Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Κοινή ζάχαρη ή φρουκτόζη

Αληθεύει ότι η φρουκτόζη είναι πιο υγιεινή από τη ζάχαρη; Σε ποιες ποσότητες μπορώ να την καταναλώνω;

Πραγματικά, η φρουκτόζη είναι 30%-50% πιο γλυκιά. Συνεπώς, με λιγότερη ποσότητα έχουμε την ίδια γλυκύτητα. Επίσης, παρέχει 30%-50% λιγότερες θερμίδες και προκαλεί μικρότερη φθορά στα δόντια. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι έχει πολύ μικρή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος:

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (Γ.Δ.) και το Γλυκαιμικό Φορτίο (Γ.Φ.) της είναι 19 ανά 100 γραμμάρια. Ο αντίστοιχος δείκτης της κανονικής ζάχαρης είναι 68 - δηλαδή προκαλεί πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση σακχάρου στο αίμα.

Πού χρησιμοποιείται
Για μαγειρική χρήση, διατίθεται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στα σουπερμάρκετ, υγρή και σε κρυσταλλική μορφή σκόνης. Επίσης, προστίθεται ως γλυκαντικό σε προϊόντα όπως το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και η μαρμελάδα. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε όλα τα προϊόντα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, γιατί η παραγωγή της είναι 4-5 φορές πιο ακριβή.

Με μέτρο
Γενικά, σας συνιστώ να αντικαθιστάτε τη ζάχαρη με φρουκτόζη ή με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Όμως, η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (λίπη) στο αίμα. Περιορίστε, λοιπόν, την κατανάλωση σακχάρων σε όλες τις μορφές τους - συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης. Ακόμη και τα φρούτα, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε απεριόριστες ποσότητες. Μειώστε την πρόσληψη φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι μπανάνες και τα μάνγκο. Μην καταναλώνετε πάνω από 2 μερίδες φρούτων την ημέρα, αλλά καταναλώστε άφοβα λαχανικά: τουλάχιστον 3-5 μερίδες ημερησίως.

Φρουκτόζη η... παρεξηγημένη
Η φρουκτόζη είναι φυσικός μονοσακχαρίτης και περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αξιολογείται ανεξάρτητα από την ινσουλίνη, διότι σε κανονικές ποσότητες αυξάνει ελάχιστα το σάκχαρο του αίματος και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλυκόζη(πάσχοντες από διαβήτη). Μελέτες έδειξαν πως η φρουκτόζη ίσως είναι καλός γλυκαντικός παράγοντας στην διαβητική δίαιτα καθώς μειώνει την μεταγευματική γλυκαιμία όταν αντικαθιστά την σουκρόζη ή το άμυλο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες.
Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης φαίνεται να αυξάνει την ολική και LDL χοληστερόλη. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ σε γλυκόζη ή πιο συχνά σε κάποιο προϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης. Στο ήπαρ με την παρουσία του ένζυμου φρουκτοκινάση μετατρέπεται σε φωσφορική-1- φρουκτόζη, η οποία στη συνέχεια διασπάται σε γλυκεραλδεΰδη και διυδροξυ-ακετόνη, αυτές είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από τους ιστούς σαν πηγή ενέργειας.

Η φρουκτόζη απορροφάται από το έντερο με πιο αργό ρυθμό από αυτό της γλυκόζης αλλά καταβολίζεται με γρηγορότερο ρυθμό. Η κατανάλωση φρουκτόζης σε λογικές ποσότητες είναι μη προβληματική για τους διαβητικούς τύπου Ι (ινσουλινο-εξαρτώμενους). Χρειάζεται πολύ λίγη ποσότητα ινσουλίνης για να μεταβολιστεί η φρουκτόζη - περίπου 5 φορές λιγότερη από ο,τι για τη γλυκόζη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φρουκτόζη δε μπορεί να αντιμετωπίσει την υπογλυκαιμία, απλά και μόνο επειδή δεν παρέχει γρήγορη άνοδο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διαβητικοί τύπου ΙΙ (που συνήθως είναι και υπέρβαροι) θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη φρουκτόζης σε όχι παραπάνω από 30 γραμ. την ημέρα.

Αρχείο Αναρτήσεων