Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η χαμηλή τεστοστερόνη αυξάνει τις καρδιοπάθειες

Image BlogΆντρες με καρδιακή νόσο πεθαίνουν νωρίτερα αν έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Γίνεται σαφές ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι δείκτης κινδύνου για την καρδιοπάθεια στον άντρα. Τώρα φαίνεται πως η χαμηλή τεστοστερόνη προβλέπει χειρότερα αποτελέσματα για άντρες που πάσχουν ήδη από καρδιοπάθεια. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί ή επιδεινώνει την καρδιοπάθεια και αν θα βοηθούσε η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Kevin S. Channer, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η ρύθμιση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά πλαίσια θα μειώνει τον υπερβάλλοντα κίνδυνο που εντοπίστηκε στην έρευνα, αλλά πολλές έρευνες έχουν υποδείξει ότι αισθάνεται κάποιος καλύτερα.
Ωστόσο, έρευνες παρατήρησης, όπως του Channer, μπορεί να είναι παραπλανητικές, σημειώνει ο William O'Neill, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Miami Miller. Ο O'Neill, που δεν έλαβε μέρος στη βρετανική έρευνα, προειδοποιεί ότι μόνο μια κλινική δοκιμή μπορεί να αποδείξει αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Σημειώνει ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως τα κατάγματα, ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες βελτιώνονται σημαντικά σε άντρες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα δείχνει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να εντοπίσει άντρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όπως σημειώνει, αν κάποιος επισκεφτεί τον γιατρό και ελέγξει την τεστοστερόνη και αποδειχτεί ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα, φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος καρδιοπάθειας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά και γνωστά μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Να μειώσει το σωματικό του βάρος, την αρτηριακή πίεση, να ασκείται, να διακόψει το κάπνισμα και να μειώσει τη χοληστερόλη.
Η σχέση μεταξύ χαμηλής τεστοστερόνης και καρδιοπάθειας αφορά μόνο τους άντρες. Γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές κάποτε θεωρούσαν ότι τα οιστρογόνα ήταν η αιτία που οι γυναίκες εμφανίζουν σχετικά λιγότερες καρδιοπάθειες από τους άντρες. Τώρα φαίνεται ότι η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που προστατεύει τους άντρες.
Η βρετανική έρευνα δείχνει ότι η ελεύθερη τεστοστερόνη είναι καλύτερος δείκτης καρδιακού κινδύνου σε σχέση με την ολική τεστοστερόνη. Ωστόσο, ο O'Neill σημειώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ολική τεστοστερόνη δίνει στους γιατρούς καλή εικόνα για τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα ένας ασθενής.

Αρχείο Αναρτήσεων