Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Βρογχικό ασθμα

Τι είναι το άσθμα;
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση των εναέριων διαδρόμων των πνευμόνων. Οι εναέριοι διάδρομοι είναι οι σωλήνες που φέρνουν τον αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας.
Εάν έχετε άσθμα, οι εσωτερικοί τοίχοι των εναέριων διαδρόμων σας είναι ερεθισμένοι (πρησμένοι)-οίδημα.
Η φλεγμονή κάνει το διάδρομο πολύ ευαίσθητο, και αντιδρά έντονα στα πράγματα που είστε αλλεργικός ή σας ενοχλούν. Όταν οι εναέριοι διάδρομοι αντιδρούν, στενεύουν, και έτσι λιγότερος αέρας εισέρχεται στον ιστό των πνευμόνων σας. Αυτό προκαλεί τα συμπτώματα όπως συρίττουσα αναπνοή (ένας ήχος σφυρίγματος όταν αναπνέετε-«γατάκια»), το βήξιμο, τη θωρακική πίεση, πρόβλημα στην αναπνοή, ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί. Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν άσθμα μπορούν να το ελέγξουν, έτσι ώστε να έχουν λιγότερα και σπάνια συμπτώματα και να μπορούν να ζήσουν ενεργές ζωές.
Όταν τα συμπτώματα του άσθματός σας ,γίνονται χειρότερα από συνηθισμένα, έχουμε ένα επεισόδιο ή κρίση άσθματος. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, οι μύες γύρω από τους εναέριους διαδρόμους σφίγγουν, καθιστώντας τους εναέριους διαδρόμους στενότερους και έτσι έχουμε λιγότερη εισροή αέρα.
Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, οι εναέριοι διάδρομοι πρήζονται περισσότερο και γίνονται ακόμα πιο στενοί.
Τα κύτταρα στους εναέριους διαδρόμους μπορούν επίσης να παράγουν περισσότερη βλέννη από τη συνηθισμένη. Αυτή η πρόσθετη βλέννη στενεύει τους εναέριους διαδρόμους και ευθύνεται για τον περαιτέρω αποκλεισμό της διελεύσεως του αέρα στους πνεύμονες .
Αυτές οι αλλαγές κάνουν την αναπνοή πολύ πιο δύσκολη.

Οι ασθματικές κρίσεις δεν είναι όλες ίδιες-μερικές είναι χειρότερες από άλλες. Σε μια σοβαρή κρίση άσθματος, οι εναέριοι διάδρομοι μπορούν να κλείσουν τόσο πολύ και έτσι να μη μπορεί να φτάσει αρκετό οξυγόνο στα όργανα ζωτικής σημασίας. Αυτή η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να αντιμετωπισθεί αμέσως. Οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν από τέτοιες σοβαρές κρίσεις άσθματος.
Έτσι, εάν έχετε άσθμα, πρέπει να βλέπετε το γιατρό σας τακτικά. Θα πρέπει να μάθετε ποια πράγματα προκαλούν τα συμπτώματα και πώς να τα αποφεύγετε. Επίσης ο γιατρός σας, θα σας δώσει εκείνα τα φάρμακα για να έχετε το άσθμα σας υπό έλεγχο. Η φροντίδα του άσθματός σας είναι σημαντικό μέρος της ζωής σας.
Έλεγχος σημαίνει να «δουλεύετε» στενά με το γιατρό σας για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε, να μένετε μακριά από πράγματα που ενοχλούν τους εναέριους διαδρόμους σας, να παίρνετε τα φάρμακα που σας δίνει μόνο ο γιατρό σας, και να ελέγχετε το άσθμα σας έτσι ώστε να μπορείτε να αποκριθείτε γρήγορα στα σημάδια μιας κρίσης. Με το να ελέγχετε το άσθμα σας καθημερινά, μπορείτε να αποτρέψετε σοβαρά συμπτώματα και να συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.
Εάν το άσθμα σας δεν ελέγχεται καλά, είναι πιθανό να έχετε συμπτώματα που μπορούν να σας κάνουν να μη πάτε στο σχολείο ή στη δουλειά και να σας εμποδίσουν να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε. Το άσθμα είναι μια από τις κύριες αιτίες των παιδιών που χάνουν το σχολείο.

Τι προκαλεί το άσθμα;
Αρχικά δεν είναι σαφές τι ακριβώς είναι εκείνο που ερεθίζει τους εναέριους διαδρόμους των ανθρώπων. Οι ερεθισμένοι εναέριοι διάδρομοί σας μπορούν να οφείλονται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων.
Ξέρουμε ότι αν και άλλοι άνθρωποι στην οικογένειά σας έχουν άσθμα, το πιθανότερο είναι να αναπτύξετε και εσείς. Μια νέα έρευνα δείχνει πως αν εκτίθεστε από πολύ νωρίς στη ζωή σας, σε πράγματα όπως τον καπνό τσιγάρου, μολύνσεις, και μερικά αλλεργιογόνα αυξάνετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε άσθμα.

Τι προκαλεί τα συμπτώματα και τις κρίσεις άσθματος;
Υπάρχουν πράγματα στο περιβάλλον που προκαλούν τα συμπτώματα και οδηγούν σε ασθματικές κρίσεις. Μερικά από τα πιο κοινά ,είναι η άσκηση, τα αλλεργιογόνα, και ιογενείς λοιμώξεις. Κάποιοι άνθρωποι έχουν άσθμα μόνο όταν ασκούνται ή έχουν ιογενή λοίμωξη.
Ο παρακάτω κατάλογος δίνει κάποια παραδείγματα των πραγμάτων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος.
-Δέρμα ή τρίχες , ή τα φτερά των ζώων
-Σκόνη (συμπεριλαμβανόμενη και τη σκόνη στο σπίτι)
-Κατσαρίδες
-Γύρη από τα δέντρα και τη χλόη
-Μούχλα(εσωτερική και εξωτερική)
-Καπνός τσιγάρων
-Ατμοσφαιρική ρύπανση
-Κρύος αέρας ή αλλαγές στον καιρό
-Ισχυρές μυρωδιές από ζωγραφική ή το μαγείρεμα
-Αρωματικά προϊόντα
-Ισχυρά συναισθήματα (να φωνάξει ή να γελάσει δυνατά) και το άγχος
-Φάρμακα όπως η ασπιρίνη και οι βήτα-αποκλειστες
-Θειώδη άλατα(συντηρητικά τροφίμων) στα τρόφιμα (ξηροί καρποί) ή τα ποτά (κρασί)
-Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ,μια κατάσταση που προκαλεί καούρα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος, ιδιαίτερα τη νύχτα
-Αλλεργιογόνα στα οποία μπορείτε να εκτεθείτε στην εργασία σας, όπως οι ειδικές χημικές ουσίες ή οι σκόνες

