Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Όταν λέμε αρτηριακή πίεση, εννοούμε την πίεση που δημιουργεί η καρδιά καθώς προωθεί το αίμα μέσα στις αρτηρίες.

Την στιγμή που η καρδιά στέλνει το αίμα (συστολή), δημιουργείται η συστολική πίεση (η μεγάλη). Την επόμενη στιγμή η καρδιά χαλαρώνει και γεμίζει με αίμα (διαστολή). Τότε δημιουργείται η διαστολική πίεση ( η μικρή). Ώστε λοιπόν και οι δύο πιέσεις είναι της καρδιάς και όταν αυξάνονται είναι είναι εξ’ ίσου βλαβερές.

Φυσιολογικά, η πίεση στους νέους είναι κατά μέσο όρο, 11 η μεγάλη και 7 η μικρή. Πιο επιστημονικά θα λέγαμε, 110 η μεγάλη και 70 η μικρή, γιατί η πίεση μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Στους πιο μεγάλους, μετά τα 50, η πίεση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη, μέχρι 140 η μεγάλη και μέχρι 90 η μικρή. Από εκεί και πέρα η πίεση είναι βλαπτική για τον οργανισμό αφού ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, κ.λ.π.

Πολύ συχνά μετά τα 50 με 55, εμφανίζεται πίεση πάνω από αυτά τα όρια και τότε μιλάμε για υπέρταση. Όμως χρειάζεται προσοχή: Για να πούμε ότι κάποιος είναι υπερτασικός θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποιες μετρήσεις και εξετάσεις, διότι ενώ όλοι μας θα ανεβάσουμε κάποτε πίεση, δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι υπερτασικοί.

Γενικά, υπερτασικός είναι εκείνος που έχει υψηλή πίεση σε ηρεμία, αλλά την διάγνωση της υπερτάσεως θα την κάνει υπεύθυνα, μόνον ο γιατρός.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να μην έχουμε υψηλή πίεση; Και τι θα κάνουμε αν εμφανίσουμε κάποτε υπέρταση;

Για να αποφύγουμε την υπέρταση θα πρέπει να προσέξουμε κυρίως τα εξής:

1) Να περιορίσουμε το αλάτι στο φαγητό μας. Δυστυχώς ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει σήμερα πέντε φορές περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται.

2) Να έχουμε το σωματικό βάρος που πρέπει.

3) Να κινούμαστε καθημερινώς όσο μπορούμε περισσότερο. Μισή με μία ώρα περπάτημα, συνήθως αρκεί.

4) Οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα

5) Να μην πίνουμε πάνω από 3 οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα.

Εάν τώρα πάσχουμε από υπέρταση, αυτά τα απλά μέτρα θα μας βοηθήσουν να την ρυθμίσουμε καλύτερα. Ο γιατρός θα δώσει λιγότερα φάρμακα και βεβαίως θα είμαστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Θα τελειώσουμε διευκρινίζοντας δύο από τις πολλές παρεξηγήσεις, που σχετίζονται με την υπέρταση:

Η υπέρταση δεν προκαλεί πονοκέφαλο, παρά μόνον σε σπανιότατες περιπτώσεις. Όταν όμως έχουμε πονοκέφαλο, ανεβαίνει και η πίεση από τον πόνο.

Η φυσική πορτοκαλάδα δεν ανεβάζει την πίεση πάνω από το φυσιολογικό. Αντιθέτως, μας βοηθά να ρυθμίσουμε την πίεση καλύτερα. Η φυσική πορτοκαλάδα βοηθά να ανεβεί η πίεση όταν έχουμε υπόταση.

Αρχείο Αναρτήσεων