Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Aνεπάρκεια µιτροειδούς βαλβίδας

1-imagesΕίµαι γυναίκα 56 ετών. Παίρνω αγωγή για υποθυρεοειδισµό, έχω περάσει θρόµβωση (παίρνω ασπιρίνη) και είµαι υπέρβαρη. Οι αιµατολογικές εξετάσεις µου δείχνουν καλά αποτελέσµατα, αλλά το τρίπλεξ καρδιάς που έκανα πρόσφατα έδειξε µικρή ανεπάρκεια της µιτροειδούς βαλβίδας. Ο καρδιολόγος δεν ανησύχησε, µου συνέστησε να κάνω καθε χρόνο τρίπλεξ και να παίρνω χηµειοπροφύλαξη (αντιβιοτικά). Τι ακριβώς είναι αυτή η ανεπάρκεια; Δηµιουργείται εκ γενετής; Θα θεραπευτεί ποτέ; Μπορώ να κάνω κάτι;
Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η µικρή ανεπάρκεια της µιτροειδούς βαλβίδας είναι σύνηθες φαινόµενο και παρουσιάζεται στο 20-25% των γυναικών.
Να παρακολουθείτε µόνο κάθε χρόνο την καρδιά σας µε υπερηχογράφηµα και να παίρνετε χηµειοπροφύλαξη πριν από µικροεπεµβάσεις, όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας.
Ανεπάρκεια της µιτροειδούς βαλβίδας (πιθανότατα πρόπτωση) σηµαίνει ότι η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει τελείως, µε αποτέλεσµα να διαφεύγει λίγο αίµα προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Γι’ αυτό, καλό είναι να ελέγξετε το µέγεθος του αριστερού κόλπου (φαίνεται στο υπερηχογράφηµα).
Συνήθως, υπάρχει µια γενετική ανωµαλία µικρού βαθµού, αλλά δεν κληρονοµείται. Το πρόβληµα αυτό δεν θεραπεύεται.

Ta nea

Αρχείο Αναρτήσεων