Τα παραπάνω δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος όλων των πραγμάτων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόβλημα με ένα ή περισσότερα από όσα αναφέραμε.
Είναι σημαντικό για σας να μάθετε ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν προβλήματα.
Ο γιατρός σας, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια πράγματα σας προκαλούν άσθμα και με ποιους τρόπους θα τα αποφύγετε.
Ποιος διατρέχει κίνδυνο;
Το άσθμα συνδέεται στενά με τις αλλεργίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι , αλλά όχι όλοι , που έχουν άσθμα ,έχουν αλλεργίες. Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας και άσθματος έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν άσθμα. Αν και το άσθμα επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, συχνότερα αρχίζει στην παιδική ηλικία. Περισσότερα αγόρια έχουν άσθμα από τα κορίτσια, αλλά στην ενηλικίωση, περισσότερες γυναίκες έχουν άσθμα από τους άνδρες. Αν και το άσθμα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους όλων των φυλών, οι Αφρο-αμερικανοί είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν για κρίση άσθματος και να πεθάνουν, από ότι είναι οι Καυκάσιοι.


Επιδημιολογία άσθματος :

Ελλάδα

5% των ενηλίκων πάσχουν από άσθμα11% των παιδιών πάσχουν από άσθμαΔηλαδή 800.000 Έλληνες πάσχουν από άσθμα

ΗΠΑ

26.000.000 Αμερικανών πάσχουν από άσθμαΤο άσθμα αυξήθηκε κατά 30% στη 10ετία του 1990Θάνατοι από άσθμα αυξήθηκαν κατά 109% στην 20ετία 1979-1998, δηλαδή από 2.500 σε 5.500 ετησίως

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του άσθματος;
Τα κοινά συμπτώματα άσθματος περιλαμβάνουν:
-Βήχα. Ο βήχας από το άσθμα είναι συχνά χειρότερος τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, κάνοντας τον ύπνο αδύνατο.
-Συρίττουσα αναπνοή (ένας ήχος σφυρίγματος κατά τη διάρκεια της αναπνοής-«γατάκια»)
-Θωρακική πίεση. Αισθάνεστε ότι κάτι σας πιέζει ή κάθεται στο στήθος σας
-Σύντομη αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν μπορούν να προλάβουν να αναπνεύσουν, ή αισθάνονται με κομμένη την ανάσα .Μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε αρκετό αέρα από τους πνεύμονές σας.
-Γρήγορη ή θορυβώδης αναπνοή.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτά τα συμπτώματα, και τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν από μια κρίση άσθματος σε άλλη.
Τα συμπτώματα διαφέρουν από το πόσο σοβαρά είναι: Μερικές φορές μπορούν να είναι ελαφρώς ενοχλητικά, άλλες φορές να είναι σοβαρά που να σας κάνουν να σταματήσετε ότι κάνετε, και μερικές φορές τα συμπτώματα μπορούν να είναι τόσο σοβαρά που είναι να απειλούν τη ζωή σας .
Τα συμπτώματα διαφέρουν επίσης από το πόσο συχνά εμφανίζονται. Μερικοί άνθρωποι με άσθμα έχουν συμπτώματα μόλις μια φορά κάθε λίγους μήνες, άλλοι κάθε εβδομάδα, και άλλοι έχουν συμπτώματα κάθε ημέρα. Με τον κατάλληλο έλεγχο και θεραπεία , οι περισσότεροι άνθρωποι με άσθμα μπορούν να έχουν λίγα ή κανένα σύμπτωμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Μερικά πράγματα που θα ρωτήσει ο γιατρός σας, περιλαμβάνουν:
-Περιοδοι βήχα, συντομία της αναπνοής, ή θωρακική πίεση που εμφανίζονται ξαφνικά, συχνά, ή φαίνονται να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών του έτους.
-Κρυολογήματα που φαίνονται "να πηγαίνουν στο στήθος " ή να παίρνουν περισσότερο από 10 ημέρες να ξεπεραστούν
-Φάρμακα έχετε χρησιμοποιήσει για να βοηθήσουν την αναπνοή σας
-Το οικογενειακό ιστορικό άσθματος και αλλεργιών
-Πράγματα που φαίνονται να προκαλούν τα συμπτώματά σας ή να τα κάνουν χειρότερα.

Ο γιατρός σας θα σας ακροαστεί και θα ψάξει για συμπτώματα του άσθματος ή των αλλεργιών.
Ο γιατρός σας πιθανώς θα χρησιμοποιήσει ,μια συσκευή που λέγεται σπιρόμετρο -αναπνοόμετρο για να ελέγξει τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Αυτό το τεστ ονομάζεται Σπιρομέτρηση και μετρά πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε από τους πνεύμονές σας αφού πάρετε μια βαθιά αναπνοή, και πόσο γρήγορα μπορείτε να το κάνετε. Τα αποτελέσματα θα είναι χαμηλότερα από κανονικά εάν οι εναέριοι διάδρομοί σας είναι ερεθισμένοι και στενοί, ή αν οι μύες γύρω από τους εναέριους διαδρόμους σας έχουν σφίξει. Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο γιατρός σας, μπορεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο που βοηθά στο να διασταλούν οι εναέριοι διάδρομοι για να δει εάν το φάρμακο αλλάζει ή βελτιώνει τα αποτελέσματα του τεστ.
Η σπιρομέτρηση χρησιμοποιείται επίσης για να ελέγξει το άσθμα σας κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Συνήθως δεν χρησιμοποιείται σε παιδιά νεότερα των 5 ετών. Εάν το παιδί σας είναι νεότερο από 5 ετών, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να δοκιμάσει κάποιο φάρμακο για κάποια περίοδο ,έτσι ώστε να δει αν τα συμπτώματα του παιδιού παίρνουν καλύτερα.
Εάν τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησής σας είναι κανονικά αλλά έχετε συμπτώματα άσθματος, ο γιατρός σας θα θελήσει να κάνετε άλλα τεστ για να δει τι άλλο προκαλεί τα συμπτώματα .

