Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

10 πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε για την χοληστερίνη...

Η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε, μπορεί να...εναποτεθεί σε διάφορα σημεία του τοιχώματος των αρτηριών προκαλώντας προοδευτικά στένωση και αρτηριοσκλήρυνση με τις επιπτώσεις της: έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής κ.λπ.10 Πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε για την χοληστερίνη.1. Τι είναι η Χοληστερίνη; Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται στην μεμβράνη των κυττάρων και των ιστών και είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας.2. Υπάρχει καλή και κακή χοληστερίνη; Ναι. Η LDL χοληστερίνη (κακή) η οποία όσο μεγαλύτερη τιμή έχει τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο νόσημα και HDL η οποία όσο μεγαλύτερη τιμή έχει τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο νόσημα.3. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της κακής χοληστερίνης; Δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές αλλά ανεκτές. Οι τιμές μεταβάλλονται αναλόγως με την ύπαρξη επιβαρυντικών παραγόντων (κληρονομικότητα, αυξημένο βάρος, προδιάθεση για στεφανιαίο νόσημα κλπ) και με την τιμή της HDL (καλής χοληστερίνης).Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε:Άτομα χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες <200 br="br">Άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες <130 br="br">Άτομα με στεφανιαίο νόσημα <110 br="br">4. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμή της καλής χοληστερίνης; Και εδώ δεν υπάρχει φυσιολογική τιμή αλλά είναι σε συνάρτηση με την τιμή της LDL (κακής) χοληστερίνης. Εάν η τιμή της είναι κάτω από 35 mg/dl θεωρείται παράγοντας κινδύνου.5. Είναι η χοληστερίνη ασθένεια; Όχι αλλά τα αυξημένα επίπεδα της αυξάνουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης.6. Μπορεί η τιμή της LDL χοληστερίνης(κακής) να μειωθεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα; Ναι έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους, η αερόβια άσκηση και η καλή ψυχολογία μειώνουν της τιμές της LDL χοληστερίνης.7. Ποιες τροφές αυξάνουν την κακή χοληστερίνη; Οι ζωικές τροφές, τα λίπη, οι σάλτσες, η μαγιονέζα, τα κρουασάν, η κρέμα γάλακτος, τα τηγανητά με βούτυρο, τα γλυκά (ιδιαίτερα σοκολάτες, τούρτες και πάστες), το λίπος από το κρέας, οι πέτσες από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί και κατσίκι, τα αυγά και όλα τα γαλακτοκομικά χωρίς μειωμένα λιπαρά.8. Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερίνη; Οι φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, τα όσπρια (κυρίως τα ρεβίθια), τα λαχανικά, τα φρούτα πριν καθαριστούν, τα καρότα και οι ξηροί καρποί.9. Οι χορτοφάγοι ανεβάζουν χοληστερίνη; Ναι, πολλές φορές η αυξημένη τιμή της χοληστερίνης δεν είναι θέμα διατροφής αλλά προδιάθεσης του οργανισμού.10. Είναι η χοληστερίνη κληρονομική;Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις κληρονομικότητας. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό με μια ισορροπημένη διατροφή διορθώνεται

Αρχείο Αναρτήσεων