Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η γυμναστική βοηθά τους διαβητικούς

Εάν είστε άντρας και πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, φροντίστε να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση: είναι ίσως πιο σημαντικός προάγγελος μακροζωίας για εσάς, απ΄ ό,τι τα κιλά σας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο Σαν Φρανσίσκο.
«Τα ποσοστά θανάτου ήταν υψηλότερα για τους διαβητικούς άνδρες που είχαν κακή φυσική κατάσταση, σε όλες τις κατηγορίες σωματικού βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρόσνι Τζέικομπ-Άιζακ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον, στην Ουάσιγκτον.
Η δρ Τζέικομπ-Άιζακ και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν επί 7 χρόνια την πορεία της υγείας 2.690 ανδρών με διαβήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, το οποίο καθορίστηκε από τις επιδόσεις τους σε ένα τεστ τρεξίματος σε κυλιόμενο διάδρομο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν οι άντρες τόσο λιγότερο κινδύνευαν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Όσοι είχαν την καλύτερη φυσική κατάσταση - είτε είχαν φυσιολογικό βάρος είτε ήταν υπέρβαροι - διέτρεχαν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, οι παχύσαρκοι εθελοντές αποκόμιζαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος: οι πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της επταετίας ήταν κατά 52% λιγότερες σε σύγκριση με εκείνες των συνομηλίκων τους με κακή φυσική κατάσταση.
Η δρ Τζέικομπ-Άιζακ τόνισε πως απαιτούνται καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα (όπως η βάδιση με ταχύ βήμα) επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να αποκομίσει ένας διαβητικός άντρας το όφελος που παρατηρήθηκε στη μελέτη.

Αρχείο Αναρτήσεων