Αυτά περιλαμβάνουν:
-Αλλεργικά τεστ για να δει εάν και ποια αλλεργιογόνα σας επηρεάζουν
-Μια δοκιμή στην οποία χρησιμοποιείτε έναν μέγιστο μετρητή ροής- peak flow meter, κάθε ημέρα για 1-2 εβδομάδες για να ελέγξετε την αναπνοή σας. Ένας μέγιστος μετρητής ροής είναι μια φορητή συσκευή που σας βοηθά να ελέγξετε πόσο καλά αναπνέετε.
-Μια δοκιμή για να δει πώς οι εναέριοι διάδρομοί σας αντιδρούν στην άσκηση. -Τεστ για να δει εάν έχετε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
-Τεστ για να δει εάν έχετε λοιμώξεις των κόλπων(Οι κόλποι είναι κοιλότητες που είναι μέσα στο κεφάλι). Στα βρέφη υπάρχουν οι γναθιαίοι κόλποι (πίσω από τα ζυγωματικά) και οι ηθμοειδείς κόλποι (πίσω από τα πλάγια της μύτης, συνδεόμενοι με τα ρινικά κανάλια). Οι μετωπιαίοι κόλποι (πάνω από τα μάτια) και οι σφηνοειδείς κόλποι (βαθιά μέσα στο κεφάλι) αναπτύσσονται αργότερα (8-12 ετών). Η φλεγμονή των εν λόγω κοιλοτήτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση και τη φλεγμονή του ιστού που καλύπτει την κοιλότητα.
-Άλλα τεστ, όπως ακτινογραφία ή ηλεκτροκαρδιογράφημα, μπορούν να απαιτηθούν για να ανακαλύψουν εάν ένα ξένο αντικείμενο ή άλλες παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας.
Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική επειδή το άσθμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του φυσικής εξέτασης, του ιατρικού ιστορικού, και των δοκιμών λειτουργίας πνευμόνων σας, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει το πόσο σοβαρό είναι το άσθμα σας.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή η σοβαρότητα του άσθματός σας θα καθορίσει το πώς το άσθμα σας πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ένας τρόπος για τους γιατρούς να ταξινομήσουν τη σοβαρότητα του άσθματος είναι να λάβουν υπόψιν το πόσο συχνά έχετε τα συμπτώματα όταν δεν παίρνετε κάποιο φάρμακο ή όταν δεν ελέγχετε καλά το άσθμα σας.

Με βάση τα συμπτώματα, τα τέσσερα επίπεδα δριμύτητας του άσθματος είναι:
**Ήπιο διαλείπον (έρχεται και φεύγει)- έχετε επεισόδια δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, και ενοχλείστε από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο φορές το μήνα ή λιγότερο. Εντούτοις, μεταξύ των επεισοδίων δεν έχετε κανένα σύμπτωμα και η λειτουργία πνευμόνων σας είναι κανονική.
**Ήπιο επίμονο άσθμα-εσείς έχει τα συμπτώματα άσθματος περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, αλλά όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Ενοχλείστε από τα συμπτώματα τη νύχτα περισσότερο από δύο φορές το μήνα. Ίσως οι κρίσεις άσθματος να έχουν επιπτώσεις στη δραστηριότητά σας.
**Μέτριο επίμονο άσθμα-εσείς έχετε συμπτώματα άσθματος κάθε ημέρα, και ενοχλείστε από αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Οι κρίσεις άσθματος μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη δραστηριότητά σας.
**Σοβαρό επίμονο άσθμα-εσείς έχετε τα συμπτώματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για πολλές μέρες, και ενοχλείστε από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας πολύ συχνά. Στο σοβαρό άσθμα, η σωματική δραστηριότητά σας είναι πιθανό να περιοριστεί.

Κάθε άνθρωπος που έχει άσθμα μπορεί να έχει σοβαρές κρίσεις –ακόμη και εκείνοι με διαλείπον ή ήπιο επίμονο άσθμα.

Πώς αντιμετωπίζεται το άσθμα;
Ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αποφασίσετε για τους στόχους και το τι πρέπει να κάνετε για να ελέγξετε το άσθμα σας έτσι ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει:
-Συνεργασία με το γιατρό σας για να αποφασίσετε τους στόχους που πρέπει να θέσετε και πως θα τους επιτύχετε.
-Αποφυγή όλων εκείνων που σας προκαλούν τα συμπτώματα και τα κάνουν χειρότερα. Αποφεύγοντας τις αιτίες μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του φαρμάκου που χρειάζεστε για να ελέγξετε το άσθμα σας.
-Χρησιμοποίηση των φαρμάκων άσθματος. Ενέσεις και φάρμακα κατά της αλλεργίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον έλεγχο του άσθματος σε μερικούς ανθρώπους.
-Ελέγχετε το άσθμα σας έτσι ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε τα συμπτώματά γίνονται χειρότερα ,για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε γρήγορα και να αποτρέψετε ή να σταματήσετε μια κρίση άσθματος!

Με την κατάλληλη θεραπεία και προσοχή, θα 'πρεπε να έχετε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
-Το άσθμα σας θα 'πρεπε να είναι υπό έλεγχο
-Θα 'πρεπε να μην έχετε συμπτώματα άσθματος.
-Θα 'πρεπε να έχετε λιγότερες κρίσεις.
-Θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα ανακούφισης λιγότερο συχνά
-Θα 'πρεπε να είστε σε θέση να κάνετε διάφορες δραστηριότητες χωρίς να έχετε συμπτώματα.
Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να φτιάξετε το προσωπικό σας σχέδιο «διαχείρισης»άσθματος ,για τον έλεγχο του άσθματός σε καθημερινή βάση και ένα πρόγραμμα δράσης έκτακτης ανάγκης για την παύση των κρίσεων άσθματος. Θα σας πει ποια φάρμακα πρέπει να πάρετε και εκείνα που πρέπει να κάνετε για να έχετε το άσθμα σας υπό έλεγχο.

