Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Αντιμετώπιση Αιφνιδίου Θανάτου

1-imagesΤα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα οι τηλεοράσεις συχνά μας πληροφορούν ότι χάθηκε η ζωή π.χ. ενός ποδοσφαιριστή ,ενός αθλητή η γενικότερα ενός  νέου ανθρώπου, ότι ο άτυχος  χάθηκε γιατί κατάπιε την γλώσσα του, η οποία του έφραξε την  αναπνευστική οδό.
Ακόμη τραγικότερα, η ιατροδικαστική πράξη μας διασαφηνίζει ότι ο θάνατος προήλθε από αναπνευστικό οίδημα,
Και τα δύο αυτά είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του αιφνίδιου θανάτου.
Στους νέους, οι συχνότερες αιτίες του αιφνίδιου θανάτου είναι οι μυοκαρδίτιδες, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα μιας απλής γρίπης, καθώς και η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Image

Σε ηλικίες άνω των 30-35 ετών στις αιτίες προστίθεται και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο αιφνίδιος θάνατος σε φαινομενικά υγιή άτομα είναι αρκετά συχνός. Ένας στου 100.000 ανθρώπους χάνεται αιφνιδίως κάθε χρόνο, ενώ οι αντίστοιχοι  θάνατοι  σε ηλικίες κάτω των 30 είναι ένας κάθε 10.000 σε αντίθεση με τους πάσχοντας από  καρδιακές  παθήσεις που ένας στους 10 ασθενείς κινδυνεύει και χάνεται από αιφνίδιο θάνατο.

Image

Ο καρδιολογικός αιφνίδιος θάνατος είναι κατά κανόνα ηλεκτρικός θάνατος και είναι αναστρέψιμος όταν υπάρχει κοντά απινιδωτής, ο οποίος να μπορεί να δώσει ηλεκτροσόκ 300-400 joules στα πρώτα δευτερόλεπτα του θανάτου.

Image

Image

Εάν δεν υπάρχει απινιδωτής, ισοδύναμη είναι η πλήξη με γροθιά ενός πυγμάχου, που να προκαλέσει υποχώρηση του στέρνου 3-5 εκατοστά.
Οι χειρισμοί αυτοί μπορούν να επαναληφθούν ανά 5 δευτερόλεπτα με 3-5 επαναλήψεις κάθε φορά.
Εάν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε αρχίζει η ειδική θεραπεία της καρδιοαναπνευστικής ανάληψης από εξειδικευμένη  ομάδα.
Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων χωρών της Ε.Ε. στην ενημέρωση και εκπαίδευση ιατρών και νοσοκόμων.
Χαρακτηριστικό της μη παιδείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου στα νοσοκομεία είναι η αναζήτηση εναγωνίως οποιουδήποτε γιατρού, ο οποίος δεν είναι πάντα ειδικός ή εκπαιδευμένος.
Η τηλεόραση, τα τελευταία χρόνια, σε τρεις περιπτώσεις, ακόμα και μέσα στην βουλή μετέδωσε ζωντανά την εικόνα αιφνίδιου θανάτου, καθώς πάνω στον πανικό  των παρευρισκομένων οι οποίοι δεν είχαν την γνώση για να αντιδράσουν
θετικά.

Image

Οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα.
Έχουν τοποθετήσει απινιδωτές σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους (χώρους εργασίας, σταθμούς τρένων, λεωφορείων, αεροδρόμια κ. λ. π.) ενημερώνουν από τα Μ.Μ.Ε. τον πληθυσμό, ενώ μέσω Κοινωφελών    Ιδρυμάτων εκπαιδεύουν όποιον το ζητήσει.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να υιοθετηθούν και από εμας.

Το παρόν είναι από άρθρο του Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κου Δημήτρη Κρεμαστινού

http://www.podilatodromos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=2

Αρχείο Αναρτήσεων