Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Απινιδωτές

Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, e-mail: chstefan@med.uoa.gr

Σε ασθενείς με κακοήθεις, απειλητικές για την ζωή αρρυθμίες, όπως είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή και η κοιλιακή ταχυκαρδία, η εμφύτευση απινιδωτή, μιας συσκευής που χορηγεί την κατάλληλη στιγμή ηλεκτρικό σοκ, είναι απαραίτητη.

Για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών η φαρμακευτική αγωγή μόνο δεν αρκεί και ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι αναγκαίος για την παράταση της ζωής τους, για την αποτροπή ενός μοιραίου αρρυθμιολογικού επεισοδίου.

Εντούτοις, αν και ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση, προκαλεί έντονο άγχος στους ασθενείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά την εμφύτευσή του. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη θεραπεία τον πρώτο χρόνο μετά την εμφύτευση του απινιδωτή συχνά παρουσιάζουν κατάθλιψη, υπερβολική ανησυχία και εικόνα μετατραυματικού στρες. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια μελέτη, η οποία μέτρησε με ειδικά τεστ τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Η ίδια, όμως μελέτη έδειξε, ότι με την πάροδο του χρόνου, η ανησυχία και το άγχος μειώθηκαν σημαντικά, όχι όμως και η κατάθλιψη.

Στην προαναφερθείσα μελέτη δύο πράγματα έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Πρώτον, τα επίπεδα κατάθλιψης, ανησυχίας και μετατραυματικού στρες στους ασθενείς που είχαν δεχτεί ηλεκτρικό σοκ ήταν παρόμοια με εκείνα στους ασθενείς που δεν είχαν δεχτεί αντίστοιχη θεραπεία. Δεύτερον, μετά το πέρας του πρώτου χρόνου, περίπου 10% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από κατάθλιψη, υπερβολική ανησυχία και μετατραυματικό άγχος.

Η αιτιολογία της έντονης ψυχολογικής πίεσης στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ισως, οφείλεται στο ιδιαιτέρως επιβαρημένο ιστορικό αυτών των ασθενών, οι οποίοι στο παρελθόν εκδήλωσαν επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια με κακή λειτουργικότητα της καρδιάς, με συνέπεια την εμφάνιση κατάθλιψης, ανησυχίας και άγχους. Ενδεχομένως, λοιπόν, η σοβαρή ψυχοπαθολογία να μην είναι άμεσο αποτέλεσμα της εμφύτευσης του απινιδωτή, αλλά να είναι απόρροια της ήδη επιβαρημένης ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς. Γι'αυτό και η μερική ψυχολογική βελτίωση κάποιων ασθενών μετά την εμφύτευση του απινιδωτή μπορεί να αντανακλά την ανακούφιση μετά την εφαρμογή μιας σημαντικής για την επιβίωση θεραπείας. Βέβαια, η βελτίωση της ψυχολογίας δεν αποκλείεται να οφείλεται και στην άρση των αρχικών περιορισμών που επιβάλλονται αμέσως μετά την εμφύτευση του απινιδωτή, όπως είναι η προσοχή στο άκρο κοντά στο οποίο τοποθετήθηκε και η αυστηρή τήρηση των προγραμματισμένων ραντεβού για την κοπή των ραμμάτων και τον περαιτέρω έλεγχο και προγραμματισμό του απινιδωτή.

Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης δείχνουν ότι οι ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδωτή υπόκεινται σε μια μεγάλη ψυχολογική πίεση και υπογραμμίζουν την ανάγκη παροχής ειδικής υποστήριξης. Οπως οι ασθενείς θεραπεύονται με β-αναστολείς, \με στατίνες ή με άλλο απαραίτητο για την υποκείμενη καρδιακή πάθησή τους φάρμακο, έτσι πρέπει να εκτιμώνται και να θεραπεύονται για την επιβαρημένη ψυχολογική τους κατάσταση με αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα. Πολλές φορές, ο καρδιολόγος δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς με πολύ σοβαρή ψυχοπαθολογία, ίσως, όμως, θα είναι ο πρώτος που θα κληθεί να θέσει τη διάγνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται η αναφορά σε ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά τον ασθενή με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Αρχείο Αναρτήσεων