Φάρμακα για το άσθμα
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φαρμάκων για το άσθμα:
***Φάρμακα γρήγορου ελέγχου -που λαμβάνονται στα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων άσθματος, για την άμεση και γρήγορη ανακούφιση ή "διάσωση" ,για να σταματήσουν τα συμπτώματα άσθματος προτού γίνουν χειρότερα. Ενεργούν γρήγορα για να χαλαρώσουν τους σφιγμένους μυς, γύρω από τους εναέριους διαδρόμους σας έτσι ώστε οι εναέριοι διάδρομοι μπορούν να ανοίξουν και να επιτρέψουν να περάσει περισσότερος αέρας. Θα αισθανθείτε τα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων εντός λεπτών.
Όταν αρχίζετε να αισθάνεστε τα πρώτα συμπτώματα άσθματος, όπως βήξιμο, σφίξιμο στο θώρακα, ή συντομία της αναπνοής, πρέπει να πάρετε τα φάρμακα γρήγορης δράσης αμέσως. Πρέπει να έχετε μαζί σας πάντα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να παίρνετε τα φάρμακα γρήγορος δράσης, και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, πριν από την άσκηση.

***Φάρμακα μακροπρόθεσμου ελέγχου -που λαμβάνονται κάθε ημέρα, συνήθως για μεγάλες χρονικές περιόδους, έτσι ώστε να αποτρέπουν τα συμπτώματα, τα επεισόδια ή τις κρίσεις άσθματος. Θα αισθανθείτε τα πλήρη αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων αφού τα πάρετε για μερικές εβδομάδες. Οι άνθρωποι με επίμονο άσθμα χρειάζονται τα φάρμακα μακροπρόθεσμου ελέγχου. Τα πιο αποτελεσματικά είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, γιατί ελαττώνουν το οίδημα των εναέριων διαδρόμων και κάνουν τις κρίσεις άσθματος να συμβαίνουν λιγότερο συχνά. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του ήπιου, μέτριου, και σοβαρού επίμονου άσθματος.

Γενικότερα: Τα αντιασθματικά φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα μπορούν σε γενικές γραμμές να διαιρεθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα βρογχοδιασταλτικά και τα αντιφλεγμονώδη. Σχεδόν όλοι οι ασθματικοί σε κάποια φάση θα χρειασθούν κάποιο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο. Οι ασθενείς με συνεχές άσθμα χρειάζονται και αντιφλεγμονώδη αγωγή. Τα βρογχοδιασταλτικά είναι συνήθως εισπνεόμενα και γι' αυτό έχουν και τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εάν η συρίττουσα αναπνοή εμφανίζεται αραιά και πού, τότε η αντιμετώπιση είναι μέσω βρογχοδιασταλτικών. Εάν η συρίττουσα αναπνοή είναι παρούσα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδος συνιστάται η συστηματική λήψη του βρογχοδιασταλτικού (πχ. κάθε 4-6 ώρες). Ενίοτε πιό αποτελεσματική είναι η παράλληλη λήψη δύο διαφορετικών βρογχοδιασταλτικών σε μικρές δόσεις παρά ένα φάρμακο σε μεγάλη δόση. Εάν οι μετρήσεις της ροής του αέρα και τα συμπτώματά σας συνηγορούν υπέρ του συνεχούς άσθματος, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της συνυπάρχουσας φλεγμονής ώστε να μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά και τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. Παλαιότερα εχορηγούντο κορτιζονούχα φάρμακα από το στόμα, όπως η πρεδνιζόνη. Αυτό είναι σωστό όταν πρόκειται για χορήγηση η οποία δεν υπερβαίνει τις λίγες ημέρες. Οταν όμως χορηγούνται υψηλές δόσεις πρεδνιζόνης ημερησίως για διάστημα αρκετών μηνών τότε μπορεί να εκδηλωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που τόσο φόβο προκαλούν στους ασθενείς.

Σήμερα όμως υπάρχουν τα εισπνεόμενα κορτιζονούχα φάρμακα τα οποία καταλήγουν κατ'ευθείαν στους αεραγωγούς ενώ ελαχιστότατο ποσοστό τους εισέρχεται στην γενική κυκλοφορία του αίματος. Εάν πάρετε την ορθή δόση για αρκετό χρονικό διάστημα, τα εισπνεόμενα κορτιζονούχα φάρμακα έχουν εξαιρετική επίδραση επί της αλλεργικής φλεγμονής που κάνει τόσο ευαίσθητους τους αεραγωγούς. Ισως χρειασθεί να κάνετε χρήση αυτών των φαρμάκων για 2-4 εβδομάδες πριν αρχίσετε και οι ίδιοι να καταλαβαίνετε την μεταβολή στην κατάσταση της υγείας σας. Οταν θα αρχίσετε να αισθάνεσθε καλά μη διακόψετε τη θεραπεία σας μέχρις ότου ο ιατρός σας κρίνει ότι η διάρκειά της είναι αρκετή. Η πολύ ήπια φλεγμονή στα νέα άτομα μπορεί συχνά να αντιμετωπισθεί με την προσθήκη χρωμολίνης στην αγωγή με βρογχοδιασταλτικά.

Σε περίπτωση που παρά τη σταδιακή χορήγηση όλο και υψηλοτέρων δόσεων εισπνεομένων ή από του στόματος (ή και ενεσίμων) κορτιζονούχων φαρμάκων η κατάσταση του ασθενούς δεν ελέγχεται πλήρως, τότε κρίνεται σκόπιμη η αντιμετώπιση του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί θα χορηγηθεί οξυγόνο, θα γίνουν αιματολογικές εξετάσεις (εξέταση αερίων αίματος), θα γίνει χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων με ειδική συσκευή (νεφελοποιητής) και ίσως χορηγηθούν ορισμένα ενέσιμα φάρμακα. Παράλληλα ο ασθενής υποβάλλεται σε συχνό κλινικό έλεγχο (μέτρηση πιέσεως, ακρόαση θώρακα, ηλεκτρονική παρακολούθηση καρδιακής λειτουργίας κλπ).

Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή ροής καθημερινά!
Ο γιατρός σας, μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε μια φορητή συσκευή στο σπίτι, που λέγεται μετρητής ροής, για να ελέγχετε πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και έπειτα να φυσήξετε δυνατά τον αέρα έξω στον μετρητή ροής. Ο μετρητής θα σας δείξει έναν μέγιστο αριθμό ροής που σας λέει πόσο γρήγορα φυσήξατε τον αέρα έξω. Θα πρέπει να βρείτε τον "προσωπικό σας καλύτερο" μέγιστο αριθμό ροής.
Κάντε αυτό κάθε ημέρα για μερικές εβδομάδες , για να καταγράψετε τον μέγιστο αριθμό ροής σας, έως ότου το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο. Ο υψηλότερος αριθμός που θα έχετε κατά τη διάρκεια του χρόνου μέτρησης, είναι η προσωπική σας καλύτερη μέγιστη ροή. Κατόπιν μπορείτε να συγκρίνετε τις μελλοντικές μέγιστες μετρήσεις ροής με την προσωπική καλύτερη μέγιστη ροή σας, και έτσι θα μπορείτε να βλέπετε εάν το άσθμα σας μένει υπό έλεγχο.
Ο γιατρός σας, θα σας πει πώς και πότε θα χρησιμοποιείτε τον μετρητή ροής και πώς θα παίρνετε τα φάρμακά σας ,βασιζόμενος στα αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον μετρητή ροής κάθε πρωί για να παρακολουθείτε πόσο καλά αναπνέετε. Ο μετρητής ροής, μπορεί να σας προειδοποιήσει για μια πιθανή επίθεση άσθματος ακόμη και πριν παρατηρήσετε τα συμπτώματα. Εάν ο μετρητής ροής ,σας δείχνει ότι η αναπνοή σας πηγαίνει χειρότερα, πρέπει να ακολουθήσετε το προσωπικό σας πρόγραμμα δράσης άσθματος έκτακτης ανάγκης. Πάρτε αμέσως τα φάρμακά σας, όπως σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός σας. Κατόπιν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον μετρητή ροής για να δείτε αν οι εναέριοι διάδρομοί σας ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Θεραπεία άσθματος σε παιδιά
Όπως και οι ενήλικες με άσθμα, έτσι και τα παιδιά πρέπει να δουν έναν γιατρό για την θεραπεία του άσθματός τους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλεργικά τεστ, την εύρεση τρόπων για να περιοριστεί η επαφή με τα πράγματα που προκαλούν τις κρίσεις άσθματος, και φυσικά τη λήψη φαρμάκων.
Τα μικρά παιδιά θα χρειαστούν βοήθεια από τους γονείς τους άλλα και άλλων (πχ δασκάλων ) για να κρατήσουν το άσθμα τους υπό έλεγχο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να ακολουθούν το προσωπικό σχέδιο ελέγχου του άσθματός τους με λιγότερη επίβλεψη. Τα φάρμακα άσθματος για τα παιδιά είναι τα ίδια με εκείνα για τους ενήλικες , αλλά οι δόσεις είναι μικρότερες.
Τα παιδιά με άσθμα μπορεί να χρειαστούν εισπνεόμενα φάρμακα και καθημερινά φάρμακα για να ελέγξουν το άσθμα τους. Τα παιδιά με μέτριο ή σοβαρό άσθμα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν έναν μετρητή ροής για να κρατούν το άσθμα τους υπό έλεγχο. Η χρησιμοποίηση ενός μετρητή ροής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη επειδή τα παιδιά έχουν συχνά δυσκολία στην περιγραφή των συμπτωμάτων τους. Οι γονείς πρέπει να προσέχουν για πιθανά σημάδια άσθματος στα παιδιά, όπως βήχας κατά τη διάρκεια της νύχτας , τα συχνά κρυολογήματα, οι συριγμοί, ή άλλα σημάδια σχετικά με προβλήματα αναπνοής. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει άσθμα ή ότι το άσθμα του παιδιού σας δεν ελέγχεται καλά, πηγαίνετε το παιδί σας σε έναν γιατρό για εξέταση. Ο γιατρός σας θα επιλέξει τα φάρμακα για το παιδί σας βασισμένα στα συμπτώματα του παιδιού και τα αποτελέσματα των εξετάσεων . Εάν το παιδί σας έχει άσθμα, θα πρέπει να επισκέπτεσθε συχνά το γιατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί τα φάρμακα κατάλληλα.

Θεραπεία άσθματος σε ενηλίκους
Οι ενήλικες θα πρέπει να ρυθμίζουν-ελέγχουν το άσθμα τους λόγω και άλλων ασθενειών που ίσως έχουν. Μερικά φάρμακα (όπως οι βήτα αποκλειστές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής πίεσης αίματος και του γλαυκώματος, η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα) μπορούν να παρεμποδίσουν τα φάρμακα άσθματος ή ακόμα και να προκαλέσουν τις κρίσεις άσθματος. Πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε.
Η χρησιμοποίηση κάποιων φαρμάκων, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πυκνότητα των κοκάλων στους ενήλικες, γι'αυτό ρωτήστε το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου καθώς και άλλους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα κοκάλά σας γερά.

