρηση της ψυχραιμίας τους είναι καθοριστικής σημασίας. Εάν το θύμα χάσει τις αισθήσεις, το ξαπλώνουμε προσεχτικά κάτω, ειδοποιούμε αμέσως το ΕΚΑΒ και ξεκινούμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Πρώτες βοήθειες στον τραυματία
Oι τραυματισμοί είναι συχνότεροι τους καλοκαιρινούς μήνες για δύο λόγους: επειδή μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός μας είναι εκτεθειμένη και επειδή υπάρχουν περισσότερες μετακινήσεις, σπορ, γενικά μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Η στοιχειώδης αντιμετώπιση των διαφόρων κακώσεων, όταν δεν βρίσκεται κοντά μας γιατρός, είναι συχνά σωτήρια. Οι πρώτες βοήθειες σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία της αναπνοής και της κυκλοφορίας, βασικών λειτουργιών του οργανισμού.
Η μεν εξασφάλιση της λειτουργίας της αναπνοής γίνεται με τον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας από αίματα, εμέτους, ξένα σώματα, η δε κυκλοφορία εξασφαλίζεται με τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Οι κακώσεις του δέρματος μαλακών ιστών: είναι συχνότατες και προκαλούνται με πολλούς τρόπους: μαχαίρια, ξύλα, γυαλιά, τροχαία κ.λπ., αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνες. Οι πρώτες βοήθειες στις κακώσεις του δέρματος είναι ο έλεγχος της αιμορραγίας. Καθαρίζουμε το τραύμα με κάποιο αντισηπτικό και τοποθετούμε πάνω του μια δυο γάζες πιέζοντας ελαφρά. Κατόπιν δένουμε το τραύμα με επίδεσμο.

Στις περιπτώσεις που δεν έχουμε γάζες - αντισηπτικό και επιδέσμους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό, καλύτερα βρασμένο, για καθαρισμό και καθαρό ύφασμα- πετσέτα για την κάλυψη. Στις κακώσεις του δέρματος μπορούν να συμπεριληφθούν τα δαγκώματα ζώων τα οποία επίσης αντιμετωπίζονται με καθαριότητα και έλεγχο της αιμορραγίας με επιπωματισμό και ελαφριά πίεση.

Κακώσεις οστών: η μερική ή πλήρης λύση της συνέχειας του οστού αποκαλείται κάταγμα. Τα συμπτώματα ενός κατάγματος είναι συνήθως ο πάρα πολύ έντονος πόνος. Οι πρώτες βοήθειες σε ασθενή με κάταγμα συνίσταται στον έλεγχο της αιμορραγίας με τους τρόπους που αναφέρουμε- καθαρισμός, επίδεση. Η ακινητοποίηση του κατάγματος είναι υπόθεση ειδικού και πρέπει να γίνεται στον τόπο του ατυχήματος από το πλήρωμα του ασθενοφόρου.

Οι κακώσεις των σπλάγχνων και του εγκεφάλου: είναι αποτέλεσμα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Κατ΄ αρχάς αντιμετωπίζουμε το περιστατικό με πρώτες βοήθειες στον χώρο του ατυχήματος, δεύτερον, με ταχεία μεταφορά στο νοσοκομείο και, τρίτον, με εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

T ραυματισμός από δακρυγόνο
Σε περίπτωση που ο τραυματίας φοράει φακούς επαφής, του ζητάμε να τους βγάλει, ώστε να μην τραυματιστεί ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού. Οι φακοί έπειτα είναι για πέταμα, δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού. Ένα προληπτικό μέσο θα ήταν η χρήση μάσκας, ή γυαλιών κολυμβητηρίου.
Απομακρύνουμε τον τραυματία από το σημείο που έπεσαν τα δακρυγόνα.
Αφαιρούμε το ρούχο πάνω στο οποίο έχει πέσει δακρυγόνο.
Ξεπλένουμε πολύ προσεκτικά τα μάτια του με κάποιο βασικό διάλυμα (π.χ. Maalox), ή τουλάχιστον με άφθονο δροσερό νερό (αυτό ίσως τσούξει περισσότερο, τουλάχιστον στην αρχή). Όχι ζεστό νερό: ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και απορροφούν το δακρυγόνο.
Αφήνουμε τα δάκρυα να «κάνουν τη δουλειά τους», χωρίς να τρίβουμε ή να σκουπίζουμε τα μάτια.
Παροτρύνουμε τον τραυματία να κρατάει τα μάτια του ανοιχτά, να φτύνει και να φυσάει την μύτη του, ενώ τον βοηθάμε να καθίσει σε ανοιχτό μέρος, όπου κάνει ρεύμα, ώστε να εξατμιστεί το δακρυγόνο που απέμεινε.

Αρχείο Αναρτήσεων