Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Δολοφόνος η ζάχαρη, αθώο το λίπος

Επί χρόνια πιστεύαμε ότι το λίπος προκαλεί καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Ομως νέα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να μην είναι αυτό ο ένοχος.

Μία από τις κλασικές πλοκές αστυνομικών μυθιστορημάτων θέλει τον εισαγγελέα, τον δήμαρχο και τους δημοσιογράφους να είναι όλοι πεπεισμένοι πως έχουν εντοπίσει τον δολοφόνο και το μόνο που μένει είναι να τον κλείσουν στη φυλακή. Ομως ένας μοναχικός ντετέκτιβ, στοιχειωμένος από τους δαίμονές του, πιστεύει ότι έχουν συλλάβει λάθος άνθρωπο. Ο πραγματικός δολοφόνος εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, έτοιμος να σκοτώσει ξανά.

Αυτό είναι το σενάριο που παίζεται επί δεκαετίες κατά την αναζήτηση της τροφής που ευθύνεται για τις σύγχρονες επιδημίες της καρδιοπάθειας, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Από τη δεκαετία του 1970, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και οι καρδιολόγοι έχουν το λίπος στα κελιά των μελλοθανάτων. Την επανάληψη της δίκης ζητούν μόνο λίγες μεμονωμένες φωνές. Πρόσφατα όμως αυξάνονται οι πιέσεις για να δοθεί χάρη. Ολο και περισσότεροι υπογραμμίζουν στοιχεία που απαλλάσσουν τα λίπη και βάζουν στο εδώλιο τους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αλεύρι και την επεξεργασμένη ζάχαρη. Διότι παρ΄ όλο που πιθανότατα δεν το γνωρίζετε, η κατηγορία εναντίον του κεκορεσμένου λίπους δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ισχυρή. Υπάρχουν πολλές μελέτες ήδη από τη δεκαετία του 1960, οι οποίες δεν εντοπίζουν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της κατανάλωσης λίπους και τη μείωση των καρδιοπαθειών- αν και μερικές τα συνδέουν.

Μελέτες σε 350.000 ασθενείς
Μια μετα-ανάλυση, δηλαδή μια μελέτη που συνδυάζει τα αποτελέσματα άλλων μελετών, δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο και διαπιστώνει: «Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι η διατροφή με κορεσμένα λίπη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου της στεφανιαίας ή καρδιαγγειακής νόσου». Δημοσιεύτηκε στην έγκυρη Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και είναι μεγάλη, περιλαμβάνει 21 μελέτες που έγιναν σε σχεδόν 350.000 ασθενείς.

Επιπλέον, επισημαίνουν οι υπογράφοντες τη μετα-ανάλυση, η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους στη διατροφή με περισσότερους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επιδεινώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και διαβήτη. «Είναι εντυπωσιακό», λέει ο δρ Ντάριους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, «επειδή εδώ και χρόνια κάνουμε αυτό ακριβώς». Σχεδόν όλα τα γεύματα με χαμηλά λιπαρά που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να είναι πιο εύγευστα. Η καλή και κακή χοληστερίνη
Οι κατηγορίες κατά του κορεσμένου λίπους βασίζονται εν μέρει στο γεγονός ότι αυξάνει τα συνολικά επίπεδα της χοληστερίνης. Εντούτοις η ιδέα αυτή «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναγωγές που δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία», λέει ο Μέιρ Στάμπφερ, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Το θέμα είναι πως το κορεσμένο λίπος, μολονότι ανεβάζει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, αυξάνει και την «καλή» ΗDL χοληστερίνη, τα υψηλότερα επίπεδα της οποίας προστατεύουν τον οργανισμό. Πριν από δύο χρόνια, ο καθηγητής Στάμπφερ συνυπέγραψε μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» και από την οποία διαπιστώθηκε πως η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και έτρωγε τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχε στο τέλος υγιέστερη αναλογία ΗDL προς LDL και έχασε το διπλάσιο βάρος απ΄ ό,τι η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με λίγα λίπη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Οι έρευνες δεν εντοπίζουν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της κατανάλωσης λίπους και τη μείωση των καρδιοπαθειών

Ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος...

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι πολύ πιο σοβαρή απειλή απ΄ ό,τι το λίπος είναι ήδη πολλά. Ενα ακόμη ήρθε τον περασμένο μήνα με τη μορφή μιας μεγάλης μελέτης (σε 6.000 ενηλίκους) που επιβεβαίωσε ότι η προσθήκη ζάχαρης σε επεξεργασμένες ή έτοιμες τροφές δεν είναι καλή ιδέα. Η επίδρασή της δεν είχε μελετηθεί ώς τότε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Εμορι διαπίστωσαν ότι η πρόσθετη ζάχαρη αυξάνει το λίπος στο αίμα (τριγλυκερίδια) και μειώνει την «καλή» ΗDL χοληστερίνη, σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος.

Επίσης τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκαν άλλες δύο μελέτες που συνδέουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Από τη μία διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες, αλλά όχι οι άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες όσο περισσότερο τρώνε τροφές όπως λευκό ψωμί, κρουασάν και τηγανίτες. Η άλλη συνέδεσε την υψηλή γλυκαιμία και το γλυκαντικό φρουκτόζη με αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Όσοι από τους θεατές είχαν πιστέψει τον μοναχικό ντετέκτιβ, είναι πλέον πεπεισμένοι πως ο πραγματικός δολοφόνος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Αρχείο Αναρτήσεων