Θεραπεία άσθματος κατά την εγκυμοσύνη
Εάν είστε έγκυος, είναι πολύ σημαντικό και για σας αλλά και για το μωρό σας να ελέγχετε το άσθμα σας. Το να μην ελέγχετε το άσθμα σας , μπορεί να οδηγήσει το οξυγόνο στο αίμα σας σε χαμηλά επίπεδα , πράγμα που σημαίνει ότι το μωρό σας θα παίρνει λιγότερο οξυγόνο επίσης. Τα περισσότερα φάρμακα άσθματος είναι γενικά ασφαλή να λαμβάνονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γιατροί συστήνουν ότι είναι ασφαλέστερο να λαμβάνονται τα φάρμακα άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από να υπάρχει η πιθανότητα μιας κρίσης άσθματος . Εάν είστε έγκυος ή σκέπτεστε για να μείνετε έγκυος, συζητείστε με το γιατρό σας για το άσθμα σας και για το πώς θα έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Θεραπεία του μετά από άσκηση άσθματος
Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για να έχετε καλή υγεία. Εάν η άσκηση σας φέρνει συμπτώματα άσθματός, μιλήστε στο γιατρό σας για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους έτσι ώστε να ελέγξετε το άσθμα σας όταν ασκείστε. Κάποιοι άνθρωποι με άσθμα εισπνέουν φάρμακα γρήγορης δράσης πριν αρχίζουν να ασκούνται για να κρατήσουν τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Εάν χρησιμοποιείτε τα φάρμακα άσθματός σας όπως πρέπει, θα πρέπει να είστε σε θέση να συμμετέχετε σε οποιοδήποτε σωματική δραστηριότητα ή άθλημα που έχετε επιλέξει. Πολλοί αθλητές έχουν άσθμα.

Μπορεί το άσθμα να προληφθεί;
Δεν ξέρουμε ακόμα πώς να αποτρέψουμε το άσθμα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να χαμηλώσουν τις πιθανότητες σας για ένα επεισόδιο άσθματος.
Για να αποτρέψετε τα συμπτώματα άσθματος:
-Μάθετε για το άσθμα σας και πώς να το ελέγχετε.
-Χρησιμοποιήστε τα φάρμακα όπως σας έχει πει ο γιατρός σας για να αποτραπούν ή να σταματήσουν τα επεισόδια.
-Αποφύγετε τα πράγματα που καθιστούν το άσθμα σας χειρότερο.
-Κάντε συχνές εξετάσεις-τσεκ απ στο γιατρό σας
-Ακολουθήστε το προσωπικό σχέδιο αντιμετώπισης του άσθματός σας.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα πώς να αποτρέψουν την φλεγμονή των εναέριων διαδρόμων που οδηγεί στο άσθμα.
Ερευνούν όμως κάποιες θεωρίες:
**Τα μωρά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άσθμα. Εάν μια γυναίκα εκτίθεται στον καπνό τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό της επίσης να είναι πιθανόν να αναπτύξει άσθμα.
**Η παχυσαρκία μπορεί να συνδεθεί με το άσθμα, καθώς επίσης και άλλα προβλήματα υγείας.

Ζώντας με το άσθμα
==>Εάν έχετε άσθμα, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας. Δουλέψτε με το γιατρό σας και κάντε ένα καθημερινό προσωπικό σχέδιο ελέγχου άσθματος από το οποίο θα είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.
--Πείτε στο γιατρό σας για όλα τα άλλα φάρμακα που παίρνετε, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά επηρεάζει το άσθμα σας.
--Ακολουθήστε το προσωπικό σας σχέδιο ελέγχου του άσθματός σας και κάντε συχνές εξετάσεις.
--Μάθετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακό σας σωστά. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας διδάξει τη σωστή χρήση των εισπνοών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τις εισπνοές σας σωστά, λιγότερο φάρμακο θα πάει στους εναέριους διαδρόμους σας.

Η σωστή χρήση των εισπνοών

Για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος θα πρέπει να ακολουθούνται οι κάτωθι οδηγίες σωστής χρήσης των εισπνοών :

Βήμα 1οΑφαιρέστε το κάλυμμα από το επιστόμιο της συσκευής και ανακινείστε έντονα την συσκευή

Βήμα 2οΕκπνεύσατε ήρεμα όσο πιο βαθιά μπορείτε (να αισθανθείτε ότι αδειάζουν τα πνευμόνια σας από τον αέρα που περιέχουν)

Βήμα 3οΤοποθετείστε το επιστόμιο της συσκευής στο στόμιο με τα χείλη κλειστά γύρω από αυτό. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και ενώ εισπνέετε πατήστε τη συσκευή για να απελευθερωθεί το φάρμακο και να παρασυρθεί με το εισπνεόμενο ρεύμα αέρος στα πνευμόνια σας

Βήμα 4οΚρατείστε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα (μετρείστε αργά μέχρι το 10).

Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών το οποίο παρ' όλες τις οδηγίες και τις επιδείξεις σωστής χρήσης των εισπνοών εν τούτοις δεν καταφέρνει για πολλούς λόγους να επιτύχει τη σωστή χρήση των εισπνοών σπρέι. Για τα άτομα αυτά έχουν επινοηθεί άλλοι ευκολότεροι τρόποι εισπνοής των βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων όπως π.χ. η εισπνοή του φαρμάκου από μορφή σκόνης με κατάλληλες συσκευές ή η εισπνοή του σπρέι με ειδικές συσκευές που παγιδεύουν το εκτοξευόμενο νέφος φαρμάκου και που δίνουν την δυνατότητα στον ασθενή να το εισπνεύσει πιο άνετα.

Πρέπει να ξέρετε τι σας προκαλεί τα συμπτώματα άσθματός
Έτσι κάντε ότι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την επαφή σας με αυτά τα πράγματα.
--Εάν το δέρμα ή οι τρίχες , ή τα φτερά των ζώων είναι πρόβλημα για σας, κρατήστε το κατοικίδιο ζώο σας έξω από το σπίτι ή τουλάχιστον από την κρεβατοκάμαρά σας, ή βρείτε του ένα νέο σπίτι.
--Μην καπνίζετε ή μην επιτρέπετε το κάπνισμα στο σπίτι σας.
--Εάν η γύρη είναι πρόβλημα για σας, μείνετε σε κλειστό χώρο με ανοιχτό το κλιματιστικό μηχάνημα ,όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά.
--Για να ελέγξετε την σκόνη, πλύντε τα φύλλα, τα καλύμματα, τα μαξιλάρια, και τα υφασμάτινα παιχνίδια σας μία φορά την εβδομάδα στο καυτό νερό.
--Εάν ο κρύος αέρας σας ενοχλεί, φορέστε ένα μαντίλι καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας το χειμώνα.
--Εάν το να ασκείστε ή να κάνετε στερεότυπες σωματικές δραστηριότητες όπως το να ανεβαίνετε σκαλοπάτια, σας δημιουργεί συμπτώματα , μαζί με τον γιατρό σας θα βρείτε τους τρόπους έτσι ώστε να είστε ενεργός, χωρίς να έχετε συμπτώματα άσθματος. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική.
Εάν είστε αλλεργικοί στα θειώδη άλατα, αποφύγετε τα τρόφιμα (όπως τους ξηρούς καρπούς) ή τα ποτά (όπως το κρασί) που τα περιέχουν.

