Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τα ω-3 λιπαρα δεν προσφέρουν όφελος στους καρδιοπαθείς

Τα σκευάσματα ω-3 λιπαρά οξέα δεν ελαττώνουν σημαντικά τη θνητότητα είτε από έμφραγμα του μυοκαρδίου είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα αίτια, ωστόσο είναι απολύτως ασφαλή, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Β' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, πραγματοποίησε μία μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που αναφέρονται στη χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Η χρησιμότητα της χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί, η κύρια δράση τους πιθανόν οφείλεται στην ελάττωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ επιπρόσθετες ιδιότητες τους περιλαμβάνουν την αντι-αρρυθμική δράση, την ελάττωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων και την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
Συμπερασματικά, με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μετα-ανάλυσης αμφισβητείται η συστηματική χορήγηση των σκευασμάτων ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, τονίζεται.

Αρχείο Αναρτήσεων