Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Κολπική μαρμαρυγή: Διατροφή


Στο μέρος της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, θα πρέπει να προσέξουν να μην πήξει το αίμα τους λόγω των θρομβώσεων.
Ο εκάστοτε υπεύθυνος ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ο οποίος θα παρακολουθεί τον ασθενή, θα πρέπει να συντάξει ενα διαιτολόγιο το οποίο σαφώς και δεν θα στερεί τρόφιμα απο τις ενδεχομένως ιδιαίτερες διατροφικές επιλογές του και ταυτοχρόνως να του προσφέρει μέσω του εξατομικευμένου διαιτολογίου του, την ποιότητα ζωής χωρίς να εμφανίζονται τα ιδιαίτερα συμπτώματα της νόσου.
Ένα τυπικό διαιτολόγιο το οποίό θα χρησιμοποιηθεί ως βασικός γνώμονας στην σύνταξη του εξατομικευμένου, θα παρουσιασθεί παρακάτω, με σκοπό να αποκλειστούν τρόφιμα τα οποία εμφανίζουν πηκτική δράση.
Τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποκλειστούν, είναι τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν την λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ-κινόνη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα λάχανα, το σπανάκι, το παντζάρι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι. Όταν τα εν λόγω λαχανικά είναι μαγειρεμένα, η ποσότητα βιταμίνης Κ που προσφέρουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Επίσης, σε μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στο σογιέλαιο και στο συκώτι.
Όμως, τρόφιμα τα οποία περιέχουν σε μικρό ποσοστό την βιταμίνηΚ θα πρέπει να καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες, τις οποίες θα τις εντάξει ο εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, χωρίς την ανησυχία της αυξημένης κατανάλωσης.
Αναφέρθηκα στο ότι τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνηΚ, θα πρέπει να βρίσκονται στο διαιτολόγιο του ασθενούς, διότι είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό χωρίς να αξιοποιείται γρήγορα και να χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα της ημέρας αναπλήρωση όπως η βιταμίνηC. Επίσης, η βιταμίνηΚ θεωρείται σημαντική στην προάσπιση του οργανισμού κατά των καταγμάτων, της ρύθμιση του διαβήτη διότι κατά την απελευθέρωση της απο τον λιπώδη ιστό, αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων για έκκριση της ινσουλίνης και επίσης προστατεύει τον οργανισμό απο την επικείμενη εκδήλωση της νόσου της αρθρίτιδας και τις ρυτίδες.
Συνοπτικά, τρόφιμα τα οποία περιέχουν σε υψηλό ποσοστό την βιταμίνη Κ όπως προαναφέρθηκε αποκλείονται και τρόφιμα όπως τον μαϊντανό, το μαρούλι, το ακτινίδιο και ορισμένα είδη βατόμουρων με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, σύμφωνα με τον εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ, συνιστάται να καταναλώνονται.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αυξημένοι παλμοί είναι απόρροια της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης καπνού. Οπότε, περιορισμός στο αλκοόλ και διακοπή ή ελάττωση στο ήμισυ της χρήσης καπνού.

Αρχείο Αναρτήσεων