Να έχετε πάντα το νου σας για τα σημάδια προειδοποίησης ενός επεισοδίου άσθματος.
--Προσέξτε τα συμπτώματα (πχ, βήχας, θωρακικό σφίξιμο, και δυσκολία στην αναπνοή) και χρησιμοποιείστε τα φάρμακα ανακούφισης, όπως σας έχει πει ο γιατρός σας.
--Χρησιμοποιήστε τον μετρητή ροής για να ελέγχετε το άσθμα σας.

Εάν το άσθμα σας δεν είναι υπό έλεγχο, θα υπάρξουν σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
Τα ακόλουθα είναι μερικά σημάδια που σας δείχνουν ότι το άσθμα σας πηγαίνει χειρότερα:
--Έχετε τα συμπτώματα άσθματος συχνότερα από συνηθισμένα.
--Τα συμπτώματα άσθματός σας είναι χειρότερα από πριν.
--Τα συμπτώματα σας ενοχλούν πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας και σας κάνουν να χάσετε τον ύπνο σας .
--Χάνετε το σχολείο ή την εργασία σας λόγω του άσθματός σας.
--Ο μέγιστος αριθμός ροής σας είναι χαμηλός ή διαφέρει πολύ από μέρα σε μέρα.
--Τα φάρμακα του άσθματός σας δεν φαίνεται να ενεργούν πολύ καλά άλλο.
--Πρέπει να χρησιμοποιείτε τις ανακουφιστικές εισπνοές συχνότερα. (Το να χρησιμοποιείτε τις εισπνοές κάθε μέρα ή να χρησιμοποιείτε μια συσκευή εισπνοών τον μήνα είναι πάρα πολύ.)
--Πρέπει να πάτε έκτακτα περιστατικά ή στο γιατρό λόγω ενός επεισοδίου άσθματος. Καταλήγετε στο νοσοκομείο λόγω του άσθματός σας.
Εάν το άσθμα σας γίνεται χειρότερο, δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να πρέπει να αλλάξετε τα φάρμακά σας ή να κάνετε άλλα πράγματα για να έχετε το άσθμα σας υπό έλεγχο.

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να ζει με το άσθμα
Τα παιδιά με άσθμα χρειάζονται τη βοήθεια των γονέων, των δασκάλων, και επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης για να κρατήσουν το άσθμα τους υπό έλεγχο.
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κρατήσει το άσθμα υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορείτε:
--Πηγαίνετε το παιδί σας στο γιατρό για εξετάσεις και θεραπεία.
--Σιγουρευτείτε το παιδί ότι σας έχει ένα προσωπικό σχέδιο ελέγχου άσθματος και ότι ξέρετε πώς να το ακολουθήσετε.
--Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει για το άσθμα και πώς να τον ελέγχει.
--Βοηθήστε το παιδί να μάθει ποια πράγματα του προκαλούν τα ασθματικά συμπτώματα και πώς να τα αποφεύγει, αν είναι δυνατόν.
--Προστατεύστε το παιδί σας από τον καπνό τσιγάρου με το μη καπνίζετε εσείς αλλά και να μη δίνετε άδεια σε άλλους να καπνίζουν στο σπίτι σας.
--Βρείτε τρόπους να μειωθεί η έκθεση του παιδιού σας στα αλλεργιογόνα που προκαλούν άσθμα, όπως η γύρη, η σκόνη, οι κατσαρίδες κ.α.
--Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ξέρει πώς να πάρει τα φάρμακα άσθματος σωστά (εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιήσει τις εισπνοές χωρίς βοήθειά σας).
--Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί έναν μετρητή ροής για να επιτηρήσει και να ελέγξει το άσθμα.
--Ενθαρρύνετε το παιδί σας για να συμμετέχει σε σωματική δραστηριότητα. Εργαστείτε μαζί για να κρατήσετε το άσθμα του/της υπό έλεγχο. Το παιδί σας μπορεί να είναι ενεργό.
--Μιλήστε στους δασκάλους, ή προπονητές του παιδιού σας για το άσθμα του/της και δώστε τους αντίγραφα του προσωπικού σχεδίου ελέγχου άσθματος του παιδιού σας.

