Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

EΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Νέες ενδείξεις για τη σχέση του ύπνου με τον ανθρώπινο μεταβολισμό: Μελέτη στην Ολλανδία δείχνει ότι ακόμα και μία μόνο άγρυπνη νύχτα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ μια δεύτερη έρευνα στις ΗΠΑ συνδέει την έλλειψη ύπνου με την εφηβική παχυσαρκία...

«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη δεν είναι σταθερή στους υγιείς ανθρώπους, αλλά εξαρτάται από τη διάρκεια του ύπνου το προηγούμενο βράδυ» γράφει στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism η ομάδα του του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Λάιντεν της Ολλανδίας.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και μία νύχτα χωρίς αρκετό ύπνο έχει σοβαρότερες επιδράσεις στη ρύθμιση του μεταβολισμού από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί» δήλωσε στο Reuters η Δρ Έσθερ Ντόνγκα, επικεφαλής της πρώτης μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου.
Η ορμόνη ινσουλίνη μειώνει το σάκχαρο του αίματος δίνοντας εντολή στα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν τη γλυκόζη και να την αξιοποιήσουν στον κυτταρικό μεταβολισμό. Στις δυτικές κοινωνίες όμως όλο και περισσότερο άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη τύπου ΙΙ, μια διαταραχή του μεταβολισμού που εμποδίζει τη δράση της ινσουλίνης και αυξάνει σε επικίνδυνα επίπεδα τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα.
Η ομάδα της Δρ Ντόνγκα εξέτασε εννέα υγιή άτομα δύο φορές, μια φορά όταν είχαν κοιμηθεί για βράδυ οκτώ ώρες και ξανά όταν είχαν κοιμηθεί μόνο τέσσερις ώρες.
Η στέρηση ύπνου βρέθηκε να μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη κατά 19 έως 25 τοις εκατό.
Το συμπέρασμα αυτό έρχεται έτσι να προστεθεί σε μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι και έδειχνε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα είναι 4,5 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερβολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι ενδείξεις πληθαίνουν για τη στενή σχέση του ύπνου όχι μόνο με το σάκχαρο αλλά και με την επιδημία παχυσαρκίας. Έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Παίδων του Σιάτλ δείχνει ότι ο μειωμένος ύπνος αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας στα έφηβα αγόρια, αλλά όχι στα κορίτσια.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Ακαδημαϊκών Εταιρειών Παιδιατρικής στο Βανκούβερ.
Συνολικά 723 έφηβοι από την περιοχή της Μινεσότα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους στο φαγητό και στον ύπνο και κλήθηκαν να φορούν για μια εβδομάδα επιταχυνσιόμετρα που μετρούσαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσο αυξάνει το ποσοστό λίπους στο σώμα και ο δείκτης μάζας σώματος. Η σχέση αυτή εντοπίστηκε μόνο μεταξύ των αγοριών και ήταν εντονότερη στους μαθητές γυμνασίου, σε σχέση με τους μαθητές λυκείου.
«Τα υψηλότερα επίπεδα ύπνου φαίνεται πως είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της περίσσειας λίπους και του υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος» στα αγόρια, καταλήγουν οι ερευνητές.
Το ίδιο φαινόμενο έχει καταγραφεί σε προηγούμενες μελέτες που διενεργήθηκαν σε παιδιά και σε ενήλικες, ο μηχανισμός του όμως παραμένει εντελώς άγνωστος.

Αρχείο Αναρτήσεων