Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Νέο φάρμακο αποτρέπει τα εγκεφαλικά

Φάρμακο που μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Οι ασθενείς με άστατο καρδιακό ρυθμό λάμβαναν μέχρι τώρα το warfarin, το οποίο εμποδίζει την πήξη του αίματος, ενώ τώρα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα νέας έρευνας.
Οι ειδικοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το dabigatran (Pradaxa) είναι κατά 34% πιο αποτελεσματικό όσον αφορά στη μείωση εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και θρόμβωσης σε ασθενείς οι οποίοι έπαιρναν το warfarin.
Επίσης, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά 15% στους ασθενείς που έλαβαν το νέο φάρμακο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει άδεια να χορηγείται μόνο για να εμποδίζει τις θρομβώσεις στα νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, κοστίζει 3,5 ευρώ την ημέρα, γεγονός που το κάνει πιο ακριβό από την παλαιότερη θεραπεία.
Πάνω από 18.000 ασθενείς από 44 χώρες πήραν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία παρουσιάζεται και στο επιστημονικό περιοδικό «New Englang Journal of Medicine». Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικία 71 χρόνων και είχαν αρρυθμίες ή μεγάλες πιθανότητες εγκεφαλικού.
Η Ένωση Καρδιολογίας της Βρετανίας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη έρευνα για το νέο φάρμακο, που ενδέχεται να «αντικαταστήσει» το warfarin, είναι πολλά υποσχόμενη. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ότι το φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς από του χρόνου.
Ο Κιθ Μουίρ, ιατρικός σύμβουλος της Ένωσης Εγκεφαλικού, δηλώνει: «Το warfarin είναι πολύ αποτελεσματικό για την εμπόδιση εγκεφαλικού, αλλά το dabigatran απ’ ό,τι όλα δείχνουν θα είναι ακόμα περισσότερο. Εμποδίζει και αυτό τα αιμοπετάλια από το να σχηματίζουν θρόμβους προσκολλούμενα το ένα στο άλλο. Σχετικά με το warfarin, οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να συνεργάζονται ώστε να φτάσουν τα επίπεδα του αίματος ακριβώς στο σημείο όπου δεν θα προκληθεί θρόμβος, αλλά ούτε και αιμορραγία.
Έπειτα πρέπει να προσέχουν για φάρμακα και τροφές που αλληλεπιδρούν με το warfarin, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι».

Αρχείο Αναρτήσεων