Βασικά σημεία ανακεφαλαιώνοντας
---Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που έχει επιπτώσεις στους εναέριους διαδρόμους σας, δηλαδή τους σωλήνες που φέρνουν τον αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας.
---Στο άσθμα, οι εσωτερικοί τοίχοι των εναέριων διαδρόμων σας είναι ερεθισμένοι , ή πρησμένοι. Η φλεγμονή τους καθιστά πολύ ευαίσθητους, και αντιδρούν έντονα στα πράγματα που είστε αλλεργικοί ή σας ενοχλούν. Όταν αντιδρούν, στενεύουν και έτσι λιγότερος αέρας πηγαίνει στους πνεύμονές σας. Αυτό προκαλεί τα συμπτώματα όπως, το βήξιμο, τη θωρακική συμπίεση, και προβλήματα στην αναπνοή, ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί.
---Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με άσθμα μπορούν να το ελέγξουν έτσι ώστε έχουν λιγότερα και όχι τόσο συχνά συμπτώματα και να μπορούν να ζήσουν κανονικές, ενεργές ζωές.
---Όταν τα συμπτώματα του άσθματός σας γίνονται χειρότερα από τα συνηθισμένα, έχουμε ένα επεισόδιο ή κρίση άσθματος. Σε ένα σοβαρό επεισόδιο άσθματος, οι εναέριοι διάδρομοι μπορούν να κλείσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό έτσι να μη μπορεί να φτάσει στα όργανα ζωτικής σημασίας αρκετό οξυγόνο. Οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν από τόσο σοβαρές κρίσεις άσθματος.
---Ο έλεγχος του άσθματός σας είναι ένα σημαντικός για τη ζωής σας. Έλεγχος σημαίνει στενή συνεργασία με το γιατρό σας για να μάθετε πώς να ελέγχετε την κατάστασή σας, να μένετε μακριά από τα πράγματα που σας φέρνουν τα συμπτώματα άσθματος και ενοχλούν τους εναέριους διαδρόμους σας, να παίρνετε τα φάρμακα όπως σας έχει πει ο γιατρός σας, και να ελέγχετε το άσθμα σας έτσι ώστε να αποκριθείτε γρήγορα στα σημάδια ενός επεισοδίου. Πείτε στο γιατρό σας ,να σας δώσει ένα προσωπικό σχέδιο ελέγχου και ένα πρόγραμμα δράσης έκτακτης ανάγκης για τις κρίσεις άσθματος, και σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε και ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.
---Οι ερευνητές ακόμα δεν ξέρουν τι είναι εκείνο που προκαλεί το άσθμα, αν και ξέρουν ότι εάν άλλα μέλη της οικογένειάς σας έχουν άσθμα, είναι πιθανότερο να το αναπτύξετε και εσείς. Αν εκτίθεστε από πολύ νωρίς στη ζωή σας σε πράγματα όπως ο καπνός τσιγάρου, μολύνσεις, και μερικά αλλεργιογόνα μπορεί επίσης να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε άσθμα.
---Μερικά από τα πιο κοινά πράγματα που προκαλούν συμπτώματα άσθματος είναι η άσκηση, τα αλλεργιογόνα, και οι προερχόμενες από ιό μολύνσεις.
---Τα κοινά συμπτώματα άσθματος περιλαμβάνουν τον βήχα, τη θωρακική συμπίεση, τη συντομία της αναπνοής, και τη γρηγορότερη ή θορυβώδη αναπνοή.
---Οι γιατροί ανακαλύπτουν αν έχετε άσθμα εξετάζοντας το οικογενειακό ιστορικό άσθματος και αλλεργιών, ερευνούν ποια πράγματα σας προκαλούν ή σας κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα, και σας κάνουν ένα τεστ που λέγεται σπιρτομέτηση με το οποίο μετρούν την ποσότητα του αέρα που μπορείτε να φυσήξετε παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή και πόσο γρήγορα μπορείτε να το κάνετε αυτό. Μπορούν επίσης να κάνουν τεστ για να ανακαλύψουν εάν έχετε αλλεργίες, για να δουν πώς αντιδρούν στην άσκηση οι εναέριοι διάδρομοί σας, να ανακαλύψουν εάν έχετε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή αν έχετε ασθένεια των κόλπων, και να αποκλείσουν καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες των πνευμόνων.
---Το άσθμα αντιμετωπίζεται με δύο είδη φαρμάκων:

Τα φάρμακα που χορηγούμε για την αντιμετώπιση του άσθματος διακρίνονται σε :

1. Ανακουφιστικά ή όπως αλλιώς λέγονται βρογχοδιασταλτικά και είναι εκείνα που χορηγούνται πάνω στην κρίση και στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τη δύσπνοια και

2. Προληπτικά που είναι αυτά που χορηγούνται στα ενδιάμεσα των κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στο να προλαμβάνουν την επέλευση νέων κρίσεων.

Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα δρουν στις συνεσπασμένες μυϊκές ίνες που περιβάλουν τους βρόγχους προκαλώντας χαλάρωση αυτών και κατά συνέπεια διάνοιξη των αποφραγμένων αεροφόρων οδών. Μερικά φάρμακα μπορούν να δράσουν και σαν ανακουφιστικά και σαν προληπτικά. Αν και τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν υπό πολλές μορφές (εισπνοές, ενέσεις, χάπια, υπόθετα, σιρόπια) εν τούτοις πιο αποτελεσματική και πιο ενδεδειγμένη μορφή για την αντιμετώπιση της ασθματικής κρίσης είναι οι εισπνοές.

---Πολλοί άνθρωποι με άσθμα πρέπει να ελέγχουν την κατάστασή τους με έναν μετρητή ροής. Αυτό είναι μια φορητή συσκευή που μετρά πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Ένας μετρητής ροής μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε τις πρώτες αλλαγές της κατάστασής σας, ειδικά εάν αλλάζετε τα φάρμακά σας, και να σας προειδοποιήσει για μια πιθανή επίθεση ακόμη και πριν αισθανθείτε τα συμπτώματα.
---Οι γονείς των παιδιών με άσθμα, πρέπει να τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται το άσθμα τους και να σιγουρευτούν πως παίρνουν τα φάρμακά τους κανονικά και προσέχουν για τα σημάδια ενός επεισοδίου.
---Οι ηλικιωμένοι με άσθμα πρέπει να ρυθμίζουν τη θεραπεία τους λόγω άλλων ασθενειών που ίσως έχουν. Μερικά φάρμακα που πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν μπορούν να παρεμποδίσουν τα φάρμακα άσθματος ή ακόμα και να προκαλέσουν τα επεισόδια άσθματος.
---Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες με άσθμα να ελέγχουν το άσθμα τους. Το να μην ελέγχουν το άσθμα τους μπορεί να περιορίσει τον ανεφοδιασμό του εμβρύου με οξυγόνο. Οι γιατροί επιμένουν ότι είναι ασφαλέστερο να λαμβάνονται τα φάρμακα άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρά να υπάρχει πιθανότητα ενός επεισοδίου.
---Η κανονική σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική για τους ανθρώπους με άσθμα όπως για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εάν η άσκηση σας προκαλεί συμπτώματα άσθματος, συζητείστε με το γιατρό σας για να βρείτε τους καλύτερους τρόπους να ελέγχετε το άσθμα σας όταν είστε ενεργοί.

Αρχείο Αναρτήσεων