Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Άσκηση και καρδιά

Η υγεία μας εξαρτάται από τα γονίδιά μας και τον τρόπο ζωής μας.

Τα γονίδια δεν μπορούμε προς το παρόν να τα επηρεάσουμε. Γι΄αυτό το λόγο ας στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που μπορούμε να δράσουμε δηλ. στον τρόπο ζωής μας.

Η υγιεινή ζωή συνοψίζεται σε τρεις λέξεις:

Διατροφή, κίνηση, κάπνισμα.

Για το κάπνισμα δεν χρειάζονται περίπλοκες συμβουλές. Όποιος δεν καπνίζει, να μην το ξεκινήσει ποτέ, γιατί η ιδέα ότι ΄΄έγώ το τσιγάρο θα το κάνω ότι θέλω΄΄, είναι δόλια. Έτσι ξεκίνησαν όλοι οι καπνιστές αλλά απειροελάχιστοι μπόρεσαν να το εφαρμόσουν.

Όσοι καπνίζουν, αξίζει η προσπάθεια να το κόψουν ακόμη και αν αποτυγχάνουν. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και η παραίτηση είναι χειρότερη από τη επιμονή. Τουλάχιστον να το περιορίσουν διότι στο κάπνισμα ισχύει ο απλός κανόνας ΄΄όσο περισσότερο τόσο χειρότερα΄΄.

Η διατροφή είναι μεγάλο κεφάλαιο και θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Γενικά να έχουμε υπόψιν τους παρακάτω απλούς κανόνες:

1.Τα φυτικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα (λαδερά, όσπρια, σαλάτες, φρούτα).

2.Από τις ζωικές τροφές προηγείται, με διαφορά, το ψάρι, ακολουθούν τα πουλερικά και τελευταία έρχονται τα κρέατα τα οποία περιέχουν πολλές θερμίδες και κακή χοληστερίνη στο λίπος τους.

3. Το τυρί γενικά περιέχει πολλές θερμίδες και χοληστερίνη. Υπάρχει ως εναλλακτική λύση το τυρί σόγιας. Ειδικά η φέτα σόγιας είναι αρκετά νόστιμη.

4. Το αλάτι είναι μεν απαραίτητο στον οργανισμό, αλλά καταναλώνουμε πενταπλάσιο από όσο χρειαζόμαστε. Το αλάτι ΄΄σκληραίνει΄΄ τις αρτηρίες και ανεβάζει την πίεση.

5. Ο οργανισμός μας είναι ένας τέλειος μαθηματικός. Μετράει τις θερμίδες που του δίνουμε, αφαιρεί τις θερμίδες που καίμε και κανονίζει: αν πλεονάζουν οι εισερχόμενες, τις μαζεύει και τις κάνει λίπος δηλ παχαίνουμε. Αν υπερτερούν οι θερμίδες που καίμε, τότε και αυτός καίει το λίπος και αδυνατίζουμε. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

6. Η σωστή διατροφή είναι θέμα τόσο ποσότητας τροφής , αλλά και ποιότητας. Οι χοντροί αθλητές του ΄΄σούμο΄΄είναι πολύ υγιέστεροι από το κλασσικό χοντρό που βλέπουμε γύρω μας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τρώνε υγιεινές τροφές και βέβαια δεν καπνίζουν και γυμνάζονται.

7. Δεν είναι εφικτό να έχουμε όλοι το ιδανικό βάρος. Μπορούμε όμως να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ακρότητες. Πχ. Ένας πενηντάρης με ύψος 1,75 έχει ιδεώδες βάρος 75 κιλά. Το να είναι 82 κιλά δεν σημαίνει ότι έχει πρόβλημα υγείας, το να ξεφύγει όμως στα 100 κιλά, είναι πρόβλημα.

Η σωματική άσκηση, που είναι και το κυρίως θέμα του άρθρου, καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον 3-5 φορές την εβδομάδα σε σωστή ένταση και ρυθμό για 30-45 λεπτά.

