Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Βιάγκρα και καρδιά

 

1-imagesΤο βιάγκρα και τα άλλα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία προλαμβάνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέες μελέτες, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ειδικοί σήμερα ονομάζουν τη στυτική δυσλειτουργία «στηθάγχη του πέους», θέλοντας να τονίσουν τη σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα! «Η σχέση καρδιολογικής και σεξουαλικής υγείας είναι στενή», τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, λέκτορας Καρδιολογίας στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και Σεξουαλικής Υγείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (με διευθυντή της Κλινικής τον καθηγητή κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη).
«Γενικά, η σεξουαλική δραστηριότητα, που ισοδυναμεί με μέτρια άσκηση, θεωρείται ευεργετική και για το καρδιαγγειακό σύστημα».

Οι πρώτες ενδείξεις για την κοινή παθοφυσιολογική βάση, τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, τέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν η σιλδεναφίλη (βιάγκρα), η οποία δοκιμάστηκε αρχικά ως αντιστηθαγχικό φάρμακο, αποδείχθηκε αποτελεσματική στις διαταραχές της στύσης.
«Έκτοτε, αρκετές μελέτες (συμπεριλαμβανομένων των δικών μας) προσέφεραν στην τρέχουσα δεκαετία τις αποδείξεις για τη σχέση αυτή, ότι δηλαδή οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα έχουν συχνότερα στυτική δυσλειτουργία, αλλά και αντίστροφα, ότι οι ασθενείς που έχουν διαταραχές στη στύση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα (έως και διπλάσια, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους) να εμφανίσουν ένα καρδιολογικό πρόβλημα στο μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Βλαχόπουλος.

Σήμα κινδύνου

Οι διαταραχές της στύσης, μάλιστα, προηγούνται σε πολλούς ανθρώπους έως και 2-3 χρόνια της εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου (εγκεφαλικό επεισόδιο, στηθάγχη ή έμφραγμα). Έτσι, το σεξουαλικό πρόβλημα αποτελεί «σήμα κινδύνου» για ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου και για καρδιολογικό έλεγχο.

Μελέτη της Μονάδας σε 141 ασθενείς, η οποία δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «European Heart Journal» το 2006, έδειξε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία εμφανίζουν εντονότερη κινητοποίηση των μηχανισμών πήξης του αίματος και της φλεγμονής (έχουν οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο) σε σύγκριση με συνομηλίκους τους με ίδιους παράγοντες κινδύνου, αλλά χωρίς προβλήματα στη στύση.
Επίσης, όσοι ασθενείς είχαν και τα δύο (στυτική δυσλειτουργία και στεφανιαία νόσο) είχαν αθροιστική αύξηση στην κινητοποίηση των επικίνδυνων μηχανισμών.

«Αυτές οι μεταβολές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί προδιαθέτουν σε θρόμβωση και γενικευμένη αθηρωμάτωση και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», σχολιάζει ο κ. Βλαχόπουλος.

Σε άλλη μελέτη της Μονάδας, η οποία τιμήθηκε ως η σημαντικότερη κλινική μελέτη στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεξουαλικής Ιατρικής το 2008, αποδεικνύεται η σημασία της τεστοστερόνης στους μηχανισμούς αυτούς.«Παρατηρήσαμε ότι οι άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης παρουσίαζαν αυξημένη σκληρότητα της αορτής, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο», επισημαίνει ο κ. Βλαχόπουλος.
«Οι παράμετροι αυτές, σε συνδυασμό με τους πρώιμους δείκτες γενικευμένης αγγιεκαής νόσου, όπως το πάχος των καρωτίδων και η σκληρότητα των μεγάλων ελαστικών αρτηριών (κυρίως της αορτής), μπορεί να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και εκτίμηση του κινδύνου για έναν άνδρα μέσης ηλικίας με στυτική δυσλειτουργία».

Η ωφέλεια για τα αγγεία

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το βιάγκρα (σιλδεναφίλη) και οι άλλοι αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης (βαρδεναφίλη και ταδαλαφίλη) ωφελούν _ εκτός από το σεξ _ και την καρδιά. Πρόσφατα, μάλιστα, η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη πήραν έγκριση για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής υπέρτασης, μια δύσκολη πάθηση.
«Από νεώτερα δεδομένα φαίνεται ότι η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων έχει ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος», μας πληροφορεί ο κ. Βλαχόπουλος. «Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε πειραματόζωα και σε άτομα με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος, έδειξαν ευεργετικές επιδράσεις αυτών των φαρμάκων στο μυοκάρδιο και τις αρτηρίες».

Μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανακοινώθηκε σε μεγάλα συνέδρια Καρδιολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής, έδειξε ότι η καθημερινή χορήγηση 100 βιάγκρα για 14 ημέρες βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα της αορτής και των μεγάλων αρτηριών.

«Τα φάρμακα αυτά έχουν τη δυναμική να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το φαινόμενο Ρεϊνό (αγγειοσύσπαση δερματικών αρτηριών), η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η υποξία σε υψόμετρο κ.ά, αλλά απαιτούνται μελέτες ακόμη για να επιβεβαιωθούν τα έως τώρα ευρήματα», λέει ο κ. Βλαχόπουλος.

Προσοχή, όμως! Η απαγόρευση χρήσης του βιάγκρα και των παρόμοιων φαρμάκων σε ασθενείς που παίρνουν νιτρώδη φάρμακα για την καρδιά ισχύει πάντοτε, γιατί υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πτώσης της πίεσης. «Πολλοί ασθενείς, όμως, παίρνουν νιτρώδη χωρίς να τα χρειάζονται και ο καρδιολόγος μπορεί να προσδιορίσει ποιοι είναι αυτοί», κατά τον κ. Βλαχόπουλο.

Επίσης, προσοχή χρειάζεται σε όσους παίρνουν α-αναστολείς για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη ή για την πίεση, γιατί η συγχορήγηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτασικών επεισοδίων. «Δεν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη συγχορήγησης των δύο κατηγοριών φαρμάκων, συνιστάται όμως η λήψη τους να γίνεται με χρονική απόσταση κάποιων ωρών (περισσότερο από 4)», συμβουλεύει ο κ. Βλαχόπουλος.

Γενικά, τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία πρέπει να χορηγούνται μόνο ύστερα από σύσταση του γιατρού. Οι ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον καρδιολόγο είναι οι καρδιοπαθείς.

Αριθμοί

* 200.000 Έλληνες χρησιμοποιούν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία

* 152 εκατ. άνδρες σε όλον τον κόσμο παρουσιάζουν διαταραχή της στύσης. Ο αριθμός αναμένεται να διπλασιασθεί έως το 2025

* 1 στους 2-3 άνδρες άνω των 40 χρόνων εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία

* 1 στους 5 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία πάσχει και από στεφανιαία νόσο, χωρίς να το γνωρίζει

Info
Στη Μονάδα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και Σεξουαλικής Υγείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, η οποία είναι μοναδική στην Ευρώπη, συνεργάζονται όχι μόνο καρδιολόγοι αλλά και ανδρολόγοι, ψυχίατροι, διαβητολόγοι, ειδικοί νοσηλευτές και ψυχολόγοι (τηλ. 213-2088.278).
Σε αυτήν, μπορούν να απευθυνθούν ασθενείς τους οποίους παραπέμπει ο γιατρός που έχει διαγνώσει τη στυτική δυσλειτουργία και έχει κρίνει ότι χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο, αλλά και ασθενείς (με καρδιολογικό πρόβλημα ή όχι) που έχουν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας και αναζητούν διαγνωστική τεκμηρίωση και θεραπεία.

Αρχείο Αναρτήσεων