Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Συγγενείς καρδιοπάθειες

imagesΠρόκειται για ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του ή για κάποιο “κατασκευαστικό” πρόβλημα στην καρδιά με το οποίο γεννιούνται οι πάσχοντες. Ωστόσο, παρότι η πάθηση εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή αν δεν παρακολουθείται εφ’ όρου ζωής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, το 80% των ασθενών, οι οποίοι χειρουργούνται σε παιδική ηλικία για συγγενή καρδιοπάθεια, σταματούν να είναι υπό παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.
Παγκοσμίως, 8 στους 10 ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίοι έχουν χειρουργηθεί στην παιδική τους ηλικία, σταματούν να υποβάλλονται σε έλεγχο με το πέρασμα του χρόνου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους χειρουργημένους ασθενείς θα χρειαστούν νέα επέμβαση στο μέλλον ή θα εκδηλώσουν προβλήματα, όπως αρρυθμίες ή καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Παράλληλα, το 10% των ανθρώπων με συγγενείς καρδιοπάθειες αναπτύσσουν πνευμονική υπέρταση, η οποία είναι η αυξημένη πίεση στους πνεύμονες. Τα κύρια συμπτώματά της είναι έντονη δύσπνοια, ζάλη, κόπωση, πόνος (αίσθημα σύσφιξης) στον θώρακα, συγκοπτικό επεισόδιο και περιφερικό οίδημα.
Φαρμακευτική αγωγή
Για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται ο έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις. Όσον αφορά τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η χρήση ενός φαρμάκου με τη θεραπευτική ουσία bosentan βελτιώνει σημαντικά την πνευμονική κυκλοφορία και την ικανότητα σωματικής άσκησης των ασθενών σε μόλις 16 εβδομάδες από την έναρξή της, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα της καθημερινής ζωής.
Η νέα ουσία έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, ενώ χορηγείται από το στόμα δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων, τα νέα δεδομένα αποτελούν πρόκληση για τη μέχρι σήμερα συμβατική προσέγγιση ότι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση σ’ αυτούς τους ασθενείς είναι παγιωμένη, που σημαίνει ότι δεν θα ανταποκριθούν σε προηγμένες θεραπείες και ότι πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι μόνο για μεταμόσχευση.
Εάν διαγνωστεί κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας, προγραμματίζεται σειρά εξετάσεων σε εξειδικευμένα κέντρα, προκειμένου να αποφασισθεί εάν και πότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αναγκαία. Συνήθως, χρειάζεται χειρουργική διόρθωση, η οποία συνιστάται την πρώτη διετία της ζωής του παιδιού.

Αρχείο Αναρτήσεων