Κάποια αμερικάνικη οδηγία συνιστά να μαζεύει κανείς τουλάχιστον 14 χιλιόμετρα βάδισης την εβδομάδα.

Η καλύτερη άσκηση είναι η αερόβια, δηλ η κίνηση χωρίς να κρατάμε την αναπνοή, η οποία γυμνάζει την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα φυσιολογικά. Τυπικά παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ, το ποδήλατο και η κολύμβηση.

Αναερόβια άσκηση γίνεται στην άρση βαρών και στα ανταγωνιστικά αθλήματα όπου το άτομο προκειμένου να πετύχει κάποια μέγιστη απόδοση, σφίγγεται και κρατάει για λίγο την αναπνοή του.

Η καρδιακή συχνότητα κατά την άσκηση πρέπει γενικά να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 σφύξεων το λεπτό. Ωστόσο αν κάποιος παίρνει καρδιολογικά φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.


Τι πρέπει να προσέχετε:

· Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

· Η άσκηση θα πρέπει να ξεκινάει με προθέρμανση και να τελειώνει με ‘’αποθέρμανση’’. Οι δυο αυτοί περίοδοι πρέπει να διαρκούν περίπου πέντε- δέκα λεπτά η κάθε μία.

* Ασκηθείτε μόνο όταν αισθάνεστε καλά.
* Μην ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό. Περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες.
* Χρειάζεται προσοχή στις καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε την άσκηση με υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα όταν έχετε κουραστεί στην εργασία σας. Σε θερμοκρασία πάνω από 22-25ο Κελσίου μειώστε τον ρυθμό, δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία σε τυχόν συμπτώματα και πίνετε πολλά υγρά πριν και μετά την άσκηση. Η άσκηση είναι καλύτερα ανεκτή σε χαμηλή θερμοκρασία ή με ελαφρό αεράκι ή θαλάσσια αύρα.
* Προσοχή στις ανηφόρες. Μειώστε ταχύτητα και ένταση οπωσδήποτε.
* Ασκηθείτε με ελαφρά αθλητικά ρούχα και υποδήματα. Ιδιαίτερα αποφύγετε τα συνθετικά που δεν αφήνουν το σώμα να "αναπνεύσει" και φορέστε οπωσδήποτε καπέλο στον ήλιο.
* Κάθε οργανισμός είναι ένα σύνολο με ιδιαιτερότητες. Για το πρόγραμμα σωματικής σας άσκησης συζητείστε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.
* Για την καρδιά ωφέλιμη άσκηση είναι μόνο η αερόβια άσκηση. Το περπάτημα είναι το καλύτερο παράδειγμα.
* Μάθετε να αναγνωρίζετε τυχόν καρδιολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης: α) δυσφορία στο άνω μέρος του σώματος, όπως τον θώρακα, στα χέρια, στο λαιμό, στη γνάθο (σαγόνι). Η δυσφορία αυτή μπορεί να ποικίλει σε ένταση και να είναι σαν πόνος, κάψιμο, σφίξιμο ή πίεση. β) Αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία κατά ή μετά την άσκηση. Αν και μπορεί να μην οφείλεται στην καρδιά σταματήστε την άσκηση και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. γ) δύσπνοια (έντονο λαχάνιασμα). Η συχνότητα και το βάθος των αναπνοών φυσικά αυξάνονται με την άσκηση αλλά δεν θα πρέπει να προκαλείται δυσφορία στην ομιλία ή βήχας. Ο ρυθμός της αναπνευστικής λειτουργίας πρέπει να αποκαθίσταται σε λιγότερο από 5 λεπτά μετά την διακοπή της άσκησης.
* Να ξεκινάτε πάντα αργά και να αυξάνετε την ένταση προοδευτικά. Δίνετε έτσι την ευκαιρία στην καρδιά να προσαρμοστεί κατάλληλα.

Αρχείο Αναρτήσεων